Rabu, 24 Mac 2021

Agar-agar Pandan Lapis Santan

Penyejuk tekak yang lejen. Tambah-tambah apabila dimakan semasa panas terik. Ya ampunnn sedapnya.💃💃💃


Guna air pandan original juga menjadikan rasanya memukau kaw kaw.. Ambil 5 helai daun pandan, lepas tu kisar dengan secawan air, tapis untuk dapatkan airnya.

Itu pun kalau ada daun pandan, kalau tak ada gantikan sahaja dengan pandan flavour.. abis cerita 😆😆


AGAR-AGAR PANDAN LAPIS SANTAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

20g agar-agar tali
2 cawan air daun pandan
5 cawan air
1 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur, dikocak sedikit, letak sebiji sahaja pun okey
1 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya.

🌷Mula-mula kita menyediakan bahan-bahannya dulu.


🌷Agar-agar tali dibasuh dan ditoskan airnya.


🌷2 cawan air daun pandan. Kisar 10 helai daun pandan yang diracik, tapis dan ambil airnya.


🌷1 cawan santan kotak


🌷2 biji telur, digodek sedikit. Nak letak sebiji telur pun okey jugak.

Cara memasak.

🌷Jom kita mulakan.


🌷Dalam sebuah periuk, masukkan 2 cawan air daun pandan, 4 cawan air dan agar-agar tali. Masak sehingga agar-agar hancur.


🌷Bila agar-agar sudah hancur, baharulah masukkan secawan gula dan sedikit garam. Biarkan sehingga gula hancur.


🌷Apabila gula sudah hancur, masukkan pula secawan santan.


🌷Lepas tu masukkan sedikit pewarna hijau supaya warnanya menyerlah dan cantik menawan😆😆


🌷Kacau-kacau sikit supaya warna hijau bercampur sebati gitewww.

🌷Tunggu sehingga sehingga menggelegak.


🌷Bila dah menggelegak, tuang bancuhan telur yang digodek tadi sambil dikacau lagi sehingga rata.


🌷Lepas tu biarkan ia menggelegak lagi sekali. Mesti tunggu sampai menggelegak tau.. supaya lapisan santan dan telur tu naik ke atas.

🌷Kalau dah menggelegak, biarkan lama sikit, dalam 4 ke 5 minit gitewww.


🌷Sambil tunggu dia menggelegak tu, kita sediakan loyang. Basahkan sikit dengan air. Orang kata senang sikit nak tanggalkan agar-agar bila dia beku nanti. 

🌷Mak Hencik guna loyang saiz 11"X11" sebab suka nipis jer. Kalau nak tebal sikit agar-agar tu, boleh guna saiz 10"X10".

🌷Kalau tak kesah nak tebal ke nipis, boleh pakai besen, cawan, kole atau apa yang mana hadow yang mana di dapur kita.. 🤭🤭🤭


🌷Balik kepada agar-agar yang menggelegak tadi.. bila dah lama mendidih, dah nampak bahagian santan tu timbul, bolehlah tutup api.

🌷Pastu tuang dalam loyang tadi dan biarkan ia  pejal.

🌷Bila dah sejuk sikit, bolehlah disimpan dalam peti sejuk.


🌷Bila agar-agar dah pejal, bolehlah dipotong.


🌷Siap untuk dimakan. Jemput makan ya..

Bismillah..🌷

Jumaat, 5 Februari 2021

Kek Coklat Kukus Topping Coklatl

Dah puas makan kudapan seperti kerepek ubi, muruku dan jajan, Kita buatkan pula kek Coklat Kukus. Bubuh dalam bekas kecil. Curah pula toping Coklat. Aduuuhhh sedap!

Lama dah tak buat kek Coklat Kukus ni. Memang sedapler sorang-sorang dok mengusung dari peti ais. 😆😆😆


KEK COKLAT KUKUS

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

1 cawan gula 

1 cawan susu pekat

1 1/2 cawan tepung naik sendiri

1 cawan serbuk koko

1 cawan susu sejat atau susu cair atau susu coklat

1 cawan minyak masak

1 cawan air panas

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

30 biji bekas kecil


Bahan-bahan Topping Coklat

1 1/2 cawan coklat keping bentuk syilling

1 cawan whipping cream

Coklat rice atau parutan coklat, jika suka.


Jom kita ke dapur untuk sediakan bahan dan menyediakan kek coklat hari ini.

Jom..


