Rabu, 5 Disember 2018

Tauhu Bergedil Ayam yang Sedap

Hari tu dah buat sekali. Hari ini kita repeat. Sebab hari ni kita rajin sikit. 🤣🤣🤣 Lagi satu sebab ialah rasa dia sedap! 😋😋😋


Masa cuti sekolah begini, anak-anak ada bersama. Lepas puas bermain, masuk ke dapur buka tudung saji.. Tudung periuk.. Tudung kuali.. Buka peti ais.. Hi hi hi.. Diorang mencari makanan ..

Hari ni kita cuba masak 👇👇 untuk diorang.


TAUHU BERGEDIL AYAM YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 biji tauhu pot
1 cawan isi ayam kisar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 biji ubi kentang, direbus dan dilecek.
1 kiub ayam
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun sup, dihiris
Garam dan gula secukup rasa
2 biji telur
Minyak masak secukupnya untuk menumis dan menggoreng

Sambal kicap pedas

*2 biji bawang putih
*20 biji cili padi
Bahan-bahan bertanda * digoreng dengan sedikit minyak. Angkat dan toskan.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar gula + 1/2 cawan gula merah, jika suka manis
1 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan sedikit air

Semua bahan di atas dikisar hingga halus dengan secawan air.
Panaskan sehingga mendidih dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Siap.

Cara-cara menyediakannya

Jom... Jom... Kita mula kan..


Rebus ubi kentang. Bila masak, toskan airnya.


Kemudian, lecek. Ketepikan.


Tauhu pot dibelah X pada satu permukaan. Keluarkan isi dalamnya tu dengan cermat dan masukkan dalam bekas. Ketepikan.


Masukkan isi ayam ke dalam pengisar kering. Masukkan sekali serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.

Nak tukar dengan daging ke.. Udang ke.. Pun boleh. Ikut suka.


Kisar hingga hancur.

Jom masak isi ayam.


Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Kemudian masukkan ayam kisar. Kacau sehingga rata dan masak. Bila masak, angkat dan ketepikan.


Di dalam mangkuk adunan atau mana-mana bekas yang kau ada, masukkan ayam yang dimasak tadi, kentang lecek, isi tauhu pot, bawang goreng, sup hiris, garam dan gula secukupnya. Gaullah sehingga rata.


Pastikan supaya isi ayam tu lebih banyak dari kentang ya. Bukan apa.. Supaya lebih sedap rasa dia.. 😆😆

Okeyy.. Sekarang masa untuk menyumbat pula.


Masukkan ajer campuran ayam tadi ke dalam tauhu pot. Buat sampai habis. Ketepikan. (terlupa ambil gambar sebab syok sangat dok menyumbat sambil tengok TV)

Masa untuk menggoreng pula.
Jadi, kita panaskan minyak dulu.


Sambil itu kita pecahkan telur dan godek sikit guna sudu atau garpu.


Kita celup tauhu pot sumbat bergedil ayam tadi ke dalam telur satu demi satu dan goreng dalam minyak yang telah panas.


Bila sudah perang, kita balikkan.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.

Gorenglah sampai habis..


Hidangkan dalam pinggan bersama sambal kicap pedas. Sedia untuk dijamah.


Mmm.. Sedapnya. Jemput makan semua..

Bismillah..

🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

Ahad, 2 Disember 2018

Karipap Sardin Frozen

Kudapan petang yang paling popular di rumah ini ialah karipap. Ada yang sama tak dengan kita?


Jadi hari ini kita cubalah buat karipap pula. Karipap ni jenis yang tak pandai jaga muka, jadi banyaklah juga jerawat yang timbul. Orang kata caranya cuma tambah minyak. Jadi, nak cuba la ni. 😁😁😁

Kita buat satu adunan ni, kemudian kita frozenkan. Kalau nak makan kita goreng lagi sekali. Makan panas-panas ni sedap!

Kalau orang datang pun senang. Tinggal goreng jerrr. 😀😀😀


KARIPAP SARDIN BERJERAWAT
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan inti sardin

1 tin besar Sardin atau mackerel
2 biji bawang putih, dihiris
1/2 biji bawang merah besar, dihiris
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
2 sudu besar cili kering kisar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan-bahan  doh karipap

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar marjerin
1/2  cawan air atau secukupnya
1 sudu kecil serbuk ikan bilis
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita buat kepap!

Mula-mula kita buat inti Sardin dahulu..


