Mmmmm.. Memang sedap! Memang lazat!
Banyak pula peniaga durian di pasar minggu hari ini. Lima enam tuan. Durian pula dah ada jual longgok. Selonggok rm20 sahaja. Ada laa dalam 4 ke 5 biji. Tak sempat kira betul-betul pulak musim durian dah nak habis.
Masa beli tadi penjual durian yang Ramai-ramai pagi tadi dah balik. Tinggal satu lori penjual durian jer. Beli lah juga dua longgok. Pastu dia bagi free satu longgok. Terima kasih daun keladi ya penjual durian.
SERAWA DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
15-20 biji durian
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1 1/2 kerek (keping) manisan Kelantan saiz kecil
1/2 cawan gula, boleh kurangkan jika tidak suka manis
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Ajommmm...
Sediakan durian. Untuk buat serawa, durian yang masak ranum adalah sesuai. Pastikan durian tu manis, baharulah sedap serawa durian kita!
Santan, manisan Kelantan dan gula. Kalau tiada manisan, boleh ajer guna gula merah.
Langkah 1
Di dalam periuk, masukkan santan, air, gula, garam dan isi durian.
Langkah 2
Kacau sekali-sekala sehingga isi durian tertanggal dari bijinya.
Langkah 3.
Sudah masak tutup api. Siap!
Ajommmm kita menanak pulut pula. Kita tanak pulut guna dapur gas jer sebab sikit jer kita tanak.
Senang jer nak tanak pulut ni. Kalau selalu praktis, memang mudah..
PULUT TANAK
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut
3 cawan air
Cara-cara menyediakannya.
Jommm..
Basuh 2 cawan beras pulut dengan air 3 kali. Kemudian masukkan air. Lebihkan air 2-3 inci dari aras pulut.
Letakkan atas api dan tunggu sehingga menggelegak. Selepas menggelegak 2-3minit, Baharu lah tutup api.
Angkat periuk dan tuang air dari periuk ke dalam sinki. Kalau ada air lebihan sikit-sikit tu OK jer.
Lepas tu letak semula periuk tadi di atas dapur dan tutup periuk. Bukalah api perlahan. Tunggu sehingga naik wap.
Bila dah naik wap, cuba lah buka tudung periuk tu. Dah masakkan?
😄😄😄
Bolehlah kita hidangan dengan serawa durian. Kalau malas nak masak pulut makan dengan roti pun best gak serawa durian ni..
Jemput makan kawan-kawan semua..
Bismillah..