Isnin, 2 September 2019

Serawa Durian dan Pulut

Mmmmm.. Memang sedap! Memang lazat!




Banyak pula peniaga durian di pasar minggu hari ini. Lima enam tuan. Durian pula dah ada jual longgok. Selonggok rm20 sahaja. Ada laa dalam 4 ke 5 biji. Tak sempat kira betul-betul pulak musim durian dah nak habis.



Masa beli tadi penjual durian yang Ramai-ramai pagi tadi dah balik. Tinggal satu lori penjual durian jer. Beli lah juga dua longgok. Pastu dia bagi free satu longgok. Terima kasih daun keladi ya penjual durian.



SERAWA DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

15-20 biji durian
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1 1/2 kerek (keping) manisan Kelantan saiz kecil
1/2 cawan gula, boleh kurangkan jika tidak suka manis
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Ajommmm...



Sediakan durian. Untuk buat serawa, durian yang masak ranum adalah sesuai. Pastikan durian tu manis, baharulah sedap serawa durian kita!



Santan, manisan Kelantan dan gula. Kalau tiada manisan, boleh ajer guna gula merah.



Langkah 1
Di dalam periuk, masukkan santan, air, gula, garam dan isi durian.



Langkah 2
Kacau sekali-sekala sehingga isi durian tertanggal dari bijinya.



Langkah 3.
Sudah masak tutup api. Siap!

Ajommmm kita menanak pulut pula. Kita tanak pulut guna dapur gas jer sebab sikit jer kita tanak.

Senang jer nak tanak pulut ni. Kalau selalu praktis, memang mudah..

PULUT TANAK

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut
3 cawan air

Cara-cara menyediakannya.

Jommm..



Basuh 2 cawan beras pulut dengan air 3 kali. Kemudian masukkan air. Lebihkan air 2-3 inci dari aras pulut.

Letakkan atas api dan tunggu sehingga menggelegak. Selepas menggelegak 2-3minit, Baharu lah tutup api.



Angkat periuk dan tuang air dari periuk ke dalam sinki. Kalau ada air lebihan sikit-sikit tu OK jer.



Lepas tu letak semula periuk tadi di atas dapur dan tutup periuk. Bukalah api perlahan. Tunggu sehingga naik wap.



Bila dah naik wap, cuba lah buka tudung periuk tu. Dah masakkan?
😄😄😄

Bolehlah kita hidangan dengan serawa durian. Kalau malas nak masak pulut makan dengan roti pun best gak serawa durian ni..



Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Isnin, 26 Ogos 2019

Cara buat lemang

Juadah istimewa pada hari raya.. Lemang homemade yang sedap!


Pagi-pagi lagi pergi pasar basah. Cari gerai yang jual sayur-mayur kampung. Biasanya dekat-dekat raya ni, mereka ada jual buluh lemang. Daun palas dan daun kelapa muda untuk buat ketupat pun ada dijual.

Hari ni buluh lemang nampaknya kecil sedikit diameternya daripada biasa. Tapi tak apa lah. Beli ajer buluh yang ada. Harga Rm2. 50 satu batang.

Jom lah kita buat lemang hari ni.


LEMANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg beras pulut, basuh bersih dan rendam dalam 15 hingga 30 minit.
1/2 kg santan
Sedikit garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya


Mula-mula basuh bersih beras pulut. Kemudian rendam 15 ke 30 minit.


Selepas itu sediakan para untuk meletak batang lemang. Para tu adalah besi yang dibentuk macam palang tu. Hehe

Lepas tu hidupkan api. Buat la unggun api supaya nanti bila dah siap segala boleh terus bakar lemang tu.


Beras pulut yang direndam tadi ditoskan airnya.


Seterusnya kita kena bersihkan buluh lemang tu. Biar bersih batang buluh tu luar dan dalam. Sama seperti kita juga, kena bersih zahir dan batin..

Pak Hencik basuh dengan air batang buluh tu, luar dan dalam.

Kemudian bahagian dalam buluh tu hendaklah dialas dengan daun pisang.


Sesudah itu, ambil beras pulut yang ditoskan airnya. Lepas tu ambil batang buluh yang dialas dengan daun pisang tadi.

Masukkan beras pulut ke dalam batang lemang sehingga 3 hingga 4 inci hampir penuh.


Sediakan santan. Jangan pekat sangat. Jangan cair sangat. Perasakan dengan garam dan gula supaya ada rasa masin dan manis sikit-sikit. Kalau nak letak garam sahaja pun boleh juga. 


Ambil santan yang diperasa garam dan gula tu. Masukkan ke dalam batang lemang tadi, lebih sikit dari aras beras pulut.


Akhirnya, panggang lemang menggunakan api yang telah dihidupkan tadi.

Tunggu dan tengok api. Taknaklah besar sangat nanti hangus pula. Kalau api kecil sangat, lambat pula nak masak. Jadi, seeloknya sedang-sedang sahaja.

Batang lemang juga perlu dibalik - balikkan supaya masak sekata.


Bila sudah masak, kita akan nampak pulut lemang naik ke atas. Biji beras pulut nampak cerah jer.. Boleh lah angkat. Sejukkan sedikit untuk mudahkan memotong.


Buat lemang untuk raya,
Belum lagi raya dah habisss.. Tak sempat pula nak tangkap gambar. Tadi ada yang elok masak. Ada juga yang hangus tepi dia. 

InsyaaAllah, next time harap sempat ambil gambar 🙏🙏🙏


Jumaat, 9 Ogos 2019

Talam Gula Merah

Lembut dan lemak!


Antara kuih yang mudah di sediakan ialah kuih talam. Untuk talam gula merah, ada satu langkah tambahan iaitu masak air gula merah. Tapi jangan risau.. Ia ambil sedikit sahaja masa.



Langkah yang lain adalah sama sahaja. Yang penting ada pengukus!



TALAM GULA MERAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Lapisan bawah (Lapisan gula merah)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar membukit tepung ubi
2 cawan santan
Sedikit garam

*1 cawan gula merah
*1/2 cawan gula
*3 cawan air
Bahan bertanda * di masak menjadi air gula dan sejukkan.


Lapisan atas (Lapisan santan)

1 cawan tepung beras
2 sudu besar membukit tepung ubi
3 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil atau secukupnya garam

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom kita menalam.



Mula-mula satukan air, gula merah dan gula di dalam periuk. Panaskan sehingga gula dan gula merah hancur. Sejukkan.

Lepas tu sediakan pengukus. Mak Hencik guna pengukus elektrik.



Ambil loyang 10"X 10", oles dengan minyak dan alas dengan plastik. Letakkan dalam pengukus. Biarkan dahulu. Suis jangan on dulu ya.



Apabila air gula telah sejuk, tuang ke dalam bekas biru. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung ubi dan santan. Kacau sehingga rata menggunakan whisk. Tapis.



Masukkan ke dalam kuali atau periuk yang sesuai, panaskan sehingga naik wap sambil dikacau.



Bila sudah naik wap, tutup api dan terus tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah tersedia di dalam pengukus tadi.



Tutup pengukus dengan penutup yang dibalut kain supaya air tidak menitis ke dalam adunan.  Atau boleh juga tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 25 minit.

Sementara itu kita buat lapisan atas pula.



Di dalam bekas, kita masukkan santan, tepung gandum, tepung ubi dan sedikit garam. Kacau sehingga rata dan tidak berbintil.

Lepas tu kita tapis dan masukkan ke dalam kuali atau periuk yang sesuai. Panaskan sambil dikacau sehingga naik wap. Bila sudah naik wap, terus tutup api. Biarkan dulu.

Sesudah 25 minit, kita kembali ke pengukus. Buka penutup kukusan.



Lapisan bawah sudah masak. Ambil garpu dan gores bahagian atas lapisan gula merah. Tujuannya supaya lapisan bawan akan melekat dengan lapisan atas nanti.



Selepas selesai menggores, ambil adunan santan tadi dan tuang ke atasnya.



Kukus lagi sekali selama 25.minit.



Sesudah 25 minit, lapisan atas sudah pun masak. Tapi kita kukus lagi 5 minit tanpa penutup supaya kuih talam lambat basi.



Selepas itu, keluarkan dari pengukus dan biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari loyang. 


Pastikan kuih talam betul-betul sejuk sebelum dipotong dengan pisau plastik. Biasanya dalam 3 jam baru ia betul-betul sejuk.

Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Khamis, 8 Ogos 2019

Ikan Kerapu Masak Sambal

Rasa manis isi ikan kerapu segar.. Sambalnya pedas-pedas manis. Oh Enaknya!




Ikan kerapu ni adalah antara kegemaran Pak Hencik. Kalau ke pasar atau pasar raya, selain dari ikan kerapu dia akan beli ikan siakap atau tongkol atau ikan cencaru. Ikan jenis lain dia tak pandai beli. 😁😁😁

Biasa kita masak stim, tapi hari ni kita masak sambal sahaja sebab nak diregukan dengan sayur lemak daun cekur manis.

IKAN KERAPU MASAK SAMBAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan kerapu, disiang dan dibasuh bersih disapu garam dan kunyit
3 ulas bawang putih, dikisar
1/2 biji bawang merah, dikisar
3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
1 biji lada hijau, dipotong serong
1/2 biji bawang besar, dihiris
1/2 biji tomato saiz besar, dipotong wedges
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula
Minyak untuk menggoreng
Daun sup, dihiris untuk hiasan

Cara-cara menyediakannya

Marila kita ke dapur.. Jommm..



Sepasang ikan suami-isteri, disiang dan dibasuh bersih.



Lumurkan garam dan kunyit.



Panaskan minyak. Goreng sehingga masak.



Apabila masak, angkat dan toskan minyak. Terus letakkan ikan dalam pinggan hidang.

Sementara itu, sediakan bahan untuk masak sambal tumis.



Bawang putih, bawang merah dan cili kering dikisar halus.

Hiris bawang besar Holland, lada hijau dipotong serong dan tomato dipotong wedges.



Mula-mula panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.



Bila sudah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.



Masukkan juga sos cili dan sos tiram. Kacau dan biarkan ia memekat.



Bila sudah hampir pekat, masukkan bawang besar Holland, tomato dan lada hijau.



Biarkan ia mendidih, pekat dan sedap. Hehehe



Lepas sambal dah masak, terus curah ke atas pasangan ikan yang sedang beristirehat di dalam pinggan. Taburkan dengan hirisan daun sup.

Siap untuk dinikmati..



Untuk hidangan kita hari ini.. Untuk sepasang suami-isteri jugak.. Anak-anak ada program di sekolah masing-masing.

Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Rabu, 7 Ogos 2019

Cara buat Pencicah Kicap Pedas

Sangat sedap dimakan bersama tauhu bergedil yang viral tu. Hmmm.. Memang sedap!


Sedap juga dimakan bersama jambu batu, mempelam putik, nenas, buah kedondong, epal dan pelbagai buah pilihan sebagai rojak buah. Tabur kacang tumbuk kat atasnya. Mabeles!



RESEPI KICAP PEDAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

35 biji cili padi, tambah kalau nak lebih pedas
5 biji bawang putih
1 cawan air
3/4 cawan gula merah
1/2 cawan gula
3/4 cawan kicap manis
2 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan 1/2 cawan air
Sedikit minyak untuk menggoreng


Cara-cara membuatnya

Langkah 1
Satukan 3/4 cawan gula merah dan 1/2 cawan gula bersama secawan air ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur sehingga hancur.



Cili padi dan bawang putih yang telah dibasuh bersih.



Langkah 2
Goreng sekejap cili padi dan bawang putih tadi dengan sedikit minyak. Angkat dan toskan.



Langkah 3
Kisar cili padi dan bawang putih yang telah digoreng dengan secawan air.



Langkah 4
Kembali ke periuk yang kita masak air gula tu tadi dan tuangkan bahan kisar.



Langkah 6
Masukkan juga kicap manis sambil dikacau sekali sekala sehingga menggelegak.



Langkah 7
Apabila sudah menggelegak, kita tuangkan pula bancuhan tepung jagung sambil dikacau sehingga sebati dan sederhana pekat. Eheheh. Maksudnya tak cair dan tak pekat.. Huhuhu

Apabila sudah sederhana pekat, bolehlah tutup api. Sejukkan.



Masukkan ke dalam bekas bertutup. Nak makan ambik. Dah habis makan, kalau ada lebihan kita boleh simpan dalam peti sejuk.

Untuk misi hari ini..



Bolehlah dihidangkan bersama tauhu bergedil..

Hmmm... Sedapnya.

Jemput makan.

Bismillah..