Rabu, 9 Oktober 2019

Chicken Chop Bread Crumb yang Rangup

Orang kampung macam den ni pun kadang-kadang teringin nak makan chicken chop jugak laa.. 😋😋😋


Korang pun sama kan.. Kadang-kadang teringin nak merasa makanan Western. Kan.. Kan.. Kan.. 😁😁😁



Kelebihan menggunakan isi ayam yang disalut dengan breadcrumb ni ialah rangup di luar dan lembut di dalam.

Sedap!

Mak Hencik tidak menggunakan telur tetapi cukup lah dengan perapan dari bancuhan tepung goreng ayam yang sudah basah.

Sambil menulis menggunakan kapur,
Sambil makan buah kuini;
Jom lah kita masuk ke dapur,
Memasak hidangan yang istimewa ini.

Jom.. Jom.. Jom..



RESEPI CHICKEN CHOPPED BREADCRUMB YANG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan ayam rangup

2 kg isi dada ayam
2 cawan tepung goreng ayam
2 cawan air
Bread Crumb atau serbuk roti secukupnya.

Bahan-bahan Brown Sauce

2 biji bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar Holland - dicincang
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
4 cawan air
2 cawan susu
1/2 cawan sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1/3 cawan demi glaze - optional
1 ketul kiub ayam


Bahan-bahan coleslaw

1/2 biji kobis - disagat
1 biji karot saiz sedang - disagat
1/3 cawan mayonaise
4 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji lemon - ambil jusnya

Bahan-bahan jejari kentang goreng

1/2 bungkus jejari kentang atau French fries
Minyak untuk menggoreng penuh
Sedikit garam - untuk ditabur selepas digoreng.

Cara-cara menyediakannya


Mula-mula kita buat coleslaw dulu.



Sagat 1/2 biji kobis dan 1 batang karot.



Basuh bersih dan toskan air.



Masukkan 1/3 cawan mayonnaise, 4 sudu besar susu pekat manis, garam dan jus lemon dari 1/2 biji lemon.



Gaul sehingga rata. Rasa dahulu. Tambah lah mana yang kurang. Dah siap tu bolehlah simpan dalam peti sejuk.


Cara-cara menyediakan ayam bread crumb crispy.





Mak Hencik guna dada ayam. Kalau kau kata keras, kau gi la cari paha ayam dan deboned. Mak Hencik ni malas, jadi pasal itu laa Mak Hencik guna dada ayam. 😝😝😝

Okey, basuh bersih dada ayam tersebut. Segala kulit dan lemak sila buang.


Dada ayam yang besar tu dibelah dua kemudian potong melintang nipis-nipis.

Kalau dada ayam tu besar, boleh dapat tiga keping. Kalau kecil boleh dapat dua. Yang pasti kepingan ayam tu kita tak nak tebal sangat dan tak nak nipis sangat. Nak yang sedang-sedang jer.

Lepas tu ketuk sedikit isi ayam guna pengetuk khas.


Dapatlah 20 keping. Ada kecil dan ada juga yang besar.


Seterusnya bancuh 1 cawan tepung bestari dengan 1 cawan air. Godek sampai rata. Macam kita buat goreng pisang tu laa.

Dah habis buat round yang kedua pula. Maklumlah.. Ayam kita banyak juga tuh.


Tepung goreng ayam yang digunakan.


Lepas tu ambillah isi ayam tadi dan celup ke dalam adunan tepung.


Masukkan dalam  bekas. Buatlah sampai habis.


Yeayyy.. Dapat 2 bekas. Tutup dan peraplah sejam dua. Dalam masa tu bolehlah buat brown sauce.

Kalau tak nak perap pun tak per. Boleh jer kita teruskan proses seterusnya. Jom ler..

Keluarkan satu bekas jer. Satu bekas lagi kita masukkan dalam peti sejuk.


Sediakan serbuk roti.


Salut dengan ayam elok-elok.


Siap satu.


Buatlah sampai habis.


Panaskan minyak untuk menggoreng terendam dan goreng sehingga masak dan warnanya kuning keemasan.


Dah siap goreng toskan minyak. Masukkan dalam mangkuk hidang dan letak bawah saji dulu. 😁😁


Cara buat brown sauce atau sos perang.




1. Cairkan 2 sudu besar mentega. Masukkan bawang putih dan bawang besar Holland cincang. Tumis sehingga keperangan.



2. Bila bawang sudah keperangan, masukkan 2 sudu besar tepung gandum. Cepat-cepat kacau sehingga rata menggunakan whisk. 


3. Bila sudah rata dan keperangan, masukkan 4 cawan air dan kacau sehingga rata.



4. Masukkan juga 2 cawan susu segar. Kacau sehingga rata.



5. Sediakan kiub ayam, 1 sudu besar serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar.



Masukkan ke dalam kuah tadi.



