Ahad, 26 Ogos 2018

Seri Muka Pandan yang Sedap

Pertama kali Mak Hencik cuba resepi ni, terus menjadi. Ya Allah.. Suka sangat rasanya bila kuih yang kita buat tu menjadi dengan elok. Rasanya pula.. Memang sedap macam kuih yang kita tempah tuh. Hahaha. Nampak benar kita selalu tempah kuih.



Bila dah jadi elok, rasa pun sedap, kerap jugalah Mak Hencik membuatnya. Lepas tu berenti tak buat-buat dah la pulak.. Mujur pula hari ini mood rajin datang bertandang. Bolehlah kita buat minum petang.



Resepi Seri Muka Pandan
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi : semoga diberi ganjaran yang berterusan oleh Allah.

Bahan-bahannya

Lapisan bawah

2 1/2 cawan beras pulut - rendam 15 minit
2 1/2 cawan Santan cair
1 sudu kecil garam

Lapisan atas

2 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya.

Jom jom jom..



Cuci bersih beras pulut kemudian rendam dengan air dalam 15 minit. Ok.. Biarkan di situ sekejap.



Sediakan santan pekat 2 cawan dan santan cawan 2 1/2 cawan. Letak dalam bekas berasingan tau.. Nak guna santan kotak pun boleh.



Lima helai daun pandan dipotong kecil dan dikisar dengan secawan air. Tapiskan dan sukat air pandan sebanyak satu cawan.



Sediakan acuan. Selongkar kabinet dapur dan ambil loyang  saiz 10"X10", empat segi boleh, bulat pun boleh.

Sapu dulu bahagian dalamnya dengan minyak. Minyak masak ke.. Minyak jagung ke.. Minyak bunga matahari ke.. Mentega ke.. Marjerin ke.. Suka hati korang. Minyak urut, minyak cap kapak, minyak angin, minyak senyonyong Dan lain-lain minyak yang sama waktu dengannya tidak dibenarkan..

Pastu alas dengan plastik. Mak Hencik guna plastik saiz 12"X12". Nak guna plastik pasar malam atau orang Kelantan panggil supik gelenyar pun tiada masalah. Yang penting bersih,suci dan murni.. Kikiki



Langkah 1
Ambil acuan yang dialas plastik tadi, masukkan beras pulut yang ditoskan airnya. Masukkan santan cair dan garam. Kacau sedikit menggunakan sudu ke sudip ke. Kita akan dapati aras santan cair tu lebih sedikit daripada aras beras pulut.

Letak dalam pengukus dan kukus selama 25 minit  atau sehingga masak.



Langkah 2
Ambil bekas yang sesuai, masukkan santan pekat, air daun pandan, garam, telur, pewarna hijau, esen vanilla, tepung gandum dan tepung kastard. Kacau menggunakan whisk.

Tapiskan adunan ke dalam kuali atau pan yang sesuai. Mesti tapis tau..



Langkah 3
Masukkan gula. Buka api dan kacau menggunakan whisk sehingga naik wap. Sekejap ajer tau..Jangan sampai berketul. In case dah berketul sikit kat bawah tu, padam api terus.

Biarkan dulu.



Langkah 4
Pulut yang kita kukus tadi sudah masak. Keluarkan dari pengukus. Hati-hati adik-adik manis dan kakak-kakak gojes, panas tau..!



Tekan pulut tadi sehingga mampat. Tekan sama dia. Atas, bawah, kiri, kanan, tengah tepi, bucu, hujung.. Pendek kata semualah..



Langkah 5
Masukkan loyang pulut yang dimampatkan tadi ke dalam pengukus.

Tuanglah bancuhan pandan dari kuali yang kita buat tadi ke atas lapisan pulut.

Nak bagi cantik dan air tak meΓ±itik ke dalam kuih, Mak Hencik tutup dengan aluminium foil.


Langkah 6
Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.



Langkah 7
Bila lapisan atas sudah masak, buka aluminium foil dan tudung pengukus. Kukus lagi 5-10 minit dengan keadaan terbuka dan tidak ditutup.

