Rabu, 2 Jun 2021

Cara buat cakoi mudah giler

 Garing di luar, lembut di dalam. Mmmm.. memang padu!


Setiap orang ada pengalaman q zaman kanak-kanak. Makan cakoi ni mengingatkan Mak Hencik kepada zaman kanak-kanak.

Abah selalu bawa balik cakoi untuk sarapan pagi. Cakoinya panjang dan saiznya lebih kurang sama dengan lengan budak tadika.

Rasanya.. adoila.. sedapnya. Tambah-tambah jika dimakan semasa masih panas. Rangup di luar dan lembut di dalam. Berlubang-lubang rongga cakoi..


RESEPI CAKOI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan A

3/4 cawan air suam
1 sudu besar serbuk yis segera
2 sudu besar gula

Bahan B

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam

1/2kg minyak untuk menggoreng

Mari kita ke dapur.


💛Di dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A iaitu 3/4 cawan air suam, 1 sudu besar serbuk yis dan 2 sudu besar gula.

 💛Kacau hingga rata dan dibiarkan selama 15 minit, iaitu sehingga kembang dan berbuih. 


💛Di dalam sebuah bekas lain, masukkan semua bahan B seperti 2 cawan tepung gandum, 2 sudu besar minyak masak dan 1/2 sudu kecil garam. 

💛Gaul dengan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.


💛Bila campuran yis sudah kembang atau berbuih, tuang ke dalam bekas yang mengandungi campuran tepung gandum tadi.

💛Uli perlahan-lahan sehingga adunan tidak melekat di tangan.


💛Ambil kain maslin dan tutup adunan ini. Biarkan adunan kembang sekali ganda. Mungkin ia mengambil masa lebih kurang 30 ke 40 minit.


💛Adunan ni nampaknya dah kembang 


💛Keluarkan dari bekas dan letakkan di atas plastik pencanai yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum.

💛Tumbukkan adunan supaya udara keluar. Lepas tu uli sekejap. 


💛 Sediakan lidi dan celupkan di dalam gelas yang berisi air.


💛Ambil separuh daripada adunan tadi dan canaikan.

💛Ambil pisau plastik dan potong menjadi bentuk segi empat tepat.

💛Potong adunan berbentuk segiempat tepat tadi kepada saiz sebesar 1 jari. 

💛Mak Hencik dapat 8 potong.


💛Ambik lidi yang dicelup air tadi dan gariskan di atas adunan yang dipotong tu berselang-seli.


💛Lepas tu, angkat sekeping adunan yang ada garisan lidi dan lekatkan pada sekeping lagi adunan yang tiada garisan tadi.


💛Buat sampai habis.


💛Lepas tu panaskan minyak.


💛 Bila minyak sudah panas, ambil sepasang adunan tadi dan tarik kedua hujungnya sehingga ia menjadi panjang.

💛Lepas tu kita lepaskan ke dalam minyak panas.

💛 Perlahankan api supaya cakoi tidak hangus.


💛 Kita akan dapati cakoi akan terus kembang. Apabila cakoi sudah kekuningan, balikkan dia supaya ia masak sekata.


💛Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Ulanglah menggoreng cakoi sehingga habisss..

💛Dah habis semua, hidangkan dalam pinggan yang cantik. Tapi Mak Hencik dan keluarga hari ni makan dalam bekas sejat macam tu ajer.. hahaha

💛Jom.. jom.. jom..

💛 Bismillah..


Selasa, 1 Jun 2021

Kerabu Pucuk Beko

Lama tak makan lauk tradisi orang Kelantan ni, kerabu pucuk beko. Awak pernah rasa?  Perghhhh sedap sangat. 

Dua ke tiga hari lepas, ada orang yang baik hati bagi kami pucuk beko. Orang yang baik hati tu ialah jiran sebelah rumah kami. Lalu, Pak Hencik minta Mak Hencik buatkan kerabu. Masa tu Mak Hencik dok sibuk bercinta menyiapkan tugasan untuk TTMIP. Jadi Mak Hencik pun dengan lembut gigi dari lidah meminta supaya simpankan dulu.. nanti saya buatkan lah..