6. Masukkan juga 1/2 cawan sos lada hitam, 3 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar gula dan 3 sudu besar kicap manis. Kalau suka kaler hitam, letak lah kicap lebih sikit.



7. Sediakan demi glaze. Kacau dahulu dengan air panas sikit sehingga ia tidak berketul dan tuang ke dalam sos perang tadi.

Kalau tak letak demi glaze pun tak apa. Tapi kalau letak lebih sedap rasanya.



8. Kacau seketika sehingga sos perang menjadi elok kepekatannya. Lepas tu bolehlah tutup api. Bolehlah masukkan ke dalam mangkuk hidang dan letakkan bawah saji. 😁😁

Jom goreng  french fries pula.. 



1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Goreng French fries sehingga garing.



3. Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak
4. Taburkan dengan sedikit garam.

Masa untuk menghidang.



Jom ambil pinggan. (saper ler cucuk brown sauce aku tuuu.. 😜)



Jemput menjamu selera semua..

Bismillah.. 😋😋😋

Isnin, 7 Oktober 2019

Pau Ayam Kentang Gebu

Gebu.. Gebu.. Gebu.. Menikmati pau  yang gebu adalah satu kepuasan.. !


Pau ayam ke.. Pau daging ke.. Kari, rendang, blackpepper adalah kegemaran ramai orang. Begitu jugalah keluarga Mak Hencik. Suka jugalah makan pau.

Kalau buat sekali mesti ada  lah lebihannya. Jadi kita simpan pula dalam peti sejuk.  Kita sejuk- bekukan. Nanti bila kita nak makan,kita masukkan sahaja ke dalam pengukus dan kukus semula dalam 5-10 minit. Selepas itu bolehlah kita menikmati pau hot-hot.



PAU AYAM KARI
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 24 biji pau saiz besar)

Bahan-bahan Pau

5 cawan tepung gandum
2 sudu besar shortening
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar bread softener
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar cuka

Larutan Yis
2 sudu besar yis segera
2 sudu besar gula
1 1/4 cawan air suam
Semua bahan di atas dicampur dan dikacau kemudian dibiarkan sehingga kembang.

Bahan-bahan Inti Ayam Kentang Perisa Kari

5 biji ubi kentang saiz besar, dipotong dadu
2 biji bawang putih, dicincang
1 biji bawang merah besar, dicincang
5 sudu besar serbuk kari ayam
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
7 sudu besar gula atau secukup rasa
6 batang daun sup, dihiris kasar
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara membuatnya


Moh ler kita ke dapur..

Mula-mula sekali kita sediakan inti pau dahulu. Hari ini kita buat inti ayam kentang perisa kari.



1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.

2. Masukkan kentang dan secawan air. Gaul sehingga rata.

3. Masukkan garam, gula dan kiub ayam. Gaul lagi sehingga rata.

4. Bila sudah hampir kering, masukkan daun sup dan gaul lagi sehingga rata.

5. Bila sudah kering elok, bolehlah tutup api. Sejukkan.

Tips: kalau nak cepat kering, masukkan sedikit tepung gandum.


Cara Buat Pau

Marila kita menguli.. Jom! 


Mak Hencik guna bahan di atas. Pau akan berwarna putih sedikit berbanding jika guna minyak. Tapi putih tu tidak lah seputih yang dijual di kedai. 😂😂😂



Langkah 1
Di dalam bekas yang sesuai, campurkan 1 1/4 cawan air, 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar yis. Biarkan ia kembang dan berbuih. Ia akan mengambil masa 15-30 minit, terpulang kepada keaktifan yis.



Langkah 2
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan  semua bahan pau kecuali cuka. Gaul sehingga rata guna jari. 




Langkah 3
Kemudian buatkan lubang di tengah ya dan tuang larutan yis. Masukkan cuka. Gaul dan ulilah sehingga rata dan adunan tidak melekat di tangan. 



Langkah 4
Tutup bekas yang mengandungi adunan pau tadi dengan kain yang sesuai. Biarkan ia kembang. Mungkin ambil masa paling cepat 30 minit.



Langkah 5
Bila adunan pau sudah kembang, buka kain penutup dan tumbukkan adunan biar dia keluar angin.



Langkah 6
Bentukkan bulat sebesar bola ping pong. Kalau rajin timang supaya dapat saiz yang sama.



Ambil sebiji adunan dan isikan dengan inti.



Tutup semula dengan kemas.



Alas bawah pau dengan kertas baking  yang dipotong kecil. Susun di dalam dulang.



Buat sampai habis.. Dan tunggu sehingga pau kembang sekali ganda sebelum kita kukus dia..



