Jumaat, 23 Mac 2018

Donat Cheese Leleh yang Lembut

Donat tanpa telur. Lembut dan sedap. Meleleh cheese masuk ke dalam mulut. Mmm... nikmatnya. 👍👍💐


Sedap betul donat cheese leleh ni. Tambah-tambah apabila makan semasa panas. Rasa cheese dan manis gula bercampur-baur di dalam mulut. Mmm.. nikmatnya!


RESEPI DONAT CHEESE LELEH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

4 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak masak
4 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar softener
1 sudu kecil double action baking powder
*2 sudu  besar susu pekat
*1 1/4 cawan air suam
*1 paket yis segera
Bahan bertanda * dicampur dan dibiarkan sehingga berbuih.
10 keping keju slice
Gula kastor secukupnya

Cara-cara menyediakannya


Langkah 1
Bancuh susu pekat dengan air suam. Masukkan yis kemudian kacau sehingga rata. Biarkan air bancuhan yis ni sehingga berbuih.


Langkah 2
Di dalam bekas adunan, masukkan tepung gandum, double action baking powder, garam, gula, minyak masak dan softener. Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

Mak Hencik bubuh double action baking powder tu sebab baking powder habisss pulak tadi. 😅😅


Langkah 3
Buatkan lubang di tengah adunan dan tuangkan bancuhan yis berbuih tadi. Gaul dan uli sehingga membentuk adunan yang tidak melekat di tangan.


Kalau adunan lembik sangat, tambahkan tepung gandum sedikit. Uli lagi sehingga mendapat adunan yang sesuai.


Ni adunan yang sudah siap diuli. Tak keras sangat dan tak lembik sangat.


Langkah 4
Tutup adunan dengan kain yang bersih dan sesuai. Jangan ko ambik tuala mandi ko tu pulak. 😂😂


Adunan tengah mengembang.


Langkah 5
Adunan mengembang sehingga hampir memenuhi bekas adunan.

Tumbuk adunan untuk mengeluarkan udara. Lenyek pun boleh. Jangan ko pijak dia sudah. Kikiki


Langkah 6
Sediakan keju keping. Potong dua. Sediakan sedikit gula kastor sebagai inti.


Langkah 7
Ambil sedikit adunan, leperkan dia dan letakkan cheese keping serta sedikit gula kastor. Tutup adunan tadi. Gentelkan jadi bulat kemudian penyekkan dia supaya jadi nipis sikit. Macam roti goreng atau pau goreng tu.


Buat sampai habis tau.


Langkah 8
Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng. Bila minyak sudah cukup panas, bolehlah kita menggoreng donat kita.


 Balikkan dia supaya masak sekata.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Langkah 9
Golekkan donat di dalam bekas berisi gula kastor. Sedia untuk dimakan. Ermm.. kalau makan panas-panas kejunya meleleh..


Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah...

Khamis, 22 Mac 2018

Sayur Lemak Etak yang Sedap

Kenal tak etak? 😀😀 Etak ialah sejenis hidupan air, selalunya sungai dan hidup di beting pasir.


Semasa kanak-kanak, selepas puas bermain dalam sawah, suami terjun ke dalam tali air. Tujuannya nak basuh kaki. Tetapi lain pula yang terjadi. Apa yang terjadi?

Dia berasa begitu banyak sangat anak-anak batu di kakinya. Apa lagi, terperanjat dan geramlah dia. Dengan cepat, terus tangannya meraba anak-anak batu tersebut. Sekali ditengok anak batu tu terlopong mulutnya. Etak?! Dalam tali air?!

Hari tu satu baldi etak di bawa balik ke rumah. Berita etak dalam tali air ni diketahui jiran-tetangga dan tersebar ke seluruh kampung. Sehinggakan sekumpulan penduduk kampung turut serta mencari etak di situ, untuk dimakan dan juga dijual. 

Etak tu juga rupa-rupanya membiak di sepanjang tali air sehingga ke kampung sebelah. Maka ramailah orang mencari etak di tali air tu.
 Hurm sungguh tak sangka..😱😱😱


RESEPI SAYUR LEMAK ETAK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

500 gm etak
1/2 ekor ikan selar - dipanggang dan diceraikan isinya, kemudian ditumbuk halus.
1/2 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk halus
3 cawan santan
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula

Cara-cara menyediakannya

Mailer kita ke dapur


Etak dibasuh bersih dan direndam sekejap.


Bilas dengan air bersih dan toskan.


Panggang ikan di atas kuali leper. Nak cepat, nak mudah gini ler cara ku.. 😁😁
Ikan tu pula boleh tukar-ganti dengan ikan selayang, ikan sardin (er er apa bezanya? ), Ikan kembung dan lain-lain lagi ler yang sesuai dan sewaktu dengannya.


Lada hitam, bawang merah dan santan.


Langkah 1
Mula-mula, kita kena tumbuk lada hitam sampai halus. Bila dah lumat, masukkan bawang merah. Tumbuk lagi sehingga lumat.


Ikan panggang tadi kita sejukkan dulu. Kemudian kita asingkan isi dan tulang. Lepas tu tumbuk pula isi ikan sehingga lumat juga. Kalau belum lumat, mohon jangan berhenti menumbuk. Kikiki


Langkah 2
Tenggekkan periuk kat atas dapur. Bubuh santan dan bahan tumbuk. Buka api.

Masukkan juga garam dan gula. Kacau sehingga kuah menggelegak.


Langkah 3
Apabila kuah sudah menggelegak, masukkan etak. Kacau terus..


Bila dah masukkan etak ni, kuah yang menggelegak tadi dah jadi tak menggelegak dah. Apa nak buat pula? Kacau jer laa kita ni supaya kuah santan tidak berketul..