Sediakan bahan seperti telur 3 biji, secawan gula, tepung naik sendiri, serbuk koko, secawan susu pekat manis dan secawan minyak masak. Esen vanilla jangan dilupa.

Tepung naik sendiri boleh digantikan dengan tepung gandum ditambah dengan 1 sudu kecil baking powder dan diayak.


1 cawan susu cair atau susu segar pun boleh, susu coklat pun okey.

Cawan tu tadinya diguna untuk sukat serbuk koko, tu pasal ada kaler cekelat.🤭🤭🤭


Caranya mudah ya amat.

Sediakan blender. Masukkan minyak masak, esen vanilla, gula, susu pekat dan telur. Blend atau kisar sehingga gula hancur.


Kemudian masukkan pula secawan air panas, sedikit tepung gandum diikuti sedikit susu cair. Blend sehingga tepung bergaul sebati.

Ulangi sehingga habis tepung dan susu cair tuuu.


Haa.. ni lah hasilnya.


Sediakan bekas plastik kecil. Tuangkan 1/2 bekas jer. Pasalnya nanti bila masak dia akan kembang dan naik.


Dah siap tuang, masukkan ke dalam pengukus.


Tutup pengukus dengan penutup yang dibalut dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.

Letak timer 15 ke 20 minit. Kukuslah sehingga masak.


Bila dah masak, keluarkan dari pengukus dan ssejukkan dulu sekejap.

Sementara kita buat topping Coklat pula. Caranya sangat mudah dan rasanya pun sedap.


Mula-mula masukkan secawan setengah Coklat keping jenama kegemaran. Mak Hencik guna jenama Beryl's. Chairman guna kaedah double boiler.

Double boiler ni kaedahnya kita letak pan berisi coklat tu di atas periuk yang berisi air. Jadi takde la coklat kita hangus nanti.


Bila coklat sudah cair, masukkan secawan whipping cream. Kacau rata. Lepas tu tutup api.


Tuangkan ke atas kek Coklat Kukus tadi. Nak cantik sikit, boleh taburkan dengan coklat rice ke..parutan coklat ke..

Siap.

Jemput makan semua..

Bismillah..





Jumaat, 8 Januari 2021

Puding Karamel Yang Sedap

Rasa lemak, manis dan berkrim. Sedap Sangat sedap dimakan sejuk. Makan sekali, nak makan berkali-kali.

Cara buat pun sangat mudah menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur sahaja. Campur-campur, godek-godek, masukkan dalam bekas lalu dikukus. Sejukkan. Dan dah boleh makan.


Sambil menunggu puding sejuk, kita baca perbualan di bawah. Perbualan antara seorang lelaki dengan seorang wanita, balu kepada kawan baiknya sendiri.

Tajuk: Jangan suka berjanji..

"Yang ni bini Arwah Ramli, Kan?"

"Ya. Encik ni siapa?"

"Panggil Aku Abang Lan. Kawan Arwah dulu. Sama-sama kerja bawak lori.."

"Ooo..Arwah ada hutang apa-apa ke?"

"Saya nak cakap pun segan. Tapi bila ingat balik cakap Arwah, saya gagahkan diri datang ke sini"

"Apa yang Arwah cakap?"

"Arwah ada pesan...Kalau dia tak ada, dia minta saya yang jaga Mona dan anak-anak dia.. Kawan saya ni, Abang Din, pun ada kat situ. Dia boleh jadi saksi." 

"Err..ya ke. Tak sangka pulak dia pesan macam tu."

"Mungkin Arwah dah dapat rasa perkara macam ni nak jadi. Sebab tu dia pesan macam tu.."

"Kalau itu yang keluar dari mulut Arwah, saya tak ada halangan apa-apa.."

"Jadi Mona setuju nak jadi isteri kedua saya?"

"Eh, saya bukan Mona. Saya ni Shima.."

"Hah! Mona tu siapa?"

"Mona tu beruk peliharaan Arwah laki saya!"....... terikat kat pokok kelapa sana tu, dgn anak anaknya..🤣

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Meh kita sambung buat puding karamel pula.


PUDING KARAMEL
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Karamel

1 1/2 cawan gula
2 cawan air

Bahan-bahan puding

1 tin susu sejat 
1 tin air (guna tin susu sejat)
3/4 tin susu pekat manis - kalau tak suka manis, kurangkan kepada 1/2 cawan 
6 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam


Cara-cara menyediakannya

🌻Buat karamel dahulu.

