Selasa, 12 Jun 2018

Kuih Bingka Labu @ kuih Kemboja Labu

Sedap! Rasa lemak santan dan susu sejat, rasa manis secukupnya dan lembut teksturnya. ๐ŸŽƒ๐ŸŽƒ๐ŸŽƒ

Lebihan labu yang dibuat masak sayur lemak sebelum ni masih ada lagi separuh.
Jadi, bolehlah kita buat kuih. Ada banyak pilihan kuih, tapi aku pilih yang paling mudah, iaitu bingka labu.

Mmm.. sedap tak bingka labu?


RESEPI BINGKA KEMBOJA LABU
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB

Bahan-bahan

200g labu - dibuang kulit, basuh bersih dan rebus sehingga lembut, kemudian lenyek. (Kuguna 1  1/2 cawan, malas timbang)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula - kalau nak manis letak 1 cawan
3 biji telur
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila

Untuk hiasan
Sedikit bijan putih atau hitam

Cara-cara membuatnya..

Jom.. jom kita ke dapur.

Langkah 1
Kupas kulit labu, potong kiub, basuh bersih dan rebus bersama air sehingga lembut.
Bila dah lembut, toskan air, lenyek dengan sudu jer dan biarkan sejuk.


Langkah 2
Ambil acuan kuih kemboja dan tuang dua sudu besar minyak masak ke dalam setiap acuan. Sapu dengan cermat ke seluruh bahagian dalam acuan. Cukup 3 acuan kemboja sahaja untuk bancuhan ini.

Masukkan acuan-acuan ini ke dalam oven selama 10 minit pada suhu 200°C. Atau ikut ragam oven masing-masing.


Langkah 3
Di dalam bekas, masukkan semua bahan. Santan, susu sejat, gula, tepung gandum, labu lenyek, garam, minyak sapi dan minyak masak.

Resepi asalnya letak 2 sudu besar minyak dalam acuan tapi entah kenapalah tersilap baca dan telah.. telah kumasukkan ke dalam adunan ni. Hihihi. Tapi rasanya sedap tau!

Atau masukkan semuanya dalam mesin pengisar dan kisar sehingga sebati.


Langkah 4
Kisar sehingga sebati. Biar semua bahan bergaul mesra..


Langkah 5
Keluarkan acuan dari oven yang dipanaskan tadi. Tuang bancuhan yang dikisar sebati tadi ke dalam setiap acuan. Kemudian taburkan bijan. Tak kisahlah bijan hitam ke.. putih ke..


Langkah 6
Bakar dalam oven selama 40 minit pada suhu 200°C. Atau ikut ragam oven masing-masing. Kalau nak garing tambah lagi masa ya.

Resepi asal 150°C selama 40 minit.


Langkah 7
Bila sudah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan dulu sebelum dipotong.

Kuih untuk berbuka sudah sedia,
Jom cuba, mudah sahaja.

๐ŸŒผTerimakasihAllah
๐ŸŒผKauMahaPengasih

Ahad, 10 Jun 2018

Biskut Florentine

Biji labu, kuaci dan bijan hitam ada dalam stok, yang tak ada cuma badam keping sahaja. Jadi kenalah gi kedai bakeri lagi.. bila gi kedai bakeri benda lain lagi dibeli. Hadoiii.. kempis poketku! ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ


RESEPI BISKUT FLORENTiNE
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

200g tepung florenta
250g badam keping
100g bij labu
100g biji kuaci
20g bijan hitam

Cara-cara membuatnya

Jom..


Antara bahan-bahan yang digunakan. Bijan hitam, biji kuaci, biji labu, badam keping dan tepung florenta.

Tepung florenta ni beli di kedai bakeri. Dah siap ada gula.

Jom mulakan..


Bakar badam keping, kuaci, biji labu dan bijan hitam dalam oven selama 5 minit pada suhu 160°C.

Dah siap, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.

Apabila bahan kekacang tadi sudah sejuk, bolehlah kita teruskan operasi.


Dalam bekas adunan, masukkan tepung florenta, badam slice, kuaci, biji labu dan bijan hitam. Gaul sehingga rata.

Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 160°C.

Sambil tu kita boleh teruskan misi kita..


Masukkan kurang lebih 1 sudu besar ke dalam cup berlilin tu. Kalau nampak tebal, adjustlah. Kurangkan sikit. Jangan terlalu tebal.

Pilih cup yang berlilin ker apa. Dia macam licin sikit kat dalamnya tu. Jadi, dia tak melekat.