Tengahari tadi, bila buka peti sejuk, Mak Hencik tengok memang elok lagi daunnya. 

Awak kenal pucuk beko?

Ni lah daun pucuk beko. Pucuk beko ni boleh dimakan. Selain pucuk, pokok beko ni pun ada buah, iaitu buah beko. Pucuk dan buah beko keduanya boleh dijadikan lauk hidangan untuk dimakan bersama nasi putih.

Jomlah kita buat kerabu pucuk beko.

RESEPI KERABU PUCUK BEKO

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

2 cekak pucuk beko

1/2 biji bawang merah besar

1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus

1 cawan santan pekat - didihkan atas api sebentar

2 ekor ikan sardin atau apa-apa jenis ikan yang sesuai - dipanggang kemudian ambil isinya lalu ditumbuk halus

1/2 cawan kelapa parut - disangai kemudian ditumbuk halus.

1 biji limau kerat lintamg. (Mak Hencik guna lemon 🍋 sahaja)

Garam dan gula secukupnya.


Cara-cara menyediakannya.

Jom..jom..jom..


💮Siang daun pucuk beko. Ambil batang dan daun yang lembut sahaja.

💮Basuh bersih. 


💮Masukkan ke dalam periuk dan celur bersama sedikit air dan sedikit garam. Orang kata petua nak kurangkan rasa pahit pucuk beko kena bubuh sedikit garam semasa mencelur.


💮Bila pucuk beko dah layu, matikan api dan angkat. Toskan dan biarkan sejuk.


💮Bila sudah sejuk, perah pucuk beko tu tadi. Selepas itu, dipotong kasar.


💮 Masukkan ke dalam bekas dan Ketepikan 

Seterusnya..


💮Panggang 3 ekor ikan sardin sehingga masak. Tapi guna 2 ekor jer sebab saiz besar dan isi banyak.

💮Bila dah masak, sejukkan dan asingkan isi dengan tulang.


💮Lepas tu tumbuk sehingga lumat. Kalau nak guna pengisar kering pun boleh. Lagi cepat dan mudah.

💮Dah lumat, masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.

Seterusnya..


💮Goreng tanpa minyak segenggam kelapa parut dengan api perlahan. Kelapa ni perlu dikacau selalu supaya tidak hangus.


💮Bila warnanya sudah berubah keperangan, tutup api. Terus alih masukkan ke dalam mangkuk.
Bukan apa, jika kita biarkan dalam kuali dikhuatiri haba panas dari kuali akan menyebabkan kelapa jadi hangus.


💮Bila dah sejuk sikit, bolehlah kita tumbuk kelapa kering sehingga lumat dan halus, tapi jangan rajin sangat sampai keluar minyak yea.

💮Nak blend kering pun boleh, lagi cepat kerja kita..

💮Dah siap, Ketepikan.


💮Ni pula 1 sudu kecil lada hitam dan bawang merah.

💮Tumbuk lada hitam sehingga lumat diikuti oleh bawang merah. Ketepikan.

Seterusnya..


💮Didihkan 1 1/2 cawan santan. Bila dah mendidih tutup api dan tuang ke dalam bekas. Ketepikan.


💮Ni antara bahan-bahan yang disediakan tadi. Ada santan, bawang dan lada hitam tumbuk, kelapa parut tumbuk dan limau nipis atau lemon. Seeloknya limau kerat lintamg kerana aroma dia perghhhh.. 

💮Ikan bakar tumbuk atau kisar halus jangan dilupa pula..

Operasi seterusnya..


💮Ambil bekas yang berisi pucuk beko tadi.

💮 Masukkan lada hitam dan bawang tumbuk, isi ikan bakar yang ditumbuk halus, garam, sedikit gula dan santan.


💮 Perahkan sebijik atau secukupnya jus limau nipis atau lemon atau limau kerat lintang.


💮Akhir sekali kelapa parut kisar.


💮Gaul hingga rata dan sebati.


💮Dah gaul rata dan sebati, bolehlah rasa. Baiki rasa kerabu sehingga sempurna seperti citarasa masing-masing.


💮 Masukkan dalam mangkuk hidang dan sedia untuk dinikmati dengan nasi putih dan lauk-pauk yang lain.

