Krup krap krup krap habis satu.. krup krap krup krap habis satu.. tengok-tengok habis.
Setelah berkurun lama Mak Hencik memerap resepi ini, hari ni baru tergerak hati nak membuatnya. Itupun sebab beberapa ketul ubi kentang yang terbaring lesu di dalam bekas sudah ada tanda-tanda untuk bertunas. Kesian tengok keadaan kamu..
Setelah menggoreng nasi untuk sarapan pagi, Mak Hencik pun memulakan misi yang mencabar ini. Ini kali pertama buat ni tau. Main cuba-cuba sahaja. Mak Hencik tambah pewarna. Dalam resepi tu tak ada pula air. Jadi Mak Hencik tambah juga. Derhaka sikit sikit jer. Huhu.
Cepat dan mudah sekali nak membuatnya. Macam nak buat jemput-jemput jer. Masak yang ringkas dan mudah cam gini ler yang Mak Hencik suka. Yang penting sedap!
Setelah siap menggoreng dan menghidangkannya, Mak Hencik pergi ke pasar. Nak beli lauk basah dan sayur-sayuran. Nak masak apa untuk tengahari nanti, tunggu ilham dari langit turun pula. Haha
Balik dari pasar, anak-anak sudah pun menjamah sarapan pagi yang disediakan. Maklumbalas mengenai cucur kentang ni ialah sangat sedap. Pastu cakap suruh buat lagi sebab sedap sangat. Hamboiii anak-anak ni..
RESEPI CUCUR KENTANG atau POTATO FRITTERS YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari
kredit resepi : Noraida Durani FB
Bahan-bahan
3 biji kentang - disagat
3 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1/3 cawan air
sedikit daun bawang dan daun sup - dihiris halus
Sedikit pewarna oren atau ikut suka korangla nak warna apa..
minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara menyediakannya
Jom kawan-kawan, buat sama-sama..
Ubi kentang disagat
Di dalam mangkuk adunan, masukkan kentang sagat, tepung gandum, tepung jagung, garam, gula, serbuk lada putih, daun bawang dan daun sup. Masukkan juga sedikit pewarna. Masuk air sekali.
Gaul sebati dengan penuh lemah lembut, sopan santun dan penuh kasih-sayang.
Beginilah keadaan dan rupanya..
Panaskan minyak. Sudukan adunan cucur tadi ke dalam kuali dan leperkan sikit supaya mudah garing.
Balikkan cucur kentang.
Bila dah masak, angkat dan toskan minyak. Goreng sampai habis.
Kemudian bolehlah dihidangkan.
Mak Hencik suka yang garing. Korang suka yang macammana?
Sedap dimakan dengan sos cili Thai atau sos pencicah.
Sementara masih panas ni, jom makan. Krup krap krup krap. Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..