Jumaat, 8 Januari 2021

Puding Karamel Yang Sedap

Rasa lemak, manis dan berkrim. Sedap Sangat sedap dimakan sejuk. Makan sekali, nak makan berkali-kali.

Cara buat pun sangat mudah menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur sahaja. Campur-campur, godek-godek, masukkan dalam bekas lalu dikukus. Sejukkan. Dan dah boleh makan.


Sambil menunggu puding sejuk, kita baca perbualan di bawah. Perbualan antara seorang lelaki dengan seorang wanita, balu kepada kawan baiknya sendiri.

Tajuk: Jangan suka berjanji..

"Yang ni bini Arwah Ramli, Kan?"

"Ya. Encik ni siapa?"

"Panggil Aku Abang Lan. Kawan Arwah dulu. Sama-sama kerja bawak lori.."

"Ooo..Arwah ada hutang apa-apa ke?"

"Saya nak cakap pun segan. Tapi bila ingat balik cakap Arwah, saya gagahkan diri datang ke sini"

"Apa yang Arwah cakap?"

"Arwah ada pesan...Kalau dia tak ada, dia minta saya yang jaga Mona dan anak-anak dia.. Kawan saya ni, Abang Din, pun ada kat situ. Dia boleh jadi saksi." 

"Err..ya ke. Tak sangka pulak dia pesan macam tu."

"Mungkin Arwah dah dapat rasa perkara macam ni nak jadi. Sebab tu dia pesan macam tu.."

"Kalau itu yang keluar dari mulut Arwah, saya tak ada halangan apa-apa.."

"Jadi Mona setuju nak jadi isteri kedua saya?"

"Eh, saya bukan Mona. Saya ni Shima.."

"Hah! Mona tu siapa?"

"Mona tu beruk peliharaan Arwah laki saya!"....... terikat kat pokok kelapa sana tu, dgn anak anaknya..🤣

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Meh kita sambung buat puding karamel pula.


PUDING KARAMEL
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Karamel

1 1/2 cawan gula
2 cawan air

Bahan-bahan puding

1 tin susu sejat 
1 tin air (guna tin susu sejat)
3/4 tin susu pekat manis - kalau tak suka manis, kurangkan kepada 1/2 cawan 
6 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam


Cara-cara menyediakannya

🌻Buat karamel dahulu.

🌻Letak pan atas dapur. Masukkan gula. Kacau sedikit dengan sudip kayu sehingga gula cair dan warnanya berubah menjadi perang.

🌻 Seterusnya, dengan berhati-hati, tuang air ke dalam gula cair.

🌻Biarkan sehingga air gula hancur dan menjadi likat.

🌻Tutup api dan biarkan sejuk.

Cara buat puding


🌻Di dalam sebuah bekas, masukkan susu cair, susu pekat manis, air, telur, esen vanilla, sedikit garam dan tepung kastard.
🌻Bintil telur tu perlu dibuang untuk mengelakkan hanyir.
🌻Kacau sehingga sebati.


🌻Tapis dan biarkan seketika.


🌻Di dalam bekas kecil, tuangkan 1 senduk kecil air gula karamel.

🌻Atau tuang sehingga menutupi dasar bekas.


🌻Kemudian, tuang pula bancuhan puding yang ditapis tadi ke dalam bekas yang mengandungi karamel.


🌻Buat sampai habis


🌻 Masukkan ke dalam pengukus. Tutup dengan tudung pengukus yang dibalut dengan kain supaya air kukusan tidak menitis pada pudding.

🌻Letak timer untuk 15 minit.
🌻Kukus sehingga masak.


🌻Bila sudah masak, tutup suis pengukus dan buka tutup pengukus.
🌻 Keluarkan puding karamel dari pengukus dan biarkan sejuk.


🌻Bila dah sejuk sikit, masukkan ke dalam peti sejuk.


