Sabtu, 1 Disember 2018

Resepi Portuguese Egg Tart

Menariknya tengok rupa dia di Wall FB. Jom cuba!


Tapi kenapa ler Mak Hencik punya ni berkedut seribu apabila sudah sejuk? Padahal Mak Hencik sudah buat betul-betul mengikut cara yang telah diberikan. Tolong....! Tolonglah tuan hamba ini.

Jom buat korang. Pastikan korang punya tat lebih cantik. 💪💪💐


RESEPI PORTUEGESE EGG TART @Tat Telur Portugis
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping puff pastry sheet readymade

4 biji telur
1/2 cawan air
1 cawan susu cair atau susu sejat atau susu segar, Mak Hencik guna susu segar
1 cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita mengetart hari ni..


Cawan kertas berlilin dan puff pastry ready made yang dibeli di Giant.


Tekap guna cupcake berlilin, potong guna pisau.


Masukkan ke dalam bekas cupcake tadi dan tekan rapat-rapat. Buat sampai habis dalam 3 keping puff pastry sheet gitu yang Mak Hencik guna.

Time cuti sekolah ni, buat dengan anak-anak, sambil main dengan diorang.. Cepat siap sebab ramai pembantu. Tapi tang rupanya tu burukla sikit.. 😁😁😁


Di dalam bekas, masukkan susu segar, telur, esen vanilla, gula dan tepung jagung. Kacau sedikit sehingga sebati.


Tapis bancuhan telur tadi.

Masa ni dah boleh panaskan oven 200°C selama 10 minit.


Kemudian tuang ke dalam cup cake tadi sehingga hampir penuh. Kalau penuh sangat nanti melimpah pula apabila dibakar nanti.


Bakar pada suhu 200°C selama 30 minit atau ikutlah ragam oven masing-masing.


Ni kejadian semasa tat dibakar.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven.


Baru keluar dari oven, belum berkedut lagi. Satu untuk kamu..


Satu untuk diri ku..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Khamis, 29 November 2018

Udang Goreng Kunyit

Masakan ringkas yang sesuai untuk kita yang sibuk.


Seorang surirumah mahu pun wanita bekerjaya tentunya sibuk sepanjang hari. Dari pagi sampai tengahari, dari tengahari sampai ke malam, penuh dengan pelbagai agenda yang tersusun rapi.

Dah siap berkemas rumah, menyapu, mengelap sana-sini, hari pun sudah tinggi. Yang bekerja pula, sampai sahaja di rumah, hari pun sudah tinggi. Jadi kita pun masaklah yang simple sahaja. Janji sodap! 😋😋😋


RESEPI UDANG GORENG KUNYIT
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 ekor udang saiz sederhana
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 inci kunyit
Bahan bertandang * ditumbuk halus
1 sudu besar sos tiram
1 biji lada hijau, di potong serong
1/2 biji bawang besar Holland, di pouting wedges
Sedikit garam, serbuk ikan bilis dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom memasak..!


Udang disiang, dibasuh bersih dan ditoskan.


Antara bahan yang digunakan seperti bawang putih, bawang merah besar, kunyit, lada hijau dan bawang besar Holland.


Tumbuk bawang putih, bawang merah besar dan kunyit sehingga lumat.


Masukkan bahan tumbuk ke dalam besen yang mengandungi udang. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa ikan bilis. Gaul sehingga sebati.


Bawang besar Holland dipotong wedges dan lada hijau dipotong serong.


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak masak.


Langkah 2
Masukkan udang yang telah digaul dengan bahan-bahan tumbuk tadi. K


Kacau seketika.


Langkah 3
Bila udang sudah hampir masak, masukkan sos tiram dan sedikit gula sekiranya suka.

Masukkan juga bawang besar Holland dan lada hijau.


Gaul sehingga rata. Siap!


Jom menikmati hidangan hari ini.

Bismillah..

Rabu, 28 November 2018

Kuih Buku Manis @ lepat ubi kayu

Kuih tradisional yang sangat mudah dibuat. Pernah buat tak? Pernah makan tak?


Seronok sesekali pergi pasar ni. Banyak sayur kampung yang boleh dibeli. Pucuk ubi, pucuk paku, betik muda, nangka muda, mangga muda, kulat sisir, daun ranti dan pelbagai jenis ulaman.

