Rabu, 1 Januari 2020

Cara Goreng Telur Dadar Garing dan Rangup

Kerinting tepinya. Rangup dan sedap!


Aiiikkk! Goreng telur dadar pun nak tunjuk?

Ha ahhh.. Nak tunjuk ni.

Yang dah tau takyah lah tengok. Ni untuk newbie ni.. Yang tak pernah masak, tetiba kena masak sebab House mate si tukang masak balik kampung, jumpa mak ayah dia..


Dah 218 kali hadap megi katanya.. kali ke 219 nak makan nasi lak. Lauk telur dadar garing cicah kicap pun ok laa.. 😂😂😂


TELUR DADAR RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 biji telur ayam
1 sudu kecil tepung jagung
2 hiris bawang besar Holland
💌1 biji bawang putih
💌1 biji bawang merah kecil
💌1 tangkai cili kering
Sedikit garam

Bahan bertanda 💌 ditumbuk atau dikisar halus.

Cara-cara menyediakannya

Jommmm... Kita ke dapur.


Dalam bekas, pecahkan telur. Masukkan bahan tumbuk atau kisar, garam, tepung jagung dan bawang besar Holland yang dihiris.


Godak sampai berbuih.


Panaskan minyak. Tunggu sampai minyak betul-betul panas.


Barulah tuangkan telur yang berbuih tadi. Tarik tinggi sikit ya.


Lepas tu tutup dengan tudung periuk.


Bila dah keperangan, balikkan telur supaya masak sekata.


Kemudian tutup lagi dengan tudung periuk.

Tunggu hingga telur masak.


Bila dah masak, angkat dan masukkan dalam pinggan.

Nasi pun dah masak tu. Jom makan.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan