Garing di luar, lembut di dalam. Mmmm.. memang padu!
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Rabu, 2 Jun 2021
Cara buat cakoi mudah giler
Selasa, 1 Jun 2021
Kerabu Pucuk Beko
Lama tak makan lauk tradisi orang Kelantan ni, kerabu pucuk beko. Awak pernah rasa? Perghhhh sedap sangat.
Dua ke tiga hari lepas, ada orang yang baik hati bagi kami pucuk beko. Orang yang baik hati tu ialah jiran sebelah rumah kami. Lalu, Pak Hencik minta Mak Hencik buatkan kerabu. Masa tu Mak Hencik dok sibuk bercinta menyiapkan tugasan untuk TTMIP. Jadi Mak Hencik pun dengan lembut gigi dari lidah meminta supaya simpankan dulu.. nanti saya buatkan lah..
Tengahari tadi, bila buka peti sejuk, Mak Hencik tengok memang elok lagi daunnya.
Awak kenal pucuk beko?
Ni lah daun pucuk beko. Pucuk beko ni boleh dimakan. Selain pucuk, pokok beko ni pun ada buah, iaitu buah beko. Pucuk dan buah beko keduanya boleh dijadikan lauk hidangan untuk dimakan bersama nasi putih.
Jomlah kita buat kerabu pucuk beko.
RESEPI KERABU PUCUK BEKO
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cekak pucuk beko
1/2 biji bawang merah besar
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
1 cawan santan pekat - didihkan atas api sebentar
2 ekor ikan sardin atau apa-apa jenis ikan yang sesuai - dipanggang kemudian ambil isinya lalu ditumbuk halus
1/2 cawan kelapa parut - disangai kemudian ditumbuk halus.
1 biji limau kerat lintamg. (Mak Hencik guna lemon 🍋 sahaja)
Garam dan gula secukupnya.
Cara-cara menyediakannya.
Jom..jom..jom..
Isnin, 24 Mei 2021
Ketupat Palas Kelantan
Kepada penggemar ketupat palas, sekarang dah boleh buat ketupat sendiri. Boleh buat, boleh makan pada bila-bila masa sahaja, tak kira pada hari raya atau pada hari-hari biasa.
🌻Ambik sebijik untuk dimakan. Yang ni☝️Mak Hencik letak inti serunding ayam.
🌻 Bismillah.. mmm.. sedap!