Roomate kat universiti dulu pernah share resepi masakan ni ngan Mak Hencik. Nama dia Fazirah Othman. Dia ni orang Sanglang, Perlis. Mak Hencik abadikan nama orang yang baik ni di sini.
Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga;
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga..
Pada masa itu tak ada rasa nak cuba buat lagi ayam masak Ros ni. Nak cuba macam mana.. Masak pun tak reti.. ๐ ๐ ๐
Bila sudah berusia macam sekarang ni, haaaa barulah tahu.. Hari-hari rupanya kena pikir nak masak apa untuk santapan keluarga kita. ๐๐
Jadi, ayam masak Ros ni lah antara resepi yang baru ada dalam menu hidangan rumah ku ini..
๐คฃ๐คฃ๐คฃ
AYAM MASAK ROS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - dipotong 7, dibasuh bersih dan digaul dengan sedikit garam dan kunyit.
๐1/2 biji bawang merah besar
๐3 ulas bawang putih
๐7 tangkai cili kering atau 3 sudu besar cili kering kisar
Bahan bertanda ๐ dikisar atau ditumbuk halus
3 cawan santan
1 batang serai - diketuk
1 biji lada hijau - dipotong serong
1/2 biji bawang besar Holland - dihiris besar
Minyak untuk menumis dan menggoreng ayam
Cara-cara menyediakan ya.
Jom kita ke dapur untuk menyediakan bahan dan memasak.
Jom..
๐️Ayam dibasuh bersih dan ditoskan airnya.
๐️Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
๐️Bawang putih dan bawang merah besar untuk dikisar.
๐️Cili kering kisar. Kalau tak ada, kisar 7 tangkai cili kering bersama bawang putih dan bawang merah tadi.
๐️Kalau suka pedas, boleh tambah cili kering atau cili api. ๐ถ️๐ถ️๐ถ️
๐️3 cawan santan sederhana pekat.
๐️Sebatang serai, diketuk.
๐️Lada hijau dipotong serong dan bawang besar Holland dipotong wedges.
Cara-cara menyediakannya.
๐ธPanaskan minyak masak dan goreng ayam yang digaul garam serta kunyit tadi.
๐ธBila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
๐ธPanaskan 3 sudu besar minyak masak lebihan goreng ayam tadi.
๐ธTumis bahan kisar atau bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau dan garing.
๐ธBila sudah garing, masukkan santan.
๐ธMasukkan serai yang diketuk, secubit garam dan sesudu besar gula atau secukup rasa.
๐ธKacau sebati dan biarkan kuah mendidih.
๐ธBila kuah sudah mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
๐ธBiarkan kuah mereneh dan pekat sedikit.
๐ธBila kuah sudah pekat sedikit, masukkan lada hijau hiris dan bawang besar Holland hiris.
๐ธKacau sekali-sekala sambil menunggu lada hijau dan bawang besar Holland layu.
๐ธSambil itu, sempurnakan rasa.
๐ธBila kuah sudah pekat elok, rasa pun sudah sempurna, matikan api.
๐ธMasukkan ke dalam mangkuk hidang.
๐ธJom nikmatinya bersama nasi putih atau nasi lemak panas.
๐ธBismillah..
๐๐๐๐๐
Tiada ulasan:
Catat Ulasan