Langkah 7
Bila pau sudah kembang sekali ganda, masukkan ke dalam dulang. Susun biar ada jarak kerana pau akan mengembang lagi apabila dikukus.

Langkah 8
Masukkan ke dalam pengukus dan tutup pengukus dengan tudung yang dibalut dengan kain supaya air tidak menitis jatuh ke atas pau. Timer 15 minit sahaja.

Kalau nak frozen, Kukus 10 minit sahaja.



Langkah 9
Bila sudah masak, keluarkan dari pengukus. Tengoklah. Pau sudah mengembang dan bercantum sesama sendiri.



Sedia untuk dinikmati..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 5 Oktober 2019

Resepi Steamboat yang sangat mudah

Kalau jemu makan nasi, inilah pilihan lain yang ada. Steamboat!


Kalau buat sendiri, kosnya sangat berbaloi. Dengan bahan yang dibeli tu boleh buat makan tiga empat kali. Sungguh jimat dengan hasil yang sangat memuaskan.


RESEPI KUAH STEAMBOAT
Dicuba oleh : Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Facebook

Bahan-bahan

3000 ml air
1 paket perencah asam pedas Adabi
2 paket perencah tom yam Adabi
1 kiub ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Cara-cara menyediakannya

Moh ler kita ke dapur..


Perencah - perencah yang digunakan


Di dalam periuk, masukkan air, perencah asam pedas, perencah tom yam, kiub ayam, garam dan gula. Buka api dan biarkan sehingga mereneh.


Biarkan kuah mendidih seketika.


Bila kuah sudah pekat sedikit, boleh tutup api.


Sediakan harta karun yang disukai. Sediakan juga sayur-sayuran pilihan.


Sediakan maggi. Pilihan lain adalah mi kuning, bihun, kuew tiaw dan yang sama waktu dengan nya.


Mak Hencik sediakan buah sikit. Ini optional. 😝😝😝


Bila semua bahan sudah sedia. Kita angkut lah ke ruang yang sesuai.
Kami makan kat depan tangga atau anjung rumah ni jer.. 😝😝😝


Lepas tu bolehlah pasang dapur. Mak Hencik guna portable kitchen jer laa.

Kuah tadi dipanaskan sehingga mendidih. Lepas tu masukkan harta karun yang dikehendaki, sayur-sayuran pilihan dan maggi. Masukkan sikit-sikit setiap jenis. Tunggu sehingga masak.


Bila sudah masak, ambil senduk dan kaup serta ambik apa yang kita nak makan..

Haaaaa.. Apa lagi.. Jom laa..

Bismillah..

Jumaat, 27 September 2019

Tepung Pelita

Kalau makan kuih ni, perut kita akan bercahaya dan cerah! 😂😂😂




Pertama kali buat terus jadi! Resepi kuih tepung pelita ni menggunakan tepung gandum. Resepi ini juga sangat mudah untuk dibuat. Guna sukatan cawan jer..



TEPUNG PELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

Gula secukupnya

Lapisan hijau/pandan
(Lapisan bawah)

1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air daun pandan - kisar 10 helai daun pandan dengan air dan tapis.
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar gula
Pewarna hijau

Lapisan putih/santan
(Lapisan atas)

2 cawan santan pekat (kalau nak lebih lembut dan lemak tambah 1 cawan lagi)
2 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom kita buat kuih tepung pelita hari ni. Senang sahaja caranya.



Sediakan bekas plastik dan daun pisang sebagai alas. Kalau tak nak alas pun tak per.

Lagi bagus kalau buat bekas guna daun pisang.



Selepas bekas dialas dengan daun pisang, masukkan 1 sudu besar gula. Mak Hencik guna sudu besar sukatan tu. Biarkan seketika.



Di dalam pengisar, masukkan santan, air daun pandan, tepung gandum, gula dan pewarna hijau. Kisar sehingga rata.



Tuang adunan hijau ke dalam bekas yang mengandungi gula tadi sebanyak 1/3 penuh. Kemudian susun di dalam pengukus.



Balut tudung pengukus dengan kain dan kukus selama 20 minit.

Sementara itu kita buat lapisan atas pula.



Di dalam pengisar, masukkan santan, air, tepung gandum dan garam. Kisar sehingga tidak berbintil.

Untuk menghasilkan permukaan yang licin, keluarkan buih santan dengan sudu.



Bila lapisan pandan sudah masak, tuang adunan putih ke atasnya dengan cermat.



Lepas tu kukus untuk kali kedua selama 20 minit.



Apabila cukup 15 minit, buka tudung pengukus dan bolehlah disejukkan sebelum dihidangkan.

Bolehlah dimakan sekarang..

Bismillah..