Khamis, 14 Disember 2017

Sup Cendawan Ayam Kenangan Lalu

Makan sahaja pun sedap sup ayam cendawan ni. Pastu hirup kuahnya..


Aku panggil si dia ni kulat. Kenapa dia dipanggil kulat?

Mak panggilnya kulat. Ayah panggilnya kulat. Semua orang kampung pun panggilnya kulat. Jadi aku pun panggil dia dengan nama kulat juga lah. Tempat korang panggil apa? Hihi


Semasa zaman kanak-kanak dahulu, aku dan rakan-rakan sebaya akan pergi ke belakang rumah untuk bermain-main. Kadang-kadang kami masuk ke dalam kebun getah untuk mencari biji getah. Masa tu, permainan laga biji getah sedang popular. Biji getah kita akan diletakkan di atas biji getah pihak lawan. Kemudian kita pukul di atasnya menggunakan tangan. Mana-mana biji getah yang pecah dikira kalah. Jadi bersungguh-sungguh sangatlah kami mencari biji getah untuk menjadi pemenang. 

Dalam mencari getah itulah kalau ada rezeki terserempak dengan kulat yang  banyak tumbuh selepas hujan turun. Pergi cari mak dulu sebab tak tahu kulat tu boleh dimakan atau beracun. Mak akan masakkan kulat tersebut antaranya tumis air, goreng dan masak lemak kuning. Mmm.. secebis kenangan lalu..


SUP AYAM CENDAWAN
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan 

300 gm cendawan tiram 
1 ketul ayam - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar merah - dihiris nipis 
1 tangkai cili hijau - dipotong serong
sedikit seleri - dipotong serong
sebiji tomato - dipotong 6
sedikit karot - dipotong ikut suka masing-masing. Haha

2 inci kulit kayu manis
3 tangkai bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pelaga
4 cawan air
2 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar serbuk rempah sup
sedikit minyak untuk menumis
garam gula dan serbuk perasa secukupnya.

sedikit daun sup - hiasan
sedikit daun bawang - hiasan
sedikit bawang goreng - hiasan


Cara-cara memasak


Meh ler ke dapur..

 Rempah 4 sekawan seperti bunga lawang. kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih, bawang putih hiris, bawang merah hiris dan cili yang akan dihiris sekejap lagi.

 Ayam yang dipotong kecil

 Serbuk rempah sup

 Daun sup yang dipotong kasar

Langkah 1
Sediakan antara bahan yang akan dikumpulkan dalam kuali sebentar lagi. Tiada dalam gambar ialah tomato..


Langkah 2
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan rempah empat sekawan. Tak perlu kacau. Lepas tu, masukkan bawang putih dan bawang merah. Barulah dikacau rata sehingga naik bau dan berwarna kekuningan.

Jangan sampai kehitaman kelak nanti kuah sup kita akan gelap juga. Tak cantik nanti. Tapi kalau korang suka hitam apakan daya.. hitam tu kan menawan.


Langkah 3
Masukkan ayam. Kacau dan balik-balikkan ayam tu. Jangan balikkan kuali pula. Nanti habis tumpah ayam bawang kita.


Langkah 4
Bila ayam dah separuh masak, masukkan air. 
Masukkan daun sup dan tomato. 
Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
Biarkan sehingga mendidih.

 

Langkah 5
Sementara menunggu kuah mendidih, kita potong seleri, karot, jus limau nipis dan carik-carikkan cendawan.
Sebelum potong tu semua sayur-sayuran dibersihkan terlebih dahulu. Atau kalau nak potong dulu baru bersihkan pun no hal. Ikut suka masing-masing ya.
 

Langkah 6
Apabila kuah mendidih, masukkan serbuk rempah sup.
 

Langkah 7
Masukkan jus limau nipis secukupnya. Kacau sebati.
 

Langkah 8
Akhir sekali, masukkan cendawan yang dicarik. Kacau sikit. Tunggu hingga cendawan masak barulah ditutup api. Eh eh eh lupa pula nak  merasa sesudu dua.. Macammana ni.. Biar ajer laaa..
 

Langkah 9
Itu dia rupa sup cendawan ayam.
 

Langkah 10
Bubuhlah si dia ke dalam mangkuk hidangan. Hiaskan sedikit dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.. Jemput makan..

Bismillah..

Rabu, 13 Disember 2017

Maggi Ladna Ayam Sukahati Akula Sedap Sangat

Pernah rasa? Cubalah masak kalau nak tahu rasanya. Sedap bhai.


Masa duduk belajar kat U dulu, aku biasa order nasi ladna. Nasi putih dituangkan kat atasnya kuah pekat dengan penuh sayuran dan sedikit ayam, udang dan sotong. Masa tu kuat makan dan tak pula naik berat badan. Kalau tak makan nasi macam tak makanlah pulak fe'el perutku nih. Jadi, hari-hari kena cari nasi.


Selepas itu bertukar pula kepada kue tiew ladna. Kalau kat kantin, kue tiew habis, adik tukang masak kantin yang sedap, Gee namanya akan cadangkan mee ladna pulak. Angguk jer la kalau sudah lapar. Itulah rezeki terbaik untuk saat tersebut.. Mak redha you..


MAGGI LADNA AYAM 
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 keping maggi - dicelur dan ditos

3 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
1 ketul dada ayam - dihiris nipis
1 liter air
1 ketul kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar sos tiram

sedikit kobis - dipotong kecil
sedikit karot - dipotong halus panjang
sedikit bunga kobis - dipotong kecil
sedikit cendawan - disiat kecil
sedikit batang seleri - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
sedikit minyak untuk menumis

*4 sudu besar tepung jagung
*1 cawan air 
Bahan bertanda * dibancuh sebati

garam dan gula secukupnya

Cara-cara memasak

Jom kita ke dapur.. Jom Jom


Langkah 1
Mula-mula kita celur maggi. Kita ambil periuk, masukkan air dan buka api. Biarkan sampai mendidih, barulah dimasukkan maggi. Pastu tutup periuk. Tutup api dapur sekali. Biarkan seketika. Selepas dua tiga minit, buka penutup periuk dan check dah masak ke belum maggi tadi. Kalau dah lembut bolehlah ditoskan maggi tadi.


Langkah 2
Sediakan bahan-bahan untuk memasak.
Bawang putih diketuk dan cili padi. Kalau nak pedas, tambahlah 38 biji lagi. Kalau tak mau pedas kurangkan kepada sebiji sahaja. Hihihi. Suka hati uols..


Isi ayam yang dihiris nipis. Uols boleh tukar kepada haiwan kegemaran masing-masing seperti sotong dan udang. Nak campur-campur pun laaagi sedap. Mak Hencik buat ayam sebab anak Mak Hencik yang sorang tu tak makan seafood. Jadi, untuk selamat Mak Hencik masukkan ayam sahaja.


Langkah 3
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau dan warna bertukar kepada kekuningan.


Langkah 4
Masukkan ayam. Kacau seketika sehingga separuh masak.


Langkah 5
Masukkan air. Boleh terus masukkan kiub ayam, sedikit serbuk lada putih, sedikit serbuk lada hitam, sos tiram dan sedikit garam. Biarkan dia mendidih seorang diri.
 Sementara itu. kita boleh potong-potong sayur.


Sayur-sayuran ni kita boleh pilih ikut selera kita. Bagi Mak Hencik pula selain dari mengikut selera anak tekak sendiri dan ahli keluarga, Mak Hencik ikut apa yang ada dalam peti sejuk.
Mak Hencik gunakan sahaja apa yang hadowww..

  
Langkah 6
Apabila sudah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran kecuali bunga kobis. Kacau sedikit.. Bunga kobis akan dimasukkan akhir sekali nanti untuk mengekalkan kerangupannya.
Gambarnya kabur sebab berasap. Hihi.


Langkah 7
Akhir sekali masukkan bunga kobis.

  
Bancuhan tepung jagung di mana kita campurkan tepung jagung dan air. Kacau sebati. 


Langkah 8
Sebaik sahaja masukkan bunga kobis, terus masukkan bancuhan tepung jagung dan segera dikacau. Kita akan dapatinya kuahnya menjadi pekat. Kalau tak pekat macammana nak buat pula? Kalau tak pekat lagi, awak buatlah bancuhan tepung jagung dan tuangkan lagi ke dalam kuah tadi. Kesimpulannya kuah ladna ni agak pekat. Jnagan pekat sangat dan jangan cair sangat. Agak pekatlah juga.. haha.. pandai-pandailah ya


 Langkah 9
Boleh rasa dah kuahnya sedak ko idok. Tutup api. Bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk hidangan.


