Khamis, 26 Mac 2020

Colek Malas Kelantan

Nama si cucur ni ialah colek malas. Malas?



Malas?
Ya malas. Apa maasalahnya ya? Ada apa-apa masalah? Nama dia malas. Tiada masalah apa pun. Yang jadi masalahnya ialah bila kita ni yang selalu jadi malas. Nak buat apa pun tak Jadi kerja bila malas nih.. 😂😂😂

Adapun si colek malas ni adalah makanan orang marhain sahaja. Ia bukan makanan orang kaya.. Atau orang berada.. Atau orang ada-ada.. Atau golongan beruang.. Huhuhu


RESEPI COLEK MALAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
1 sudu besar yis segera
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
4 batang kangkung - dihiris kasar
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur.


Dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan kecuali kang kung hiris.

Kacau dengan sudip kayu atau spatula sehingga rata dan sebati. Adunannya jadi macam kenyal-kenyal sikit.


Lepas tu tutup bekas adunan dengan kain yang sesuai. Biarkan sehingga adunan kembang, dalam 30-40 minit.


Sambil menunggu adunan kembang, kita hiris kasar 4-5 batang kang kung.


Apabila adunan sudah kembang, baharulah kita masukkan kang kung yang dihiris kasar tadi.


Kacau hingga rata dan sebati.

Sekarang bolehlah kita panaskan minyak untuk menggoreng.


Kita kena gunakan satu senduk bulat bersaiz sedang. Rendam senduk tu ke dalam air.


Bila minyak sudah panas, ambil senduk dan cedokkan adunan. Dengan cermat masukkan ke dalam minyak panas.

Biarkan sehingga kulit cucur malas tu keperangan.


Senduk tadi rendam ke dalam bekas yang mengandungi air.


Bila cucur malas dah keperangan, balikkan ia supaya kedua-dua belah masak sekata.


Dah masak, angkat dan toskan minyak.

Gorenglah sampai habiiiiiissss.. Hi3


Dapatlah dalam 9 biji cucur malas sebesar penumbuk.

Cara menghidang pula..


Oleh kerana colek malas ni saiznya besar, maka kita wajib potong-potong dia..


Kita potong lah dia agak-agak saiz yang boleh masuk ke dalam mulut manis kita ni.. 😂 😂 😂

Cucur malas ni dimakan dengan sos pencicah yang rasanya manis, masam dan sedikit pedas. Tang pedas tu bolehlah tambah ikut citarasa sendiri.. Nama sos tu ialah colek!

Jom buat sos colek malas pula..

Resepi Sos Colek Malas
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan air
1 keping nisan kerek Kelantan saiz kecil
2 sudu besar gula
1/8 cawan cuka
1 sudu besar cili kering kisar
Sedikit garam

1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air - bancuhan tepung jagung

Sedikit kacang tanah tumbuk untuk menambah kesedapan sos.

Cara-cara membuatnya


Di atas dapur, letakkan periuk kecil. Masukkan 1 cawan air, 2 sudu besar gula, 1 keping nisan kerek kecil, sedikit garam dan 1 sudu besar cili kering kisar.

Didihkan sehingga nisan kerek hancur. Sambil tu kacau sekali-sekala.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bancuhkan tepung jagung sambil dikacau sehingga sebati dan kuah menjadi pekat sedikit.


Apabila rasa sudah sempurna, kepekatan sederhana, bolehlah tutup api.


Masukkan sos colek ke dalam mangkuk kecil dan taburkan dengan kacang tanah hancur.


Dah siap hidang dah ni.. dan sudah boleh dinikmati..

Jom sahabat semua..

Bismillah..

Rabu, 25 Mac 2020

Kuih Cara.

Ermm.. Rasa tak boleh berhenti pulak makan. Lepas satu.. Satu.. masuk dalam mulut. 😋😋😋

Petang semalam Pak Hencik telah membersihkan halaman tepi dapur rumah. Dia telah memangkas beberapa rumpun pokok pandan sebagai langkah keselamatan. Maklumlah pokok pandan ni sangat subur pula dan telah membiak dengan banyak juga. Jadi, sebahagian pokoknya terpaksa dikorbankan.



Daripada banyak-banyak pokok tu, Mak Hencik ambillah sepohon, simpan dalam rumah untuk dibuat masak-masak. Kebetulan petang ni tak ada buat kuih apa, jadi buat kuih cara pun ok juga. Sebelum ni tak berkesempatan, maka hari ni mesti jadi!


Sesudah buat kuih, dok berehat dengan Pak Hencik di beranda rumah. Hari ni adalah hari keenam dah Perintah Kawalan Pergerakan atau Lock Down di Malaysia. Hari ni baharu nampak beberapa buah  motor lalu lintas di jalan raya menuju ke kampung sebelah. Melepaskan bosan agaknya.


Dah nampak beberapa orang tu terasa pula nak bertegur sapa dan bertanya khabar.Sambil tu nak ajak mereka makan kuih yang Mak Hencik buatkan ni sekali.Tapi mana boleh..Kena ikut peraturan.. Dok dalam rumah diam-diam!!




KUIH CARA MANIS

Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Badariah Abd Rahman via FB Kongsi Resepi Masakan

Bahan-bahan


2 1/2 cawan tepung gandum

1/2 santan kotak
2 1/2 cawan air daun pandan
1 biji telur
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil pewarna hijau
sedikit garam

Gula - untuk inti

Sedikit minyak untuk dilengser pada acuan

Cara-cara menyediakannya.


Mula-mula kita sediakan bahan-bahannya dahulu


Jom..




Sediakan gula dan sudu yang sesuai saiznya. Mak Hencik guna sudu teh supaya senang nak ceduk gula dan tuang ke dalam kuih nanti.




2 1/2 cawan air daun pandan. Cara buatnya ialah dengan mengisar  lima ke enam  helai daun pandan yang dipotong kasar dengan air. Sesudah kisar, tapis dan sukat airnya.




Sedikit minyak masak dan berus untuk disapu pada pan nanti. Pan apa pulakkk.. acuan la. Hahaha


Cara membuatnya. Jom.. jom..





Cara membuatnya mudah sahaja.

Di dalam sebuah mangkuk adunan, masukkan semua bahan. Masukkan tepung gandum, air daun pandan, santan, telur dan garam. Nak bagi cantik sikit, masukkan satu sudu kecil pewarna hijau, kacau sehingga sebati. Jangan ada yang berbintil sikit pun.




Letakkan acuan kuih cara di atas dapur dan hidupkan api. Abaikan kaler yang terdapat pada acuan. Kaler tu  tak tanggal apabila disental selepas beberapa kali masuk dalam oven sebab buat kuih bahulu. Ampunnnn!

Bila acuan dah panas, sapukan sedikit minyak masak menggunakan berus tadi.




Nak bagi cepat habis buat kerjaan ni, kita guna dua acuan, Tapi yang ni corak bunga pula. Corak bunga pun bunga lah. Janji kerja kita cepat siap dan cepat pula boleh dihidangkan..

Sama juga lah. Letak dulu acuan atas api dapur kemudian sapu dengan minyak menggunakan berus.




Bila acuan tu sudah panas, bolehlah kita tuang adunan kuih cara ke dalam acuan. Mak Hencik tuang penuh bekas tu.




Lepas tu cedukkan gula dan masukkan ke atas kuih cara tadi. Gula tu akan tenggelam. Dan kita tengok serta biarkan ajer. 




Lepas tu kita ambil tudung periuk dan tutup acuan kuih cara tadi. Kita tunggu sampai masak.




Tanda kuih cara tu dah masak ialah warna hijaunya sekata, macam kat atas tuuu. Tak payah balik-balikkan dah..



Kalau tak tahan panas, bolehlah tutup api sekejap. Pastu cungkil sikit guna sudu, biar kuih terpele'ot sikit dari acuan. Hehehe. Pastu senanglah kita ambik guna sudu atau penyepit untuk angkat dan masukkan ke dalam pinggan.

Ulangilah proses membakar atas api dapur sampai habis ya..



Lepas tu bolehlah tangkupkan kuih cara atas dan bawah. Dah masak ni bolehlah dimakan ya, tapi awas. Jangan makan time panas-panas takut melecur mulut.

Bila dah sejuk sikit bolehlah kita hidangkan untuk makan-makan di waktu petang atau sarapan pagi. Hari ini Mak Hencik buatkan sebagai hidangan minum petang.

Jemput semua sahabat-sahabat..

Bismillah..

Ahad, 22 Mac 2020

Ikan Percik Kuali

Cara memasak ikan percik Kelantan yang telah dipermudahkan. Guna kuali jer..


Siapa yang teringin nak makan ikan percik boleh buat sendiri. Senang jer sebab resepi ni telah dipermudahkan menggunakan kuali jer. Tapi kalau nak sedap dan ada aroma asap api tu, bolehlah bakar guna arang atau sabut  kelapa atau tempurung kelapa.. Bertambah sedap uols!

Tapi kalau nak segera, guna sahaja cara bandaraya macam Mak Hencik nih.Dijamin mudah, cepat dan sedap. 


Kebetulan pula pada hari minggu yang lalu, Pak Hencik telah membeli tiga ekor ikan lolong atau ada juga yang panggil ikan mata besar atau ada juga yang panggil ikan Uji Rashid. Bertuah betul pelakon dan penyanyi popular era 70-an ini..Ya la kan,, namanya akan disebut sehingga bila-bila. Ikan tu kan kekal ada sampai bila-bila..

Berbalik kepada menu kita pada hari ini..mari kita cuba..


RESEPI IKAN PERCIK KUALI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan lolong
1 cawan santan pekat ditambah dengan 2 cawan air
🎈1 biji bawang merah besar saiz kecil
🎈1 ulas bawang putih
🎈2 hiris halia
🎈5 tangkai cili kering - dibuang biji, dipotong dan direndam air panas
Bahan bertanda 🎈 dikisar sehingga halus

1 keping asam gelugur
1 batang serai - diketuk
1 sudu kecil tepung beras dibancuh dengan 1/3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara menyediakannya

Jom..Jom..Jom kita ke dapur..



Ikan lolong disiang dan dibasuh bersih. Kemudian lumur dengan sedikit garam pada keseluruhan badan ikan.

Ikan ni kita boleh tukar kepada ikan lain seperti ikan kembung, ikan selar, ikan ayam-ayam atau kami panggil ikan jebong. Itu adalah antara jenis-jenis ikan yang mak biasa buat masak percik.



Ikan yng telah dillumur garam tadi dibakar atas kuali tak ajaib atau dengan kata lain guna pan biasa sahaja.

Apabila telah masak, balikkan ikan supaya isi ikan masak dengan sekata.



Dah masak ikan yang dibakar atas kuali, angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.



Bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering dikisar dengan sedikit air sehingga hancur.




Sediakan serai yang diketuk sedikit dan sekeping asam gelugur.


Langkah 1

Di dalam kuali, masukkan santan pekat dan dua cawan air. Masukkan juga bahan yang telah dikisar halus tadi. Masukkan sekali serai yang diketuk dan asam keping. Masukkan secubit garam dan sedikit gula secukup rasa. Biar kuah percik ni ada rasa manis sedikit sebab ikan tadi sudah masin disalut garam.

Buka api dan kacau selalu supaya santan tidak berketul. Terus kacau sehingga santan hampir pekat.



Langkah 2
Bila santan sudah hampir pekat, masukkan bancuhan tepung beras. 




Teruskan kacau sehingga kuah menjadi pekat. Rasa dulu kuahnya dan sempurnakan rasa. Keluarkan asam gelugur dari kuah supaya tidak menjadi terlalu masam.




Langkah 3

Akhir sekali masukkan ikan bakar atas kuali tadi. Gaul rata dengan cermat supaya ikan tidak patah atau tercerai kepala dari badan, nanti tak cantik pula.



Biarkan ikan bersalut kuah percik seketika sehingga kuah betul-betul pekat dan bersalut mesra dengan ikan.



Bila sudah masak, tutup api dapur dan hidangkan ikan di dalam pinggan hidang.



Marilah kita menjamu selera untuk hari ini dengan lauk yang sederhana ini.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 21 Mac 2020

Teh Tarik Vanilla

Teh tarik dengan perisa Vanilla. Creamy dan sedap! Nak lagi secawan!




TEH VANILLA TARIK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 liter air
3 sudu besar serbuk teh
1/2 cawan susu pekat manis - boleh kurang atau tambah mengikut citarasa masing-masing 
1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuatnya



Di dalam periuk, didihkan satu liter air bersama 3 sudu besar serbuk teh. Masukkan 1 sudu kecil esen vailla.



Apabila air sudah menggelegak beberapa minit, matikan api dapur,

Tuang dan tapis ke dalam jug yang sesuai.



Masukkan 1/2 cawan susu dan bancuh ikut manis masing-masing.



Akhirnya tuang air teh vailla ke dalam jug tahan panas.



Ni diaaaa jugnya. Lepas tu bolehlah angkut jug ni ke meja makan.



Hari ni kita bersarapan di beranda..Teh vanilla, nasi goreng dan telur mata.. Ditemani pokok getah, burung-burung dan awan. 

Jemput sarapan ..

Bismillah..