Bila kuah sudah mendidih, biarkan seketika sehingga etak-etak tu terbuka. Kacau.. kacau.. kuah tu perlu sentiasa dikacau.. sehinggalah etak-etak tu tersenyum lebar kat kita. Bila agak-agak semua dah terbuka, kita pun boleh bagi salam.. assalamualaikum.... !

Hishhh.. melalut pula hari ini. 😂😂😂


Langkah 4
Sudah masak, tutup api. Masukkan sayur lemak etak kita ke dalam mangkuk hidangan. Masa untuk makan...!


Hari ni menemani sayur lemak etak, kita ada ayam kicap berempah goreng, ikan cencaru bakar perisa tom yam, petai celur dan budu. Erm.. sedapnya.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Selasa, 20 Mac 2018

Ikan Masak Kheng Som

Sedap ke masak ikan Kheng Som ni? ☺☺ Haaa.. kalau nak tahu kena la cuba buat.

Banyak versi juga masakan Kheng Som nih. Versi Songkhla pun ada. Pendek kata ikut penduduk setempat gamaknya.

Ada masuk daun kesom, serai, rebung, timun, nenas, kang kung dan sebagainya.

Versi masakan Kheng Som Mak Hencik? Apa-apa jer ler.. asalkan sedap dan menyelerakan.. 😀😀


RESEPI IKAN KHENG SOM
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 ekor ikan jenahak saiz kecil - dipotong 4

*10 biji cili padi - Mak Hencik kurangkan sebab perut tak tahan pedas.
*1 biji bawang merah besar
*2 inci kunyit
*1/2 inci belacan - tak letak sebab ada orang dalam family ni takleh makan
Semua bahan bertanda * dikisar halus

3 cawan air
1/2 cawan air asam jawa atau secukupnya
5 tangkai daun kesum
5 tangkai kangkung - dipotong 2 inci
1 keping nenas - dipotong kecil
Manisan kerek, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

Mari kita memasak...jom


Cili padi, bawang merah besar dan kunyit. Semua bahan ni dikisar halus. Termasuk belacan ya kalau letak belacan.


Ikan jenahak saiz kecil dipotong empat.


Air asam jawa


Daun kesom, kangkung dan manisan kerek. Kalau tak ada boleh jer ditukar dengan gula.


Langkah 1
Panaskan kuali, masukkan bahan kisar dan kacau seketika sehingga air kisar kering.


Langkah 2
Apabila air sudah kering, tambah air secukupnya. Kalau suka kuah banyak, bubuh banyak air dan kalau suka kuah sedikit, bubuhlah sedikit air sahaja.


Langkah 3
Masukkan air asam jawa. Rasanya mesti masam.

Ada orang gantikan asam jawa dengan asam keping kerana rasanya lebih ummmphhh. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Dah lidah kita yang nak merasa, suka hati kita la nak boh apa pun. Hurmmm.. bengang nampak? Kahkahkah

Masukkan juga garam dan serbuk perasan secukup rasa.


Langkah 4
Masukkan manisan kerek sekiranya ada. Kalau tiada tak payah bubuh. Gantikan jer dengan gula. Rasanya harus ada rasa manis sikit. Jangan manis sangat mengalahkan air teh pula. 😂😂😂

Ini pun menimbulkan perbahasan juga. Tak per.. tak per.. terpulang kepada citarasa juga. Dah lidah kita yang nak merasa, suka hati kita la nak boh gula macam lori tumpah pun. Hurmmmm... bengang nampak? Kahkahkah

Sedapnya membebel.. kuah pun sudah mendidih.


Langkah 5
Masukkan ikan. Biar dia mereneh seketika.


Langkah 6
Masukkan nenas, daun kesum dan kang kung.


Langkah 7
Bila kang kung sudah layu, tutup api.


Langkah 8
Siap sudah masakan kita hari ini. Rasanya cukup. Pedas, masam dan manis. Fuhhhhh..! Berapi.🔥🔥🔥

Jemput makan semua..

Bismillah..

Ahad, 18 Mac 2018

Acar Mentah Timun

Acar ni adalah hidangan sampingan bagi nasi minyak, nasi beryani, nasi dagang, nasi tomato, bahkan nasi putih biasa apabila ada kurma, lauk kari, kari kambing atau kari daging untuk menghilangkan muak.. atau memang kita suka.. 😁😁


RESEPI ACAR MENTAH TIMUN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 batang timun - dibuang empulur dan dipotong panjang 2 inci.
2 inci karot - dihiris halus
1 biji lada hijau - diotong serong
1/2 biji bawang besar Holand saiz kecil
3 sudu besar cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur..


Timun dan karot yang telah dipotong, dibersihkan dan ditoskan.

Kalau untuk kenduri, kita masak banyak. Timun yang telah dipotong tu boleh dilumur dan digaul dengan kapur makan. Biarkan dalam 15 minit. Kemudian basuh dan bilaslah dengan air sehingga bersih. Lepas tu toskan airnya.

Mak Hencik tanya, kenapa letak kapur makan. Mak Cik tu cakap untuk merapuhkan timun.

Ooooo.. gitu petuanya.


Mula-mula masukkan cuka, gula dan garam ke dalam bekas dan kacau sehingga larut.

Selepas itu masukkan lada yang dipotong serong dan bawang besar Holand. Kacau lagi.

Cubalah rasa. Mak Hencik suka acar mentah yang ada rasa masam dan manis. Masin sikit-sikit sahaja. Uols buatla ikut citarasa uols ya..


Kemudian, masukkan timun serta karot. Kacau sehingga sebati, sehingga timun dan karot bergaul mesra dengan cuka tadi. Biarkan seketika.


Akhir sekali bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk hidangan. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi kegemaran.. jemput makan semua..

Bismillah..