 Ada megi, kuah ladna sukahati akula, daun sup dan bawang goreng



Langkah 10
Ambil mangkuk makan, masukkan megi, cedukkan kuah ladna, tabur daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati. Sila.. sila..

Bismillah..

Ayam Goreng Kepci Rangup dengan Kentang Putar yang Sedap

Ayam Goreng yang Rangup dengan Kentang Putar yang membangkitkan selera..


Teringat-ingat akan keenakan ayam goreng KFC tapi rasa malas pula nak keluar. Tambahan pula hujan tengah lebat. Tadi hujan reda sekejap lepas tu kembali menyimbah bumi. 


Tengok- tengok, intai-intai dalam peti sejuk ada ayam yang telah dipotong dan dibersihkan. Jejari kentang pun ada. Ubi kentang pun ada beberapa biji. Bolehlah dibuat kentang putar ni.. Hihihi


RESEPI AYAM GORENG KEPCI RANGUP DAN KENTANG PUTAR
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Ayam Goreng Rangup

1 ekor ayam - dipotong 12

*1 cawan air atau secukupnya
*1 cawan tepung goreng ayam
Bahan bertanda * dicampur dan digaul rata seperti bancuhan goreng pisang.

**2 cawan tepung goreng ayam 
**1/2 cawan serbuk roti
Bahan bertanda ** dicampur dan digaul rata untuk disalut pada ayam

 Bahan-bahan Kentang Putar

7 biji kentang - direbus dan dilenyek


2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
4 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 susu besar kicap manis
2sudu besar sos tiram
1 ketul kiub ayam


Cara-cara membuatnya

Jomlah kita ke dapur..


Langkah 1
Ayam dibersihkan dan ditoskan.


Langkah 2
Masukkan bancuhan tepung goreng ayam iaitu campuran tepung goreng ayam dan air. Bancuhan tepung tu lebih kurang macam tepung goreng pisang jer. Gaul sebati dengan ayam. Perap dan ketepikan.


Langkah 3
Campurkan serbuk roti dan tepung goreng ayam.


Langkah 4
Keluarkan ayam yang diperap tadi. Salut tepung pada ayam.


Langkah 5
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak.





Langkah 6
Balik-balikkan ayam. Jangan balikkan kuali pulak. Huhu. Bila ayam dah masak, angkat. Toskan minyak dan masukkan dalam bekas. Ketepikan.


Langkah 7
Untuk membuat kentang putar.
Rebus kentang dan toskan air. Masukkan kentang ke dalam mangkuk dan lenyek kentang tersebut sehingga hancur. Masukkan sedikit serbuk lada hitam.


Langkah 8
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kentang menjadi lembut. Jangan sampai cair pula ya.


Langkah 9
Sesudah siap, ketepikan.


Langkah 10
Untuk membuat sos (gravy) kentang putar, sediakan bahan-bahan seperti mentega, tepung gandum, kiub ayam. Yang tak sempat selfie ialah kicap manis, sos tiram, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kasar. Oh ho.. air jangan dilupa wokey!


Langkah 11
Mula-mula panaskan kuali. Masukkan mentega.


Langkah 12
Apabila mentega sudah cair, masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Biarkan tepung sedikit kekuningan.

Mak Hencik kacau menggunakan whisk.


Langkah 13
Masukkan air dan kacau sehingga sebati.


Langkah 14
Masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam kasar, serbuk lada putih, kicap dan sos tiram. Kacau lagi sehingga pekat.



Langkah 15
Apabila gravy sudah pekat seperti yang diinginkan, rasalah dulu sedap ke tidak, Kalu dah sedap, bolehlah tutup api. Kalau tidak sedap, buatlah sampai jadi sedap ya.. Hihi. Pastu boleh tuangkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.


Langkah 16
Masa untuk menghidang sudah tiba. Apa lagi.. ambillah pinggan. Masukkan seketul dua ayam goreng rangup, scoopkan kentang putar dan disirami dengan gravy serta kentang goreng. Hiaskan dengan sos cili... Siap. Jemput makan semua..

Bismillah...