🌻Bila dah betul3 sejuk, bolehlah dimakan. Hahaha


🌻Lagi sedap rasanya apabila kita telungkupkan puding tu dalam mangkuk atau piring, baru makan.

🌻Sebabnya gula karamel tu mengalir ke bawah dan menutupi kesemua bahagian puding.


🌻Macam ni. 👆👆

🌻Jemput makan semua.

🌻Bismillah..


Ahad, 27 Disember 2020

Pulut Tanak Ikan Masin

Bersarapan dengan pulut tanak dan ikan masin, ada pula kelapa muda parut. Pastikan kelapa tu kelapa muda, baharulah sedap menikmatinya. Sajian enak yang dirindui..


Sambil tunggu pulut masak, kita baca gurauan ni, yang tersebar di aplikasi WhatsApp. 😂😂😂

Petikan Temuramah Dengan Usahawan Kambing..

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pakcik : Boleh aje... 

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.

Pemuda: Yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak pulak rumput biri-biri ni makan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pakcik : Yang mana, yang putih ke yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Aaa.. Yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama....

Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yang putih dan yang hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?

Pakcik : Mestilah... Sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punya.

Pemuda : Ooo, gitu ke... Habis tu yang hitam tu siapa punya?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

JANGAN STRESS...‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂😂😂


PULUT TANAK IKAN MASIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut
4 cawan air
1 sudu kecil pewarna hijau, jika suka
1 helai daun pandan, disimpul

1 biji kelapa parut
6 ekor ikan masin atau secukupnya

Cara-cara  menyediakannya

Mula-mula goreng ikan masin. Mak Hencik goreng ikan masin pelata. Ikan tu sahaja yang ada dalam stok. Terpulanglah nak ikan masin jenis apa pun.. bulu ayam, cencaru, gelama, talang dan macam-macam lagi lah..


Mak Hencik goreng ikan masin di luar rumah. Teringat masa camping dulu-dulu semasa bersekolah. Hehe

Goreng ikan masin di luar rumah ni bukannya apa..Tak nak dalam rumah tu dipenuhi bau menyengat ikan masin goreng ni..hi3

Lepas goreng, angkat dan toskan minyak.

Jom tanak pulut.


Langkah 1
Pulut dibasuh bersih dan dimasukkan dalan periuk Bersama 4 cawan air. Masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau. Kacau rata dan biarkan selama 15 minit.


Langkah2
Tenggekkan periuk tadi di atas dapur dan buka api.
Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul.
Biarkan sehingga air menggelegak.


Langkah 3
Bila air dah menggelegak, tutup api.
Angkat periuk dan tuangkan air ke dalam sinki.


Ada air sikit-sikit camni takpe. 


Langkah 5
Tutup dengan tudung periuk dan buka api kecil. Biar sehingga ia keluar wap. 
Bila dah keluar wap, biarkan sekejap sehingga pulut betul-betul masak.
Kemudian baharulah ditutup api.


Dah masak...


Bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut dan ikan masin.

Makan panas-panas memang sedap. Jemput makan semua..

Bismillah..


Sabtu, 19 Disember 2020

Talam Jagung

Sedap dimakan di waktu pagi atau waktu petang. Sedap juga dibuat pencuci mulut. Kuih talam.. selera sepanjang zaman.


Gadis nusantara berwajah ayu, cantik dan manis,
Pipi merah, ikal rambut, lentiknya alis;
Rasa talam jagung ni sedap, lemak dan manis,
Hidangan pelengkap sebarang majlis.

Hidangan kuih-muih tempatan ni sekarang dah ada nilai komersial dan mempunyai nilai ekonomik, iaitu boleh dipasarkan dan boleh memberi pendapatan yang memberangsangkan jika kita serious menceburinya.


TALAM KASTARD JAGUNG
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber :  memoBlog Yatieries via FB Berkongsi Kuih Muih dan Masakan & FB Aznati Azhar

Bahan untuk lapisan bawah:

1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung kastard
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
3 1/2 cwn santan
sedikit perwarna kuning
sedikit garam

Bahan untuk lapisan atas:

2 cwn santan pekat
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
secubit garam


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom.. jom.. kita menalam hari ini..