💮Jemput makan kawan-kawan..

💮 Bismillah..

Isnin, 24 Mei 2021

Ketupat Palas Kelantan

 Kepada penggemar ketupat palas, sekarang dah boleh buat ketupat sendiri. Boleh buat, boleh makan pada bila-bila masa sahaja, tak kira pada hari raya atau pada hari-hari biasa.


RESEPI KETUPAT PALAS KELANTAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg beras pulut
1 1/2 cwn santan pekat
2 sudu teh garam halus
(Santan dan garam dibancuh bersama)
2 cawan gula

Cara-cara membuatnya

🌻Mula-mula sekali kena buka daun palas tu dulu untuk memudahkan kita membungkus ketupat nanti.


🌻Sesudah buka daun palas, kita sediakan beras pulut pula.

🌻Beras pulut dibasuh bersih, kemudian direndam selama 2 jam..


🌻Selepas tu, kita toskan air dan masukkan dalam pengukus lalu dikukus pulut selama 40 minit.


🌻 Selepas 40 minit, kita keluarkan dari kukusan dan masukkan ke dalam bekas yang besar.


🌻Sediakan 1 1/2 cawan santan. Masukkan 2 sudu kecil garam. Gaul sehingga rata. 

🌻Tuang sedikit demi sedikit santan ke dalam pulut. 


🌻 Kemudian kita arung pulut dengan santan tadi. Arung tu maksudnya kita masukkan santan sikit-sikit sambil digaul dengan pulut. Gaul sehingga rata.


🌻Lepas tu kita masukkan pulut yang telah diarung dengan santan tadi ke dalam pengukus dan kita kukus pulut tadi untuk kali kedua selama lebih kurang 30 minit, iaitu sehingga pulut masak.


🌻Setelah 30 minit, keluarkan pulut kukus tadi dan masukkan ke dalam bekas yang besar tadi semula.

🌻 Masukkan 2 cawan gula sedikit demi sedikit sambil digaul rata. 

🌻 Ketupat palas Kelantan ni memang manis banyak. Jadi, kalau tak suka manis boleh kurangkan gula ya.


🌻Biar pulut tu sejuk sikit ya sebelum kita membungkus nya.


🌻Dah ready untuk membungkus. Ada daun palas yang siap dibuka lebih awal, pulut ketupat, serunding ayam atau daging (jika nak letak serunding), air bersih untuk basuh tangan (sebab pulut nanti melekat kat tangan) dan last but not least tuala pengelap tangan. (Dah basah tangan, nak lap tangan pula hihihi 🤭🤭🤭)

🌻Cara membungkusnya boleh rujuk YouTube sebab tak boleh tepek sini. Google blogspot ni kata, exceeded limit. Mungkin panjang sikit kot. 🙏🙏🙏

Try rujuk link di bawah. Mudah-nudahan membantu. 👇👇

https://youtu.be/5O73XaQXQBw

https://youtube.com/channel/UCoKojvr2m-78y9qe1JsmZqQ



🌻Selesai membungkus. Adoiii lenguh pinggang.

🌻Lebihan daun palas yang panjang tu biasanya orang potong pendek. Tinggalkan dalam 1 atau 2 inci sahaja supaya ketupat nampak kemas.

🌻Lepas tu bolehlah dikukus lagi sekali dan lepas tu bolehlah dimakan.

🌻Atau kalau nak makan kemudian, ketupat palas ni boleh disejukbekukan. Bila nak makan, baharu keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik sebelum dikukus atau direbus dengan sedikit air.

🌻Kalau nak panaskan guna mikrowave pun boleh, cadangan masa ialah 2 minit.


🌻Ni lah antara ketupat palas yang Mak Hencik buat. Bercinta jugakla nak siap. 🤭🤭🤭

🌻Ambik sebijik untuk dimakan. Yang ni☝️Mak Hencik letak inti serunding ayam.

🌻 Bismillah.. mmm.. sedap!

Ahad, 23 Mei 2021

Kuzi Daging Senang dan Sangat Sedap.

Kesedapan yang tidak dapat digambarkan oleh lukisan! Hanya dapat ditunjukkan oleh nasi dalam periuk yang berkurang!🤭🤭🤭


Rempah kuzi ni Mak Hencik tempah dari kawan, Azy. Azy pula minta mak dia kirimkan dari Kelantan. Kalau nak mudah, boleh juga kalau kita beli secara online seperti di Shopee dan Lazada.


Ini adalah kali pertama Mak Hencik masak kuzi. Pak Hencik tak berapa suka masak kurma, jadi Mak Hencik ingatkan dia tak sukalah kuzi ni. Tapi bila diperhatikan Pak Hencik suka makan daging beryani. Kuzi ni kan macam adik beradik kurma dan beryani, jadi Mak Hencik rasa nak cuba masak kuzi pulak.

Kuzi ni sebenarnya masakan kegemaran seseorang yang istimewa pernah hadir dalam hidup Mak Hencik. He is such a sweet and gentleman. Good man will certainly live in full of happiness with family and friends around. Yes, I hope you do..


KUZI DAGING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 kg daging, dipotong sebesar 3 jari. (Rebus dahulu dalam pressure cooker supaya daging empuk dan lembut. Air rebusan simpan)

3 biji bawang putih, dihiris
1 biji bawang merah besar saiz sederhana, dihiris
3 hiris halia, dimayang halus

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
2 biji buah pelaga

4 sudu besar rempah daging kuzi
1 cawan susu sejat 
2 cawan air rebusan daging
1 biji kentang, dibelah 4
1 biji tomato 🍅 dibelah 4

Segenggam biji gajus
Sedikit saffron, jika ada.
1 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. kita ke dapur.


Ni adalah rempah kuzi yang Mak Hencik beli. Harganya RM10 sahaja. Manakala yang kaler maroon tu adalah saffron, harga RM5 sahaja. Kalau tak ada saffron tu tak payah bubuh ya. Tapi penjual rempah tu pesan, kalau nak kuzi lagi sedap, kena la bubuh. Hihihi. Baiklah mak cik, ai pollow yuu... Muah mak cik rempah!


🍋4 sudu besar rempah kuzi dibancuh dengan sedikit air, kacau sampai sebati. Ketepikan.


🍋Hiris bawang putih, bawang merah dan halia. Ketepikan


Rempah 4 sekawan, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan 2 biji buah pelaga.

Meh Mula..


🍋🍋 Panaskan minyak sapi. Masukkan rempah 4 sekawan dan bahan hiris seperti bawang putih, bawang merah dan halia.

🍋🍋Tumis sehingga kekuningan dan naik bau.


🍋🍋 Kemudian bila bawang sudah kekuningan, masukkan bancuhan rempah kuzi. Kacau sehingga pekat dan naik minyak.


🍋🍋Bila dah naik minyak, masukkan ketulan daging yang direbus tadi. Kacau rata. Lepas tu masukkan sekali air rebusan daging. 


🍋🍋 Masukkan juga susu sejat, kentang dan juga tomato. Susu cair tu boleh digantikan dengan santan pekat

🍋🍋Biarkan kuah menjadi pekat sambil dikacau sekali-sekala.

🍋🍋Jangan lupa masukkan garam. Ada orang suka masukkan serbuk perasa atau serbuk sedap megi dan sewaktu dengannya pun boleh masukkan sekali, ikut citarasa memasingla yea.. 

oh ya.. ada juga yang suka bubuh gula, jadi  bubuhlah  kalau suka.. jangan condemn ya, kena hormat cara orang memasak ni. Yang penting, jangan bergaduh pasal masakan.. 🙈🙈🙈 

Satu lagi.. kalu guna susu sejat tak perlu letak gula dah sebab susu sejat tu dahde rasa manis. 

🍋🍋 Jangan lupa pula bubuh biji gajus tuuu..


🍋🍋Bila dah pekat kuahnya, bolehlah tutup api.


🍋🍋Hidangkan dalam mangkuk hidang. Bolehlah dimakan bersama nasi putih atau nasi minyak atau nasi beryani. Nak cicah dengan roti keping pun sedap. Makan dengan roti jala pun sedap. Ishhh.. semua sedap yea.. hihihi

🍋🍋 Bismillah..