Khamis, 1 Ogos 2019

Nasi Ala Kak Wok

Masakan pilihan dalam kesibukan bekerja. Masakan pilihan terbaik! 👍👍




Pelbagai resepi Nasi Ala Kak Wok terdapat di merata tempat. Walau rasa yang sedikit berbeza kerana air tangan tukang masak masing-masing atau penggunaan rempah gulai yang berbeza, Nasi Ala Kak Wok mempunyai persamaan dari segi kandungan hidangannya.



Hidangan nasi Ala Kak Wok biasanya terdiri dari nasi putih, gulai dalca, ayam goreng tempah yang dihiris kecil dan sambal lada.

Cara penyediaan yang sangat mudah, ringkas dan memenuhi selera kita adalah sebab kenapa menu ini menjadi kegemaran ramai.



RESEPI NASI ALA KAK WOK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Gulai Dalca Sayuran

Keropeh ayam ( kaki, leher, sayap ayam) dipotong kecil
2 ulas bawang putih, dihiris
1/2 biji bawang merah besar, dihiris
1/2 inci halia, dimayang
1 biji lada merah, dipotong serong
2 biji bendi, dipotong kecil
1 biji terung, dipotong kiub kecil
1/2 batang karot, dihiris bulat
1 biji kentang, dipotong dadu
2 urat kacang panjang, dipotong seinci panjang

3 sudu besar rempah kari daging di bancuh dengan 1/2 cawan air
3 cawan santan
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula secukupnya

Bahan-bahan Ayam Goreng Berempah

4 ketul ayam - dipotong kecil
*4 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 inci halia
*1 inci kunyit atau 1 sudu kecil serbuk kunyit
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
*1 sudu kecil ketumbar
Semua bahan bertanda * dikisar halus
3 sudu besar rempah kari daging
1 batang serai, diketuk
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil Maggi secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam atau secukupnya


Bahan-bahan Sambal Lada

3 biji lada merah, dipotong kecil
10 cili padi, dibuang tangkai
1 biji bawang putih, dibakar
1/4 bawang besar Holland, dibakar
1/2 inci belacan, dibakar
Sedikit cuka dan air
Sedikit garam dan gula
(semua bahan di atas dikisar sehingga halus)

Cara-cara membuatnya.

Mula-mula kita masak nasi putih. Kemudian kita menggulai dahulu.

Jom.. Kita sediakan bahan-bahan untuk buat dalca sayuran.



Keropeh ayam yang dipotong kecil. Bawang putih yang dihiris, bawang merah besar yang dihiris serta halia yang dihiris halus memanjang.



Antara sayuran yang digunakan ialah kentang, karot, kacang panjang dan bendi. Bendi dipotong apabila nak dimasukkan dalam gulai nanti untuk elakkan daripada berlendir.



Terung ungu. Yang bulat boleh, yang panjang pun boleh. Suka hati hangpa noooo. Lepas tu potong kecil, Ala-Ala kiub gitu..

Jom mulakan masakan kita.



Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan. Lepas tu masukkan bancuhan rempah kari daging. Kacau seketika sehingga naik minyak.



Kemudian masukkan keropeh ayam atau tulang ayam yang dipotong kecil dan kentang. Kacau lagi sehingga rata.



Apabila isi ayam sudah separuh masak, masukkan pula terung. Kacau lagi sebentar.



Seterusnya masukkan santan sambil dikacau sekali-sekala sehingga kuah menggelegak.



Bila kuah sudah menggelegak, masukkan air asam jawa.



Masukkan juga karot, kacang panjang dan cili merah. Kacau perlahan-lahan. Jangan lupa bubuh garam dan gula (jika suka) secukupnya.



Biarkan supaya kuah pekat sedikit.



Bila sudah pekat elok kuah dalca, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Siap!

Selesai menggulai dalca kita masak ayam goreng rempah pula.

Cara menyediakan ayam goreng berempah mabeles



Bahagian ayam dipotong kecil dan dibasuh bersih. Toskan.



Kisar bawang putih, bawang merah, halia, Kunyit hidup, jintan manis, jintan putih dan ketumbar sehingga halus.



Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang mengandungi ayam tadi.



Masukkan garam gula sesedap rasa, serbuk Maggi secukup rasa, serbuk kunyit (kalau tak guna kunyit hidup) rempah kari dan sesudu besar tepung beras untuk bagi ayam goreng kita rangup.



Gaul rata. Perap seketika.



Untuk menggoreng, panaskan minyak yang agak banyak. Masukkan ayam apabila minyak sudah betul-betul panas. Balik-balikkan ayam supaya masak sekata.



Bila sudah keperangan, angkat dan toskan minyak. Masukkan ke dalam pinggan hidang. Siap!

Selesai memasak ayam goreng berempah, kita buat pula sambal lada.

Cara buat sambal lada paling mudah.



Sebiji bawang putih bakar, 1/4 biji bawang besar Holland bakar, belacan bakar, garam gula secukup rasa, sedikit cuka dan sedikit air di masukkan ke dalam pengisar dan kisar hancur. Seeloknya tak halus sangat.

Bawang yang dibakar tu Mak Hencik letak atas dapur gas jer. Biar kulit dia hangus sikit supaya ada aroma bawang bakar.



Dah siap kisar, rasalah dulu kejadiannya. Nak tambah sikit lagi garam ke.. Gula ke.. Cuka ke.. Tambahlah sesedap rasa mulut. 😂😂😂😂😂



Inilah lauk untuk hidangan nasi Ala Kak Wok. Dalca sayuran, ayam potong kecil goreng tempah dan sambal lada. Dalam piring kecil tu ikan masin dan telur masin lauk semalam. Hihihi

Jom makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Rabu, 31 Julai 2019

Talam Pandan yang Sedap dan Mudah

Guna daun pandan supaya rasa dan aroma kuih talam pandan seperti rasa asli kuih tempatan tradisi Melayu zaman-berzaman. Wow! Tentunya enak terkenang-kenang.. ❤️



Walaupun nampak banyak langkah untuk menyediakan kuih talam ni, hakikatnya ia bukanlah susah mana pun. Kalau tak percaya, cubalah...


TALAM PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Lina Sahedin via FB Aneka Resepi Kuih Muih

Bahan-bahan lapisan bawah (pandan hijau)

1 cawan air daun pandan (10 helai daun pandan dikisar dengan 1 cawan air dikisar, kemudian ditapis)
1 cawan gula
3 cawan santan (1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar membukit tepung ubi
1 sudu kecil pewarna hijau
Secubit garam

Bahan-bahan lapisan atas (santan putih)

1 cawan tepung beras
2 sudu membukit tepung gandum
3 cawan santan (1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara menyediakannya

Jom mulakan.


Langkah 1
Sediakan loyang 10"X10". Segi empat ke.. Bulat ke.. Tak kisah Apa-apa bentuk pun. Sapu minyak di dasar loyang dan alaskan dengan plastik. Letakkan dalam pengukus elektrik. Biarkan dulu. Suis tu jangan on dulu ya..


Langkah 2
Dalam bekas hijau, masukkan air daun pandan, santan, tepung gandum, tepung ubi dan sedikit garam. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati.


Tapis terus ke dalam kuali yang terletak di atas dapur.


Langkah 3
Di dalam kuali, masukkan pula gula. Kemudian buka api kecil. Kacau selalu sehingga gula hancur. Lepas tu terus tutup api.

Proses kacau atas api ni ambil masa sekejap sahaja. Apabila ada wap kecil tu dah boleh tutup api dah.


Langkah 4
Perlahan-lahan tuang bancuhan pandan ni ke dalam loyang yang tersedia di dalam pengukus tadi.


Langkah 5
Tutup pengukus dengan tudung yang di balut dengan kain. Letak masa 20 minit.

Kalau tak balut dengan kain, tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tak menitis ke dalam kuih talam.

Sementara itu kita sediakan lapisan atas pula.


Langkah 6
Dalam bekas hijau, masukkan santan, tepung beras, tepung gandum dan 1 sudu kecil garam.


