Rabu, 25 Mac 2020

Kuih Cara.

Ermm.. Rasa tak boleh berhenti pulak makan. Lepas satu.. Satu.. masuk dalam mulut. 😋😋😋

Petang semalam Pak Hencik telah membersihkan halaman tepi dapur rumah. Dia telah memangkas beberapa rumpun pokok pandan sebagai langkah keselamatan. Maklumlah pokok pandan ni sangat subur pula dan telah membiak dengan banyak juga. Jadi, sebahagian pokoknya terpaksa dikorbankan.



Daripada banyak-banyak pokok tu, Mak Hencik ambillah sepohon, simpan dalam rumah untuk dibuat masak-masak. Kebetulan petang ni tak ada buat kuih apa, jadi buat kuih cara pun ok juga. Sebelum ni tak berkesempatan, maka hari ni mesti jadi!


Sesudah buat kuih, dok berehat dengan Pak Hencik di beranda rumah. Hari ni adalah hari keenam dah Perintah Kawalan Pergerakan atau Lock Down di Malaysia. Hari ni baharu nampak beberapa buah  motor lalu lintas di jalan raya menuju ke kampung sebelah. Melepaskan bosan agaknya.


Dah nampak beberapa orang tu terasa pula nak bertegur sapa dan bertanya khabar.Sambil tu nak ajak mereka makan kuih yang Mak Hencik buatkan ni sekali.Tapi mana boleh..Kena ikut peraturan.. Dok dalam rumah diam-diam!!




KUIH CARA MANIS

Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Badariah Abd Rahman via FB Kongsi Resepi Masakan

Bahan-bahan


2 1/2 cawan tepung gandum

1/2 santan kotak
2 1/2 cawan air daun pandan
1 biji telur
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil pewarna hijau
sedikit garam

Gula - untuk inti

Sedikit minyak untuk dilengser pada acuan

Cara-cara menyediakannya.


Mula-mula kita sediakan bahan-bahannya dahulu


Jom..




Sediakan gula dan sudu yang sesuai saiznya. Mak Hencik guna sudu teh supaya senang nak ceduk gula dan tuang ke dalam kuih nanti.




2 1/2 cawan air daun pandan. Cara buatnya ialah dengan mengisar  lima ke enam  helai daun pandan yang dipotong kasar dengan air. Sesudah kisar, tapis dan sukat airnya.




Sedikit minyak masak dan berus untuk disapu pada pan nanti. Pan apa pulakkk.. acuan la. Hahaha


Cara membuatnya. Jom.. jom..





Cara membuatnya mudah sahaja.

Di dalam sebuah mangkuk adunan, masukkan semua bahan. Masukkan tepung gandum, air daun pandan, santan, telur dan garam. Nak bagi cantik sikit, masukkan satu sudu kecil pewarna hijau, kacau sehingga sebati. Jangan ada yang berbintil sikit pun.




Letakkan acuan kuih cara di atas dapur dan hidupkan api. Abaikan kaler yang terdapat pada acuan. Kaler tu  tak tanggal apabila disental selepas beberapa kali masuk dalam oven sebab buat kuih bahulu. Ampunnnn!

Bila acuan dah panas, sapukan sedikit minyak masak menggunakan berus tadi.




Nak bagi cepat habis buat kerjaan ni, kita guna dua acuan, Tapi yang ni corak bunga pula. Corak bunga pun bunga lah. Janji kerja kita cepat siap dan cepat pula boleh dihidangkan..

Sama juga lah. Letak dulu acuan atas api dapur kemudian sapu dengan minyak menggunakan berus.




Bila acuan tu sudah panas, bolehlah kita tuang adunan kuih cara ke dalam acuan. Mak Hencik tuang penuh bekas tu.




Lepas tu cedukkan gula dan masukkan ke atas kuih cara tadi. Gula tu akan tenggelam. Dan kita tengok serta biarkan ajer. 




Lepas tu kita ambil tudung periuk dan tutup acuan kuih cara tadi. Kita tunggu sampai masak.




Tanda kuih cara tu dah masak ialah warna hijaunya sekata, macam kat atas tuuu. Tak payah balik-balikkan dah..



Kalau tak tahan panas, bolehlah tutup api sekejap. Pastu cungkil sikit guna sudu, biar kuih terpele'ot sikit dari acuan. Hehehe. Pastu senanglah kita ambik guna sudu atau penyepit untuk angkat dan masukkan ke dalam pinggan.

Ulangilah proses membakar atas api dapur sampai habis ya..



Lepas tu bolehlah tangkupkan kuih cara atas dan bawah. Dah masak ni bolehlah dimakan ya, tapi awas. Jangan makan time panas-panas takut melecur mulut.

Bila dah sejuk sikit bolehlah kita hidangkan untuk makan-makan di waktu petang atau sarapan pagi. Hari ini Mak Hencik buatkan sebagai hidangan minum petang.

Jemput semua sahabat-sahabat..

Bismillah..

Ahad, 22 Mac 2020

Ikan Percik Kuali

Cara memasak ikan percik Kelantan yang telah dipermudahkan. Guna kuali jer..


Siapa yang teringin nak makan ikan percik boleh buat sendiri. Senang jer sebab resepi ni telah dipermudahkan menggunakan kuali jer. Tapi kalau nak sedap dan ada aroma asap api tu, bolehlah bakar guna arang atau sabut  kelapa atau tempurung kelapa.. Bertambah sedap uols!

Tapi kalau nak segera, guna sahaja cara bandaraya macam Mak Hencik nih.Dijamin mudah, cepat dan sedap. 


Kebetulan pula pada hari minggu yang lalu, Pak Hencik telah membeli tiga ekor ikan lolong atau ada juga yang panggil ikan mata besar atau ada juga yang panggil ikan Uji Rashid. Bertuah betul pelakon dan penyanyi popular era 70-an ini..Ya la kan,, namanya akan disebut sehingga bila-bila. Ikan tu kan kekal ada sampai bila-bila..

Berbalik kepada menu kita pada hari ini..mari kita cuba..


RESEPI IKAN PERCIK KUALI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan lolong
1 cawan santan pekat ditambah dengan 2 cawan air
🎈1 biji bawang merah besar saiz kecil
🎈1 ulas bawang putih
🎈2 hiris halia
🎈5 tangkai cili kering - dibuang biji, dipotong dan direndam air panas
Bahan bertanda 🎈 dikisar sehingga halus

1 keping asam gelugur
1 batang serai - diketuk
1 sudu kecil tepung beras dibancuh dengan 1/3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara menyediakannya

Jom..Jom..Jom kita ke dapur..



Ikan lolong disiang dan dibasuh bersih. Kemudian lumur dengan sedikit garam pada keseluruhan badan ikan.

Ikan ni kita boleh tukar kepada ikan lain seperti ikan kembung, ikan selar, ikan ayam-ayam atau kami panggil ikan jebong. Itu adalah antara jenis-jenis ikan yang mak biasa buat masak percik.



Ikan yng telah dillumur garam tadi dibakar atas kuali tak ajaib atau dengan kata lain guna pan biasa sahaja.

Apabila telah masak, balikkan ikan supaya isi ikan masak dengan sekata.



Dah masak ikan yang dibakar atas kuali, angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.



Bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering dikisar dengan sedikit air sehingga hancur.




Sediakan serai yang diketuk sedikit dan sekeping asam gelugur.


Langkah 1

Di dalam kuali, masukkan santan pekat dan dua cawan air. Masukkan juga bahan yang telah dikisar halus tadi. Masukkan sekali serai yang diketuk dan asam keping. Masukkan secubit garam dan sedikit gula secukup rasa. Biar kuah percik ni ada rasa manis sedikit sebab ikan tadi sudah masin disalut garam.

Buka api dan kacau selalu supaya santan tidak berketul. Terus kacau sehingga santan hampir pekat.



Langkah 2
Bila santan sudah hampir pekat, masukkan bancuhan tepung beras. 




Teruskan kacau sehingga kuah menjadi pekat. Rasa dulu kuahnya dan sempurnakan rasa. Keluarkan asam gelugur dari kuah supaya tidak menjadi terlalu masam.




Langkah 3

Akhir sekali masukkan ikan bakar atas kuali tadi. Gaul rata dengan cermat supaya ikan tidak patah atau tercerai kepala dari badan, nanti tak cantik pula.



Biarkan ikan bersalut kuah percik seketika sehingga kuah betul-betul pekat dan bersalut mesra dengan ikan.



Bila sudah masak, tutup api dapur dan hidangkan ikan di dalam pinggan hidang.



Marilah kita menjamu selera untuk hari ini dengan lauk yang sederhana ini.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 21 Mac 2020

Teh Tarik Vanilla

Teh tarik dengan perisa Vanilla. Creamy dan sedap! Nak lagi secawan!




TEH VANILLA TARIK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 liter air
3 sudu besar serbuk teh
1/2 cawan susu pekat manis - boleh kurang atau tambah mengikut citarasa masing-masing 
1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuatnya



Di dalam periuk, didihkan satu liter air bersama 3 sudu besar serbuk teh. Masukkan 1 sudu kecil esen vailla.



Apabila air sudah menggelegak beberapa minit, matikan api dapur,

Tuang dan tapis ke dalam jug yang sesuai.



Masukkan 1/2 cawan susu dan bancuh ikut manis masing-masing.



Akhirnya tuang air teh vailla ke dalam jug tahan panas.



Ni diaaaa jugnya. Lepas tu bolehlah angkut jug ni ke meja makan.



Hari ni kita bersarapan di beranda..Teh vanilla, nasi goreng dan telur mata.. Ditemani pokok getah, burung-burung dan awan. 

Jemput sarapan ..

Bismillah..

Jumaat, 20 Mac 2020

Apam Bakar Kelantan

Sedapnya. Bertambah sedap apabila dimakan bersama kelapa parut putih.




Campuran air bawang merah dan halia serta serbuk lada hitam menjadikan rasa apam ni sebijik seperti yang Mak Hencik makan semasa kecil dahulu.

Teringat pula dekat arwah mak yang sangat gemar makan kuih ni. Rindu mak! 



APAM BAKAR KELANTAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan


3 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (kalau tak suka manis, boleh kurangkan kepada 3/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh  yis segera
1/2 sudu teh lada hitan - ditumbuk halus
1 ulas bawang merah 
1/2 inci halia
300 ml air
3 biji pisang berangan - dilenyek
4 ketul tapai ubi - dilenyek

Kelapa parut putih - dicampur sedikit garam dan dikukus 10 minit supaya tahan lama.


Cara-cara menyediakannya.

Mula-mula kita sediakan bahan-bahannya dahulu ya. Jom!


Langkah 1
Hiris bawang merah dan halia.



Tumbuk bawang merah dan halia tadi sehingga lumat.



Masukkan 300 ml air dan kacau sebati.



Lepas tu kita tapis dan masukkan ke dalam bekas. Ketepikan.



Langkah 2
Tumbuk lada hitam sehingga halus. Ketepikan.



Langkah 3
Pisang sebanyak 3 biji dan tapai ubi sebanyak 4 ketul.



Lenyek sehingga hancur.



Langkah 4
Di dalam bekas, masukkan 3 cawan tepung beras, lada hitam yang ditumbuk halus, garam, gula dan yis segera.



Langkah 5
Masukkan air dan kacau sehingga sebati.



Langkah 6
Masukkan pula pisang dan tapai yang dilenyek tadi.



Kacau lagi sehingga rata dan sebati. Bancuhannya cair sedikit dari cekodok.



Gini ler kepekatannya lebih kurang. Guna kaedah cuba jaya ya.. 😊😊


Langkah 7
Tutup bekas dengan kain selama 4-5 jam atau sehingga ia kembang dan berbuih. Biasanya kalau nak makan pagi esok, malam ni dah boleh prepare dah.



Langkah 8
Bila adunan sudah kembang dan berbuih, bolehlah kita start untuk membakar pula.
Kita bakar atas kuali jer, bukan dalam oven tau.



Langkah 8
Lengser sedikit minyak pada kuali sebelum menuang 1 senduk kecil ke dalamnya.



Tutup dengan tudung periuk.



Bila sudah masak bahagian bawah, buka tudung periuk. Kat atasnya tu ada effect berlubang-lubang. Lepas tu kenalah balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata. Tutup dengan tudung periuk tu ya.



Bila sudah masak, angkatlah kuih apam bakar kita tuuu. Kalau tak angkat nanti jadi hangus pula. Kena buang nanti, membazir pula. Huhuhu

Bakarlah apam bakar ni sampai habis..



Akhir sekali, kukus kelapa parut putih yang dicampur dengan sedikit garam. Kukus dalam 10 minit giteww supaya kelapa parut ni tahan lama, lambat basi.



Untuk dimakan, ambillah sebiji apam bakar kelantan ni dan letakkan sedikit kelapa atau orang Kelate panggil nyior..Makanlah dengan cermat. Sebelum tu bacalah bismillah dahulu ya.

Bismillah..