Tujuannya supaya lapisan pandan tu kering dan cantik. Satu lagi ia akan tahan lama dan lambat basi.


Langkah 8
Dah cukup masa dan siap, tutup suis dan sejukkan dahulu sebelum dipotong. Kalau nak cantik, tunggu dia betul-betul sejuk sebelum dipotong. Potong dengan pisau plastik. Mak Hencik guna pisau plastik yang potong kek tu jer..



Jari saper ler tu tercucuk pulak di saat nak tangkap gambar nih. Hihihi hahaha



Jom kawan-kawan kita menikmati hasilnya.

Bismillah..

Rabu, 22 Ogos 2018

Roti Cheese yang lembut dan mudah

Cara yang sangat mudah. Guna sukatan cawan sahaja. Guna tangan sahaja. Jadi!



Lembut juga tekstur roti ni. Rasanya pun lemak dan manis. Sedap dimakan sahaja. Sedap dicicah dengan sup berkrim. Cicah dengan teh o pun sedap!

Kalau rajin, boleh ajer buatnya selalu. Buat bun pun ok.



Roti Cheese
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 cawan tepung gandum
5 sudu besar gula ( 3 sudu masukkan dalam bancuhan yis, 2 susu lagi masukkan dalam adunan tepung gandum)
2 sudu besar susu pekat manis
5 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil double action baking powder (kalau tak ada, guna baking powder pun boleh)
1 1/4 cawan air suam
2 sudu besar yis segera

Hiasan
Mozzarella cheese parut secukupnya
2 sudu besar susu pekat manis dibancuh dengan 2 sudu besar air
Sedikit gula - jika suka manis

Cara-cara menyediakannya

Jom kita buat..



Langkah 1
Mula-mula kita masukkan secawan air ke dalam bekas. Kemudian masukkan 2 sudu besar gula, 1 sudu besar yis dan dua susu besar susu pekat manis. Kita kacau sedikit, agak-agak susu pekat hancur dan sebati dengan air tu. Lepas tu kita biarkan sehingga berbuih seperti di atas. Tapi yang kat atas tu macam dah melampau sangatlah pulak. Huhuhu



Langkah 2
Di dalam bekas adunan, masukkan tepung gandum, minyak, bread softener, bread improver, gula dan double action baking powder.

Ramas menggunakan hujung jari, sehingga semuanya sebati.



Langkah 3
Buat lubang di tengah-tengah, kemudian tuang campuran yis yang berbuih itu. Gaullah sehingga sebati dan membentuk adunan.



Langkah 4
Ulilah adunan sehingga tidak melekat di tangan. Kalau adunan seperi lembik sedikit, tambahlah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga membentuk adunan yang dikehendaki.



Langkah 5
Seterusnya tutup bekas adunan dengan kain maslim. Mak Hencik tutup dengan tuala 'good morning' jer. Hahaha.

Biarkan dia di situ. Kita tak perlu tunggu, sebab pastilah dia tak bergerak ke mana-mana. Jadi, apa perlu kita buat ya? Nampaknya ada bukit kain yang menimbun tu... Huhuhu



Langkah 6
Selepas sejam, adunannya sudah mengembang elok.



Langkah 7
Tumbuklah adunan tadi untuk mengeluarkan angin. Biar dia kempis semula.



Langkah 8
Kemudian bahagikan kepada adunan kecil-kecil. Kalau nak cantik, timbang setiap adunan 30g atau 40g atau ikut saiz yang disukai.



Langkah 9
Bulatkan. Untuk makluman, Mak Hencik tidak timbang pun... Main agak-agak sahaja. Hihihi.



Langkah 10
Sekarang bolehlah dibentuk bentuk yang disukai. Mak Hencik nak buat bentuk panjang macam kat atas.



Buatlah sampai habis.

Langkah 11
Parut mozzarella cheese. Kalau dah beli yang siap parut, untung ler..



Langkah 12
Bancuhkan sedikit susu pekat manis dengan sedikiiiit air. Kalau tak suka, boleh juga pukul sedikit kuning telur. Tujuannya ialah sebagai pelekat..