Contoh cup yang diguna. ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Semua ni anak-anaklah yang sibuk nak membantu. Jadi, biar depa lah yang buat. Bila budak-budak yang buat, faham-faham sahajalah. Ada tebal..ada yang nipis. Huhu

Bila dah siap semua, bolehlah dimasukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160°C selama 8-10 minit. Selalu intai jendela oven tu ya. Maklumlah lain oven lain ragamnya. Huhu

Dulang pertama tadi rasanya 10 minit, bila buat yang kedua macam nak hangusla pulak. Tak sempurna betul diriku ini. Huhu



Dah nampak perang sikit, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.

Tekan sikit bawah cup tu, dia akan tanggal sendiri.

Okebai!

๐ŸŒผterima kasih Allah

Sabtu, 9 Jun 2018

Biskut Nestum Rangup

Rangup! Aroma wangi nestum menggiurkan anak tekak.. ๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน


Lepas sahur tadi Maryam dan Faruq tidak tidur sebab nak menolong membuat biskut raya. Adoiii buruklah nanti rupa biskut raya ku tu.. huhu


RESEPI BISKUT NESTUM RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250g mentega
3/4 cawan gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan nestum - sukat dulu, kemudian kisar

Hiasan - terpulang kepada empunya diri masing-masing

1 ketul kiub coklat perisa strawberi
Putih telur + setitis pewarna kuning

Cara-cara membuatnya.

Jommmm kita bakar-membakar hari ni..  ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช


Mentega, nestum, gula kastor, kuning telur, tepung gandum dan tepung jagung.


Nestum dikisar sedikit


Nestum yang telah dikisar


Langkah 1
Dalam bekas yang sesuai, masukkan mentega dan gula. Putar sehingga rata.

Masukkan kuning telur dan esen vanila, putar lagi.


Langkah 2
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang diayak. Kacau guna sudip kayu.


Masukkan pula nestum yang telah dikisar. Boleh gaul dengan tangan.


Adun sehingga membentuk doh yang lembut dan boleh dibentuk.


Langkah 3
Canai doh mengikut ketebalan yang dikehendaki.

Anak-anak buat dalam 0.5cm.


Hambikkk ko! Dua otang buat, dua corak. Kah3.

Buat sampai habis. Kemudian sapu putih telur yang telah dicampur dengan pewarna kuning supaya kelihatan menawan. Hihihi


Langkah 4
Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit, suhu 170°C. Bakar biskut selama 18 minit atau ikut ragam oven masing-masing.


Sesudah masak keluarkan dari oven dan sejukkan.

Langkah 5
Cairkan seketul kiub coklat perisa yang digemari menggunakan kaedah double boiler dan masukkan ke dalam piping bag.

Mak Hencik guna bungkusan plastik jer. Haha


Langkah 6
Rapatkan biskut nestum tadi supaya memudahkan kita nak paipkan coklat kat atasnya.

Coklat cair tu tunggu sejuk sikit. Kalau sejuk banyak mengeras balik asal pula dia. Huhu


Paipkanlah plastik coklat tadi semenarik yang mungkin. Kah3

Okey.. dah siap dah. Tunggu sat supaya coklat tu beku, barulah kita simpankan dia di dalam bekas kedap udara.

๐ŸŒผTerima kasih ya Allah
๐ŸŒผKau Maha Pemberi Rezeki

Jumaat, 8 Jun 2018

Biskut Arab Tiga Bahan

Sudah melewati 20 hari Ramadhan.. berlumba-lumbalah orang membuat biskut raya.. lerrr.. ingatkan nak rebutkan lailatul qadr! ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†Aku cakap kat diri sendiri ya..

Hari ni last day sekolah. Esok dah cuti sekolah dah. Meriahlah raya tahun ni sebab beraya dalam cuti sekolah. Ya tak? Setuju tak? Hurmmm.. setujukan ajerr.


RESEPI BISKUT ARAB DULU-DULU
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

1 cawan minyak sapi - dicairkan
3/4 cawan gula halus
3 3/4 cawan tepung gandum.

Untuk hiasan jika suka
1 biji putih telur - dicampur dengan satu titis pewarna kuning
Manik bentuk bintang


Ini sahaja bahan-bahannya seperti minyak sapi, gula halus dan tepung gandum.


Langkah 1
Cairkan dulu minyak sapi di atas dapur.


Langkah 2
Dalam mangkuk adunan, masukkan  2 cawan tepung gandum dan semua gula halus. Kacau rata menggunakan senduk kayu.

Tuang minyak sapi yang masih panas lagi ke dalam mangkuk tepung dan gula tadi. Gaul sehingga rata menggunakan sudip kayu.