🌿Sediakan loyang 10"X10"

🌿Oles dengan sedikit minyak di bahagian dasar dan tepi loyang, kemudian alas dengan plastik yang saiznya lebih besar dari loyang.

🌿Letakkan loyang di dalam pengukus elektrik. Ketepikan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung dalam mangkuk bersama santan.

🌿Gaul sebati.


🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula.


🌿Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.

🌿Masak di atas api kecil sehingga naik wap.

🌿Bila sudah naik wap, tutup api.


🌿Tuang adunan ke dalam loyang yang tersedia di dalam pengukus elektrik tadi.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.

🌿Tudung pengukus dibalut dengan Kain supaya air tidak jatuh ke atas kuih.
Pengukus pun pakai tudung. Hihihi

🌿Biarkan sehingga masak.

Sementara tu kita sediakan lapisan atas pula, iaitu lapisan santan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung bersama santan.

🌿Gaul sebati

🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula


🌿Masak sekejap guna api kecil jer sehingga naik wap.

🌿Bila dah naik wap, tutup api. Biarkan dahulu.


🌿Setelah 30 minit, buka tudung pengukus.


🌿Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi 
.

🌿Tuangkan adunan putih ke atas lapisan jagung tadi.


🌿Tu dia aihhh.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.


🌿Setelah 20 minit, buka tudung pengukus dan kukus lagi selama 5 minit tanpa tudung.

🌿 Tujuannya ialah supaya bahagian atasnya kering dan kuih talam akan lambat basi.


🌿Selepas 5 minit, tutup api.

🌿 Biarkan kuih talam sejuk sekurang-kurangnya tiga jam sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.


🌿Inilah hasilnya.


🌿 Bolehlah hidangkan untuk minum petang.

🌿 Bismillah..

Sabtu, 14 November 2020

Nasi Goreng Butter Sedap Sangat

Kisahnya nak buat BBQ malam ni. Tapi teringat pula pada sedikit nasi lebih dalam rice cooker. Kalau tak buat sesuatu pada nasi tu nanti dah tentu-tentunya akan rosak dan terbuang begitu sahaja. Sayang pula..


Tetiba timbulla idea nak masak nasi goreng untuk dimakan dengan ayam dan kambing bakar. Tapi kalau buat nasi goreng cina ke.. nasi goreng kampung ke..macam tak istimewa pula..


Lagi sekali timbullah idea nak masak nasi goreng butter atau mentega kot bahasa Melayunyer..

Dah masak, rasa.. mmm.. baru tau sedap rupanya nasi goreng mentega ni! 


NASI GORENG BUTTER @ MENTEGA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan nasi putih
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih - dicincang
1/4 biji bawang besar Holland- dicincang
12 biji meatball
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk pati ayam megi
Sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom..Kita ke dapur.


Meatball digoreng sehingga masak. Ketepikan.


Nasi dileraikan. Tak mau ketul-ketul. Nanti tak syantek nasi goreng kita.


Bawang putih dan bawang besar Holland dicincang halus.

Jom memasak!


Masukkan mentega. Bila dah cair sikit, terus masukkan bawang putih cincang dan bawang besar Holland cincang.

Tumis sampai layu.


Bila bawang sudah layu, masukkan meatball. Kacau rata.


Oleh kerana meatball tu dah masak tadi, terus sahaja kita masukkan nasi.


Masukkan sedikit garam, sedikit gula, serbuk pati ayam megi dan serbuk lada sulah. Kacau rata.


Sesudah kacau rata tu bolehlah dirasa sedikit.. sedap ke tak.. kalau tak sedap, tambahlah bahan perasa untuk mendapatkan rasa yang sempurna.


Dah masak, tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang.


Ni operasi bakar-membakar.


Jom makan...

Bismillah..