Ni rupa sebelum kembang.



Yang ni pulak, dah kembang sikit.

Langkah 13
Sapukan bancuhan susu pekat di atas setiap roti dan taburkan parutan mozzarella cheese di atasnya. Kalau nak manis, boleh taburkan gula.

Tunggu roti kembang sedikit, dalam 15 minit jer kot.

Masa ni bolehlah panaskan oven 180°C selama 10 minit.



Langkah 14
Masukkan roti kita dalam ketuhar 160°C selama 15 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.

Intai-intailah ya di balik jendela oven, cuma jangan dibuka pintu ovennya.



Langkah 15
Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan kalau nak effect berkilat, bolehlah disapukan butter di atasnya.

Ku tak sapu pun.. Tak sempat dah.. Nak mandi dan bersiap untuk pergi bekerja.



Inilah hasilnya. Lembut. Gebu.. Ada rasa manis-manis lemak.

Sedap nih cicah sup cendawan berkrim. Tak pun cicah air teh atau kopi. Jom kawan-kawan.

Bismillah..

Rabu, 15 Ogos 2018

Apam Pisang Mudah Sangat

Resepi apam pisang yang sungguh mudah. Kalau tak percaya, cubalah!


Lamanya tak buat kuih, bisik hati kecil ini. Kebetulan pula ada pisang lebu (masak ranum dan lebam) dalam peti sejuk. Di wall FB pula lalu-lalang resepi apam pisang. Jadi bolehlah dikatakan ilham dari Allah untuk buat kuih ini.. He he he



Buah pisang ni kalau tiada, sibuk nak pergi membelinya. Nak buat makanlah, nak buat stoklah.. Bila dah ada pisang nih, hanya dimakan sebiji dua sahaja. Lepas tu tersadai dalam peti ais. Dari segar lama-lama jadi lebu atau masak ranum..



RESEPI APAM PISANG
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal :  FB Azlina Ina Fan

Bahan-bahannya

*2 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*2 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan bertanda * diayak

**1 cawan gula pasir
**1 cawan minyak masak
**1 cawan pisang lenyek sedikit - diperap setengah jam supaya urat cantik. Tapi ku tak perap pun. Huhu
**1 sudu kecil esen vanila
**2 sudu besar serbuk Milo - jika suka. Tak suka tak payah
**3 biji telur
**1 sudu kecil jus limau - tak letak pun..
** sedikit garam
Semua bahan bertanda ** dikisar.

Cara-cara menyediakannya.

Moh ler kita..



Mula-mula lenyek pisang sehingga hancur. Sukat sebanyak 1 cawan. Kalau rasa pisang tu tak hancur lagi, ha.. Campak jer dalam mesin pengisar.



Kemudian kisar pisang tadi, gula, telur, milo jika suka, jus limau, sedikit garam dan esen vanilla. Agak-agak gula tu separuh hancur jer.



Lepas tu tuang bahan kisar bersama pisang tadi ke dalam bekas yang mengandungi tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sehingga sebati. Guna sudip jer.. lepas tu biar kat situ sekejap.. Kita urus acuannya pula.



Acuan tu kita carilah yang sesuai dengan jiwa raga kita.Kita selongkarlah kabinet dapur kita.. cari.. cari.. cari kat mana ler ku letak acuan-acuan tu semua.. maklumlah kita buat kuih ni setahun atau dua tahun sekali. 

Dah kita jumpa acuan tu, tengok keadaan fizikalnya. Pastikan bersih, suci dan murni. Kalau ada tanda-tanda dinodai oleh haiwan-haiwan nakal, maka wajib atas kita untuk membasuh dan membersihkannya..lepas tu, kita oles acuan dengan minyak masak.

Tips Mak Hencik : simpan acuan yang telah dibersihkan dan dikeringkan dalam bekas plastik tertutup. Keadaannya akan kekal bersih, suci dan murni. Eke ke ke ke..