Yang paling Mak Hencik tertarik adalah ubi kayu. 😀😀 Sekilo harganya rm3. Mak Hencik ambil seketul sahaja. Setelah ditimbang, harganya adalah rm4.

Jadi, hari ni kita boleh buat kuih.


RESEPI KUIH BUKUH MANIH
@ LEPAT UBI KAYU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 3/4 cawan ubi kayu parut
1 cawan santan pekat, Mak Hencik guna sekotak kecil santan kotak.
3/4 cawan gula
1/2 cawan gula merah
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil pewarna kuning

Cara-cara membuatnya.

Jom.. Jom.. Jom kita melepat hari ini.

 
Ubi kayu dikupas kulit.


Parut ubi kayu.


Di dalam bekas, masukkan ubi kayu parut, gula, gula merah, santan dan sedikit garam.

Ubi parut tu Mak Hencik tak perah pun airnya. Tak pahit pun.


Kacau sehingga rata.


Masukkan sedikit pewarna kuning. Kacau lagi sehingga warna kuning bergaul sebati dengan ubi parut. Biarkan dulu sebentar.


Layur daun pisang di atas api dapur gas supaya daunnya lembut dan tidak pecah apabila dilipat. Lap dengan kain bersih dan potong kepada saiz yang sesuai.



Letakkan dua sudu besar adunan ubi tadi. Sebab nak senang, Mak Hencik lipat seperti kuih lepat. 😂😂

Sambil membungkus tu, kita boleh panaskan air kukusan.


Nah! Siap membungkus. Bolehlah masukkan dalam kukusan yang sudah mendidih tu.


Kukus selama 15-20 minit.


Bila sudah masak, buka pengukus. Biar sejuk dululah sebelum boleh dimakan. Karang melecur lidah. 😅😅


Buka sebiji.


Mmm.. Elok lembutnya. Manis pun dah OK ni.

Jemput makan..

Bismillah..

Selasa, 27 November 2018

Sayur Lemak Petola Ular

Masakan lauk kampung yang digemari. Walau nama sayurannya pelik, tapi rasa dia ok jerrr..


Masakan ni sangat sesuai dimakan dengan ulaman dan budu atau sambal belacan. Dulu-dulu semasa Mak Hencik bersekolah, budu ni kegemaran orang Kelantan dan Terengganu.Tempoyak pula kegemaran orang Perak. Cencaluk pula kegemaran orang Melaka. Tapi sekarang ni rasanya kau orang negeri mana pun boleh makan budu, makan tempoyak dan  makan cencaluk. 😂😂😂 

Nak buat macammana dah kau kahwin dengan orang negeri tu.. orang negeri ni..masakan pun bertukar-tukar.

Hurm.. macam-macam kan. Citarasa dan kegemaran masing-masing.. yang seharusnya perlu kita hormati. Ya tak?


SAYUR LEMAK PETOLA ULAR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 biji buah petola ular, dipotong serong
*1 biji bawang merah besar
*1 sudu kecil lada hitam
*1 ekor ikan rebus atau panggang, diasingkan isi dengan tulang
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus
1 cawan santan pekat 
2 cawan air
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. jom kita menyayur hari ini...

Persediaan bahan.




Bawang merah dan lada hitam.


Ikan rebus yang belum diasingkan isi dengan tulang.



Bahan tumbuk iaitu lada hitam, bawang merah dan isi ikan rebus.



Santan pekat.



Sebiji buah petola ular.



Buah petola ular yang telah dipotong serong, dibasuh bersih dan ditoskan airnya.

Jom kita memasak pula. 




Di dalam periuk, masukkan santan dan air serta bahan tumbuk. Kacau selalu sehingga kuah menggelegak.


Bila kuah sudah menggelegak, masukkan buah petola ular tadi. Masukkan garam dan gula jika suka, secukup rasa.




Biarkan kuah menggelegak sekali lagi.




Biar sampai buah petola ular masak.




Bila sudah masak, angkat dan hidangkan. Sedap kalau ada budu dan ikan masin. Perghhh..! Mentua lalu pun tak sedar nanti ni.

Jemput makan semua.

Bismillah..