Langkah 3
Adunan tadi masih cair, jadi kita masukkan lebihan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut.

Jangan terlebih tepung ya.. bimbang nanti tidak boleh digentel dan akan berderai.

Jangan kurang tepung juga. Kalau kurang tepung, dia akan mencair bila dibakar.


Langkah 4
Cubit sedikit tepung dan bulat-bulatkan kemudian penyek sedikit atasnya. Sapu putih telur yang dicampur dengan sedikit pewarna kuning di atasnya dan letak hiasan yang disukai.

Hangpa bohlah hiasan apa yang hangpa suka ya..

Tapi saya tak beli hiasan bagai.. macammana?

Hahhh! Kalau tak ada, takyah letaklah Bedah oii...


Langkah 5
Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170°C selama 10 minit.

Bakar selama 170°C, 18 minit atau ikut oven masing-masing.


Langkah 6
Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum dimasukkan je dalam balang yang sesuai.


Duduklah awak-awak semua kat rumah baru awak tu ya. Selamat berkenalan dengan rakan-rakan sebaya dan sebangsa. Kelak kamu akan berpisah selama-lamanya..

Selamat membuat biskut raya,
Selamat hari raya..

Isnin, 4 Jun 2018

Pizza Homemade

Hari ke 17 Ramadhan semalam. Anak-anak minta makanan selain nasi lagi.

Sebelum ni makan burger ayam, spagetti aglio olio, lebihan spagetti tu buat goreng mamak pula.. Lepas tu oblong daging dengan fun fries.


Hari ni kita cuba buat pizza ๐Ÿ• ๐Ÿ•๐Ÿ• pula. Kita buat pizza ayam dan juga peperoni. Nak kurang cheese boleh, nak lebih cheese pun boleh. Ikut suka kita sebab kita yang buatnya sendiri. Kahkahkah


PIZZA HOMEMADE
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan roti
(menghasilkan 2 keping roti)

4 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak jagung
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar yis
1 sudu kecil bread softener
1 1/4 cawan air

Bahan-bahan toping

1 tin prego traditional sauce
1 tin cendawan butang - dihiris nipis
1 cawan isi ayam - dipotong kecil
Peperoni ayam secukupnya
Capsicum - dipotong kecil ( ku tak letak)
Nenas dalam tin secukupnya ( ku tak letak juga huhu)
Mozarella cheese secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom.............!



Langkah 1
Di dalam bekas, masukkan tepung gandum, minyak jagung, garam, gula, baking powder, bread softener dan yis. Gaul rata.

Buat lubang di tengah dan masukkan air. Uli sehingga menjadi doh.


Langkah 2
Rehatkan doh dengan menutupnya dengan kain yang sesuai. Er er kain batik sarung sesuai tak? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Langkah 3
Dalam 1-2 jam, adunan dah naik tu bolehlah dikeluarkan angin. Nak tumbuk-tumbuk manja ke.. tumbuk garang ke..
terpulang..


Langkah 4
Bahagikan kepada dua bahagian. Ambil satu bahagian dan leperkan. Guna torak nak senang citer. Biar dia jadi bulat dan muatkan dalam acuan yang telah disapu mentega atau minyak masak.

Cucuk sikit di atasnya guna garpu. Bakar dalam oven 170°C selama 10 minit atau ikut ragam oven masing-masing.


Langkah 5
Sudah masak, keluarkan dan sejukkan sedikit sebelum kita letak toppingnya.

Antara bahan-bahan toping


Sos prego tradisional


Mozarella cheese yang diparut


Isi ayam dipotong dadu kecil dan digaul dengan sedikit garam, serbuk lada sulah dan garam.


Goreng isi ayam dengan sedikit mentega atau minyak. Bila dah masak, angkat.


Sos prego tradisional, isi ayam goreng dan cendawan butang yang dihiris.


Peperoni ayam, jika suka.

Cara-cara menyediakannya..


Langkah 1
Ambil sekeping roti pizza, sapukan dengan 3 sudu besar atau secukupnya sos prego.


Langkah 2
Taburkan ayam tadi atau peperoni ayam, atau letak ayam dan pepperoni sekali gus pun boleh, cendawan, nenas kalau ada dan capsicum jika ada. Akhir sekali taburkan mozarella cheese. Kalau nak bagi effect tarik tu, letakla banyak-banyak.


Langkah 3
Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 10 minit atau ikut ragam oven masing-masing.


Langkah 4
Sudah masak, keluarkan dari oven. Masing-masing boleh ambil pinggan masing-masing sekarang. Sedia untuk dinikmati..

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..