Bawang putih dan bawang merah besar yang dihiris.


Sardin dalam tin, ambil sikit jer sosnya. Yang lebih ditong-sampahkan.


Sardin tadi lenyek sehingga hancur.


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak. Tunis cili kering kisar, bawang putih hiris dan bawang merah hiris.


Langkah 2
Bila bahan tumis sudah garing, masukkan sardin lenyek. Gaul sehingga rata.


Langkah 3
Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan sedikit serbuk ikan bilis.


Langkah 4
Kacau sehingga kering. Tutup api.


Masukkan dalam mangkuk, sejakkan. Siap inti sardin karipap!

Mari buat kulitnya pula. Jom!

Langkah 1
Sediakan tepung gandum dalam bekas.

Langkah 2
Panaskan minyak masak dan marjerin.


Langkah 3
Tuang minyak panas tadi ke atas tepung.


Guna sudip kayu untuk menggaul sebab minyak tu sangat panas. Awas ya.. Bila dah sejuk sikit, barulah guna jari.


Gaul sehingga menjadi serbuk roti. Kemudian buatkan lubang di tengahnya.


Langkah 4
Tuangkan air dan uli sehingga membentuk doh yang lembut.


Jadilah akhirnya 👆👆


Masa untuk mengelim pula. Jom terus kan misi. 💪💪


Langkah 5
Bulatkan doh sebesar bola ping pong.


Langkah 6
Nipiskan menggunakan torak atau peralatan yang sesuai.


Buat sampai habis.


Langkah 7
Ambil acuan karipap, letakkan satu keping doh nipis di atasnya. Masukkan inti sardin ke dalamnya. Sapu air di kelilingnya kemudian tutup acuan dengan cermat.


Boleh kelim tangan lagi sekali tepinya tu kalau suka.

Buat sampai habis.


Langkah 8
Panaskan minyak dan goreng. Pastikan minyak betul-betul panas baru digoreng.


Oleh kerana nak frozenkan karipap ni, kita goreng sekejap sahaja. Tujuannya agar karipap ni tak melekat apabila diletakkan bersama.


Bila sudah kuning-kuning sikit, terus diangkat.


Goreng sampai habis.

Tips: selain dari digoreng sekejap karipap untuk disejukbeku ni juga boleh dibakar dalam oven sekejap.


Okey dah siap karipap jerawat sardin. Jom bungkus sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk beku.

Bismillah..

Sabtu, 1 Disember 2018

Resepi Portuguese Egg Tart

Menariknya tengok rupa dia di Wall FB. Jom cuba!


Tapi kenapa ler Mak Hencik punya ni berkedut seribu apabila sudah sejuk? Padahal Mak Hencik sudah buat betul-betul mengikut cara yang telah diberikan. Tolong....! Tolonglah tuan hamba ini.

Jom buat korang. Pastikan korang punya tat lebih cantik. 💪💪💐


RESEPI PORTUEGESE EGG TART @Tat Telur Portugis
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping puff pastry sheet readymade

4 biji telur
1/2 cawan air
1 cawan susu cair atau susu sejat atau susu segar, Mak Hencik guna susu segar
1 cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita mengetart hari ni..


Cawan kertas berlilin dan puff pastry ready made yang dibeli di Giant.


Tekap guna cupcake berlilin, potong guna pisau.


Masukkan ke dalam bekas cupcake tadi dan tekan rapat-rapat. Buat sampai habis dalam 3 keping puff pastry sheet gitu yang Mak Hencik guna.

Time cuti sekolah ni, buat dengan anak-anak, sambil main dengan diorang.. Cepat siap sebab ramai pembantu. Tapi tang rupanya tu burukla sikit.. 😁😁😁


Di dalam bekas, masukkan susu segar, telur, esen vanilla, gula dan tepung jagung. Kacau sedikit sehingga sebati.


Tapis bancuhan telur tadi.

Masa ni dah boleh panaskan oven 200°C selama 10 minit.


Kemudian tuang ke dalam cup cake tadi sehingga hampir penuh. Kalau penuh sangat nanti melimpah pula apabila dibakar nanti.


Bakar pada suhu 200°C selama 30 minit atau ikutlah ragam oven masing-masing.


Ni kejadian semasa tat dibakar.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven.


Baru keluar dari oven, belum berkedut lagi. Satu untuk kamu..


Satu untuk diri ku..

Jemput makan semua..

Bismillah..