Kacau adunan sehingga sebati. Tapis. 


Langkah 7
Masukkan adunan santan ke dalam kuali dan letakkan di atas dapur. Buka api sambil dikacau selalu. Bila sahaja naik wap, terus tutup api.  Biarkan dulu kat situ.

Proses atas api ni ambil masa yang sekejap sahaja. Adunan tu masih cair lagi tau.


Langkah 8
Kita kembali kepada lapisan pandan tadi. Buka tutup pengukus dan ambil sebatang garpu.


Seluruh bahagian pandan hijau tu kita gores sedikit guna garpu tadi. Tujuannya supaya lapisan putih santan yang akan kita tuang nanti akan melekat pada lapisan bawah.


Langkah 9
Sekarang kita tuang adunan santan ke atas lapisan pandan tadi dengan cermat.


Langkah 10
Kita kukus selama 20 minit.


Langkah 11
Apabila sudah berbunyi 'ting', cepat-cepatlah kita buka tudung kukusan. Lepas tu kita sambung mengukus selama 5 minit tanpa menutup pengukus. Tujuannya supaya lambat basi.

Setelah cukup 5 minit, tutup suis pengukus elektrik. Kemudian keluarkan dari pengukus dan sejuk kan di bawah saji.


Kuih talam ni boleh dipotong apabila  ia betul-betul sejuk, paling kurang 3 jam. Seeloknya semalaman orang kata.. Huhuhu


Untuk potongan yang cantik, gunalah pisau plastik.


Boleh juga beli pembaris talam di kedai bakeri atau online. Kalau tak ada, potong jer la macam Mak Hencik.. Ikut gerak hati.. 😂😂😂


Lepas potong, letak dalam pinggan. Hmmmm.. Apa lagi. Jemput.makan kawan-kawan..

Bismillah..

Selasa, 30 Julai 2019

Apam Gula Hangus

Seksi sungguh bentuk badannya semasa berada dalam acuan.. Bersauna di dalam pengukus. 💞💞💞




Buat apam ni adalah antara kuih tradisi yang paling mudah dan pasti Jadi dengan jayanya.

Ni la kali pertama Mak Hencik buat apam gula hangus. Tengoklah hasilnya. Sungguh menggoda uols!



APAM GULA HANGUS
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 29 biji)

Bahan-bahan

Bahan Gula Hangus
1 cawan gula
1 sudu besar mentega
1 cawan air panas
(buat gula hangus dulu, kemudian sejukkan sebentar)

Bahan apam
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil soda bikarbonat
Sedikit garam

Cara-cara menyediakannya.

Mula-mula kita buat gula hangus dahulu.. Jom..



Masukkan secawan gula ke dalam periuk dan buka api. Kacau perlahan-lahan sehingga gula menjadi perang dan cair.

Pastikan api kecil sahaja.



Bila gula sudah cair semuanya, masukkan 1 sudu besar mentega. Teruskan mengacau sehingga mentega hancur dan sebati.



Kemudian masukkan secawan air panas sambil terus dikacau.



Bila gula hangus sudah cair semuanya, maka bolehlah kita tutup api.

Sejukkan dulu gula hangus.

Jom buat apam pula..



Seterusnya kita sediakan acuan yang sesuai. Sapu minyak di dalam acuan dan susun di rak pengukus.



Ambil mangkuk adunan atau bekas yang sesuai, masukkan tepung gandum, telur, baking soda, susu pekat manis, sedikit garam dan air gula hangus yang telah disejukkan tadi.



Kisar sehingga rata dan sebati. Boleh juga guna blender.



Lepas tu tuang ke dalam acuan. Bubuh 3/4 penuh.



Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.

Mengintip di tepi tingkat selepas 12 minit.



Semakin lama semakin naik. Comel menggeletis keluar dari acuan.



Dah masak, tutup api dan buka penutup kukusan. Tunggu sejuk sikit nanti boleh keluarkan dari acuan.



Dah sejuk sikit .. Jom kita keluarkan dari acuan.



Mari kita cuba rasa sebiji dua dulu..

Bismillah..

Hmmm.. Gebunya..