Isnin, 30 Disember 2019

Corndog Viral

Tarik... Tarik... Tarik... Sampai seribu kilometer. 😝😝😝



Bila ada jer stok mozzarella cheese block dan sosej dalam peti sejuk, si kakak akan buat benda alah ni. Dia buat ikut resepi dari facebook yang dikongsi warganet. Jadi juga corndognya. Yang memulun makan pastilah dia sendiri dan adik-adiknya. 😁😁😁


Hari ni Mak Hencik kena buat sendiri sebab si kakak dah merajuk empat lima hari lepas lagi. Langsung tak keluar bilik. Masa nak makan tu pun keluar nyorok-nyorok. 😆😆😆Merajuklah kak.. selagi mama dan ayah ada ni.. Lepas ni merajuk ngan suami pulak..😝 😝😝


RESEPI CORNDOG CUCUR LEMAK MANIS ADABI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 batang sosej
1 ketul mozzarella cheese
1 bungkus tepung cucur lemak manis adabi
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
Breadcrumb secukupnya
Minyak untuk menggoreng
20 batang lidi satey

Bahan hiasan
Mayonaise
Sos cili

Cara-cara membuatnya

Jommm.. Jomlah kita ke dapur..


🥖Sosej dipotong empat.

🥖Mozarella cheese - dipotong sama saiz dan panjang dengan potongan sosej. Tapi Mak Hencik potong kiub jer.


🥖Ambil sebatang lidi satey dan cucuk sosej dan cheese berselang-seli.

🥖Cucuk sampai habis. Ketepikan


🥖Sediakan breadcrumb. Ketepikan.


🥖Bancuh tepung cucur lemak manis Adabi dan 2 sudu besar tepung gandum bersama secawan air.

🥖Kacau sehingga sebati. Adunan tidak pekat sangat dan tidak cair sangat.

🥖Tuang adunan dalam gelas tinggi yang boleh menenggelamkan lidi corndog.

🥖Kemudian celuplah corndog ke dalam bancuhan tepung.


🥖Lepas tu salut dengan breadcrumb. Biar breadcrumb bersalut elok.


🥖Masukkan dalam bekas.


🥖Buat sampai habis.


🥖Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnnya 30 minit.


🥖Selepas 30 minit atau esoknya bolehlah digoreng.

🥖Panaskan minyak dalam pan yang boleh memuatkan lidi satey tu.

🥖Goreng sampai keemasan, kemudian balikkan supaya kedua belah masak sekata.


🥖Dah masak, angkat dan toskan minyak. Siapppp!


🥖Masukkan ke dalam pinggan dan picitkan sos cili dan mayonnaise kat atasnya.

🥖Jemput makan semua..

🥖Bismillah..


🥖Tarik.. Tarik.. Tarik..


🥖Yang ni ☝️☝️second round pula.. Tarik.. Tarik.. Tarik..

Ahad, 29 Disember 2019

Resepi Lamb Chop Homemade yang Simple

Lama tak makan lamb chop. Jom ler buat sendiri. Dengarnya kalau buat sendiri lagi sedap. Betoi ka?




Betoi ka.. Tak betoi ka.. Tak dak sapo yang kesah aihhh.. 

Kalau kita tak masak apa-apa tu yang depa dok kesah. Depa tu bukannya orang lain, anak-anak dan laki kita laaa..

Depa kesah kalu kita tak masak. Pasai tak dok benda depa nak makan.
😝😝😝

Jadi, maila kita masak. Bukan kita reti masak Western pun tak pa aihhh. Kita cuba try nooo.. Depa bukan kesah reti ka tidak. Depa tak kesah sedap ka tidak. Sebab depa kesah tang nak makan apa.. 😝😝😝




RESEPI LAMB CHOP HOMEMADE YANG MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Bahan A: Kambing Bakar

5 keping daging kambing

☂️1/2 cawan sos lada hitam
☂️1 sudu kecil serbuk lada hitam
☂️1 sudu kecil serbuk lada sulah
☂️1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
☂️3 sudu besar kicap manis
☂️1 sudu kecil rempah Inggeris - Mak Hencik guna serbuk parsley

Sedikit mentega dan olive oil digunakan semasa memanggang

Bahan bertandang ☂️ dicampur dan digaul sebati. Sapu pada kepingan daging kambing dan perap

Bahan B: Brown Sauce

1 biji bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar Holland - dicincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar
2 cawan air
1 ketul kiub ayam
1/3 cawan demi glaze - dicampurkan dengan sedikit air suam dan kacau sehingga larut
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar (kalau tak suka rasa lada hitam yang strong, bubuh dulu 1 sudu kecil, adjust ikut citarasa)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula


Bahan B :  Salad

1/4 biji kobis - dihiris halus
1 batang karot - disagat
1 biji epal merah - dikupas kulit dan dipotong dadu.
1 biji buah lai - dikupas kulit dan dipotong dadu
5 sudu besar mayonnaise atau secukupnya
2 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar jus lemon

(semua bahan tu Mak Hencik anggarkan sahaja)

Bahan C: Jejari Kentang Goreng

1/2 kg Jejari kentang
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya.

Marilah kita ke dapur..

Mula-mula kita sediakan kambing dulu.



♨️Kepingan kambing dibasuh bersih dan ditoskan.



♨️Sediakan bahan perapan untuk kambing.

♨️Satukan sos lada hitam, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam kasar dan kicap manis.

♨️Masukkan juga serbuk parsley. Gaul rata.



♨️Ambil sekeping daging kambing dan celup serta lumurkan pada daging kambing.



♨️Perap sebentar. Kalau nak sedap, peraplah lama-lama sikit.. Semalaman ke..



♨️Panaskan kuali leper. Kalau ada kuali ajaib, bolehlah guna. Kalau takde, guna kuali biasa yang tak ajaib pun tak pa..

♨️Bubuh sikit mentega. Pastu masukkan daging kambing perap tadi.

♨️Renjis sikit atasnya ngan olive oil. Tunggu hingga daging keperangan.



♨️Bila daging kambing sudah keperangan, balikkan supaya masak sekata.

♨️Renjis juga dengan sedikit olive oil.



♨️Dah masak, angkat dan boh dalam pinggan. 

♨️Pangganglah sampai habis. 👌👌

🎯Jom buat salad pula. 

🎯Sebenarnya buat salad ni kita boleh buatkan in between semasa kita memanggang daging tu. Jadi jimatlah masa kita. 


🎯Kobis dihiris halus. Karot disagat. Basuh bersih dan toskan air. Masukkan ke dalam bekas.

🎯Epal dan buah lai dikupas kulit kemudian dipotong dadu.

🎯Campurkan ke dalam bekas kobis dan karot tadi.



🎯Masukkan mayonnaise, susu pekat manis dan jus lemon.

🎯Jangan lupa masukkan sedikit garam ya. Lepas tu gaul sebati.



🎯Dah sempurna rasa salad campuran kita ni, masukkan ke dalam peti sejuk.

🎯Salad ni sedap dimakan sejuk.
👌👌

🎁Sediakan pula Brown Sauce



🎁Cairkan 2 sudu besar mentega.

🎁Masukkan bawang putih dan bawang besar Holland cincang.

🎁Bila bawang sudah layu, masukkan 1 sudu besar tepung gandum. Kacau rata sehingga tepung gandum berwarna keperangan.



🎁Bila tepung gandum sudah berwarna keperangan, masukkan air dan susu segar.

🎁Kacau sehingga sebati.



🎁Kemudian masukkan 1/3 cawan sos lada hitam,  1 sudu kecil serbuk lada hitam, 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar, 1 sudu kecil serbuk lada sulah, 3 sudu besar kicap manis, 1 sudu besar gula dan 1 ketul kiub ayam.

🎁Masukkan juga bancuhan demi glaze. Kalau takde pun takpe, takyah bubuh. Tapi kalau bubuh rasanya lagi sedap.

🎁Kacau sehingga pekat, sempurnakan rasa. Kemudian bolehlah tutup api.



🎁Masukkan ke dalam mangkuk hidang. 👌👌

📌Akhirnya kita goreng jejari kentang.



📌Seperti biasa lah.. Kita panaskan minyak yang banyak dalam kuali kemudian goreng lah jejari kentang sehingga warnanya bertukar ke warna keemasan.



📌Dah masak, angkat dan toskan minyak. 👌👌 

📌Maka selesailah episod memasak.. 

🔓Jom menghidang pula. 


🔓Hari tu pernah join kursus art of plating. Tapi dah lama tak praktik, maka art of plating lamb chop pada hari ni didapati telah ke laut.. Huhuhu



🔓Art of eating pun tak dak gak. Camana nih?! 😂😂😂

🔓Apa-apa pun, jemput menjamu selera.

🔓Bismillah..

Sabtu, 28 Disember 2019

Rendang Daging Simple

Rendang Daging.. Sedap dimakan dengan sebarang nasi.


Makan rendang dengan nasi putih, sedap. Makan rendang dengan nasi lemak, sedap. Makan rendang dengan nasi minyak, sedap. Makan rendang dengan pulut kuning pun sedap!


Berbanding dengan zaman dahulu, memasak rendang pada zaman sekarang ni agak senang dan cepat. Kenapa ya?

Kerana banyak benda yang telah dimudahkan dengan kehadiran alatan berteknologi di dapur dan juga pengkhususan dalam perniagaan. Semua benda yang sudah siap diproses tersedia di jual di pasar basah dan pasar raya


Kerisik dan santan misalnya mengambil banyak masa dan tenaga untuk menyediakannya. Namun sekarang boleh dibeli yang sudah siap dan sedia digunakan. Start motor gi kedai dalam 5 minit dah boleh terus masak dah.. 😁😁😁

Lesung tumbuk pun dah tak nampak dah kalau nak kisar bawang cili segala. Saper nak tumbuk bahan banyak-banyak sampai bergegar lengan..? Pastinya blender atau pengisar jugaklah yang kita cari.. Hihihi 😅😅😅

Pada akhir zaman ni, waktu yang kita lalui memang cepat berlalu. Tapi Dia beri teknologi untuk membantu kita dalam kehidupan seharian. Maha suci Allah..


RESEPI RENDANG DAGING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 kg daging - dihiris nipis. Boleh juga kalau nak potong kiub. Ikut suka.
🎈1 biji bawang merah besar
🎈2 biji bawang putih
🎈10 tangkai cili kering (atau 3 sudu besar cili kering kisar. Nak lagi pedas boleh tambah cili api)
🎈1 inci kunyit
🎈2 hiris lengkuas
🎈2 hiris halia
🎈2 batang serai - ambil yang putih, hiris kasar
🎈1 sudu kecil jintan manis
🎈1 sudu kecil jintan putih
🎈1 sudu kecil ketumbar
3 cawan santan (1 cawan santan pekat dicampur dengan 2 cawan air)
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit - dihiris kasar
3 helai daun limau purut - diramas manja
Garam dan gula secukup rasa

Bahan bertanda🎈 hendaklah dikisar halus.

Cara-cara menyediakannya.

Jom... Kita ke dapur.

Persediaan bahan.


🥩Antara bahan-bahan yang digunakan.


🥩Jintan manis, jintan putih dan ketumbar.


🥩Asam gelugur atau asam keping.


🥩Santan pekat, nanti tambah lagi 2 cawan air.


🥩Kisar sehingga halus bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit, halia, lengkuas, serai, jintan manis, jintan putih dan ketumbar dengan sedikit air.

🥩Jom merendang..


🥩Di dalam periuk, masukkan daging, santan, asam gelugur dan bahan kisar. Kacau sekali sekala sehingga daging empuk.


🥩Bila daging sudah empuk, masukkan garam, gula, Kerisik daun kunyit dan daun limau purut. 

🥩Bila kita bubuh Kerisik, kuah akan jadi pekat. Jadi, kenalah kacau sikit supaya tidak hangus. 


🥩Bila kuah sudah pekat elok, rasa pun sudah auwww sedapnya, matikan api. Sedia untuk dihidang.

🥩Eh dah siap? Cepatnya. Hahaha. 😂😂😂Kalau awak guna pressure cooker lagi cepat tau uols! Hahaha😂😂😂


🥩Jom makan bersama.. Hari ni kami makan dengan nasi lemak.

🥩Jemput makan semua..

🥩Bismillah..

Khamis, 26 Disember 2019

Bayam Brazil Masak Lemak Putih

Cara masak bayam Brazil? Boleh cuba masak lemak putih.



Tak nak guna bayam Brazil pun boleh. Boleh ganti dengan sawi, bayam hijau, pegaga, daun belalai gajah dan lain-lain.

Kebetulannya kat rumah ni ada tanam bayam Brazil. Kalau nak makan ulam, boleh terus petik kat belakang dapur ni haa.


Benihnya adalah anak pokok daripada pemberian jiran depan rumah. Subur sangat pokok bayam Brazil ni. Kalau petik daunnya nanti ia akan bertambah subur. Jadi, baik sangat lah kalau kita petik. Ya dak? 😂😂😂😂


RESEPI SAYUR LEMAK CAMPUR BAYAM BRAZIL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 tangkai bayam Brazil
5 batang anak jagung - dibelah dua
1 cawan tauge
1/2 batang karot - disagat
1 biji lada merah - dipotong panjang

1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk
1 ekor ikan selayang - panggang, ambil isi dan tumbuk

3 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakannya

Marilah kita ke dapur. Jommm...


👛Bayam Brazil dibasuh bersih dan ditoskan.


👛Sayuran yang digunakan dalam masakan ini.


👛Santan pekat 1 cawan dicampur dengan 2 cawan air menghasilkan 3 cawan santan.


👛Isi ikan yang diasingkan isi dengan tulang.


👛Tumbuk bawang merah besar sehingga lumat. Kemudian masukkan isi ikan tadi dan tumbuk lagi sehingga lumat.


👛Potong kiub tauhu.

Cara memasak.


👛Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, lada merah dan anak jagung.

👛Buka api.


👛Kacau selalu supaya santan tidak berketul.

👛Tunggu sehingga anak jagung masak.


👛Bila anak jagung sudah masak, masukkan bayam Brazil, karot dan tauge.


👛Masukkan pula tauhu, garam dan gula sesedap rasa.


👛Kacau sehingga rata dan biarkan sayuran layu.


👛Bila dah masak, bolehlah tutup api.


👛Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera.


👛Hidangan hari ini seadanya. Jemput makan sahabat..

👛Bismillah.. 😋😋😋