Lepas tu masukkan bahan yang digaul tadi. Pandai-pandailah nak guna apa. Janji masuk elok dalam acuan dia. Heeeee



Pasanglah api pengukus. Mak Hencik set timer 20 minit. Mak Hencik letak aluminium foil kat atas apam supaya tidak terkena wap air yang menitis..



Owhhh.. Nampak apam dah kembang tu. Owhhh.. So sexy!



Bila sudah masak, tutup api. Buka penutup pengukus. Selak aluminium foil tadi. Eiiii..geram pula nengoknya.



Uish! Cantik sangat kejadian kamu.. Semuanya kembang dan menonjol dari acuan. Suka! suka! suka! 

Cuba tengok awak punya apam pisang tu.. sama kan kejadiannya..!



Bila sudah sejuk sikit, keluarkan dari acuan dan masukkan ke dalam piring hidang. Sedia untuk dijamu..

Bismillah..

Sabtu, 4 Ogos 2018

Bihun Goreng Putih

Sedapnya! Peminat bihun jangan ketinggalan menikmatinya. Adakah anda orangnya?


Ingatkan tadi nak keluar bersarapan di luar. Selepas subuh asyik dok menyembang dengan suami, tak sedar waktu dah berganjak ke pukul lapan pagi.
Uiiii lamanya membawang... Hi3

Lepas tu rasa malas pula nak keluar. Hujan pula turun rintik-rintik membasahi bumi. Lagi ler rasa malas berganda dua nak keluar. Akhirnya buat keputusan untuk memasak ajer lah sendiri.. Sekali-sekala boleh lah kan..



BIHUN GORENG PUTIH YANG MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 1/2 keping bihun - direndam sekejap dalam air
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang merah - dihiris nipis
2 biji lada hijau - dipotong serong. Kalau nak pedas tukar dengan cili padi secukupnya.
4 batang sosej - dhiris nipis
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1/2 susu kecil serbuk lada sulah
1 susu besar sos tiram
2 cawan air atau secukupnya
Sedikit karot - dipotong halus
Sedikit kobis - dipotong kecil
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Hiasan
Hirisan daun sup
Bawang goreng



Cara-cara menyediakannya

Jom..



Sediakan bawang putih dan bawang merah hiris, sayuran yang disukai, cili hijau dan sosej.

Kalau nak pedas, tambahlah cili padi 7-8 biji dan ketuk.

Sosej tu pun boleh tukar ke udang, sotong ayam atau daging. Pendek kata, letak jer la apa-apa yang kita suka. Sebab kita jugalah yang akan membelasahnya nanti... Hahaha



Bihun direndam dalam air sekejap, dalam 10 minit gitu. Lepas tu bilas dan toskan air nya.

Ini kes terdesak nak cepat. Tapi okey apa.



Mula-mula panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Kemudian masukkan cili hijau. Godek-godek sekejap.



Masukkan pula sosej. Kacau seketika sehingga masak.



Lepas tu masukkan air pulak. Agak-agaklah ya nak masukkan banyak mana. Mak Hencik masukkan dua cawan.

Sambil menunggu air mendidih tu, kita campak seketul kiub ayam, sedikit garam, gula dan sos tiram. Garam tu jangan banyak sangat sebab kiub ayam sudah ada rasa masin. Kacau-kacau sikit.



Bila air sudah mendidih, masukkan sayuran kita seperti karot dan kobis. Masukkan juga bihun yang ditoskan tadi.



Kacau sehingga rata. Kalau korang suka bihun yang panjang-panjang, gaullah dengan lemah-lembut dan lemah gemalai. Dalam kes korang suka yang patah-patah dan pendek-pendek, bolehlah korang gaul dengan gagah perkasa.

Haaa.. Janji bihun kita digaul rata dan sebati serta sedap rasanya.

Akhir sekali, tabur serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Gaul lagi sehingga rata.
Bila sudah rata, bolehlah angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidang.

Hiaskan dia dengan daun sup hiris dan bawang goreng..πŸ’šπŸ’›πŸ’œπŸ’–πŸ’•



Sudah siap. Yeayyy! Marilah kita bersarapan.

Bismillah..