🌻Letak pan atas dapur. Masukkan gula. Kacau sedikit dengan sudip kayu sehingga gula cair dan warnanya berubah menjadi perang.

🌻 Seterusnya, dengan berhati-hati, tuang air ke dalam gula cair.

🌻Biarkan sehingga air gula hancur dan menjadi likat.

🌻Tutup api dan biarkan sejuk.

Cara buat puding


🌻Di dalam sebuah bekas, masukkan susu cair, susu pekat manis, air, telur, esen vanilla, sedikit garam dan tepung kastard.
🌻Bintil telur tu perlu dibuang untuk mengelakkan hanyir.
🌻Kacau sehingga sebati.


🌻Tapis dan biarkan seketika.


🌻Di dalam bekas kecil, tuangkan 1 senduk kecil air gula karamel.

🌻Atau tuang sehingga menutupi dasar bekas.


🌻Kemudian, tuang pula bancuhan puding yang ditapis tadi ke dalam bekas yang mengandungi karamel.


🌻Buat sampai habis


🌻 Masukkan ke dalam pengukus. Tutup dengan tudung pengukus yang dibalut dengan kain supaya air kukusan tidak menitis pada pudding.

🌻Letak timer untuk 15 minit.
🌻Kukus sehingga masak.


🌻Bila sudah masak, tutup suis pengukus dan buka tutup pengukus.
🌻 Keluarkan puding karamel dari pengukus dan biarkan sejuk.


🌻Bila dah sejuk sikit, masukkan ke dalam peti sejuk.


🌻Bila dah betul3 sejuk, bolehlah dimakan. Hahaha


🌻Lagi sedap rasanya apabila kita telungkupkan puding tu dalam mangkuk atau piring, baru makan.

🌻Sebabnya gula karamel tu mengalir ke bawah dan menutupi kesemua bahagian puding.


🌻Macam ni. 👆👆

🌻Jemput makan semua.

🌻Bismillah..


Ahad, 27 Disember 2020

Pulut Tanak Ikan Masin

Bersarapan dengan pulut tanak dan ikan masin, ada pula kelapa muda parut. Pastikan kelapa tu kelapa muda, baharulah sedap menikmatinya. Sajian enak yang dirindui..


Sambil tunggu pulut masak, kita baca gurauan ni, yang tersebar di aplikasi WhatsApp. 😂😂😂

Petikan Temuramah Dengan Usahawan Kambing..

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pakcik : Boleh aje... 

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.

Pemuda: Yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak pulak rumput biri-biri ni makan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pakcik : Yang mana, yang putih ke yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Aaa.. Yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama....

Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yang putih dan yang hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?

Pakcik : Mestilah... Sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punya.

Pemuda : Ooo, gitu ke... Habis tu yang hitam tu siapa punya?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

JANGAN STRESS...‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂😂😂


PULUT TANAK IKAN MASIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut
4 cawan air
1 sudu kecil pewarna hijau, jika suka
1 helai daun pandan, disimpul

1 biji kelapa parut
6 ekor ikan masin atau secukupnya

Cara-cara  menyediakannya

Mula-mula goreng ikan masin. Mak Hencik goreng ikan masin pelata. Ikan tu sahaja yang ada dalam stok. Terpulanglah nak ikan masin jenis apa pun.. bulu ayam, cencaru, gelama, talang dan macam-macam lagi lah..


Mak Hencik goreng ikan masin di luar rumah. Teringat masa camping dulu-dulu semasa bersekolah. Hehe

Goreng ikan masin di luar rumah ni bukannya apa..Tak nak dalam rumah tu dipenuhi bau menyengat ikan masin goreng ni..hi3

Lepas goreng, angkat dan toskan minyak.

Jom tanak pulut.


Langkah 1
Pulut dibasuh bersih dan dimasukkan dalan periuk Bersama 4 cawan air. Masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau. Kacau rata dan biarkan selama 15 minit.


Langkah2
Tenggekkan periuk tadi di atas dapur dan buka api.
Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul.
Biarkan sehingga air menggelegak.


Langkah 3
Bila air dah menggelegak, tutup api.
Angkat periuk dan tuangkan air ke dalam sinki.


Ada air sikit-sikit camni takpe. 


Langkah 5
Tutup dengan tudung periuk dan buka api kecil. Biar sehingga ia keluar wap. 
Bila dah keluar wap, biarkan sekejap sehingga pulut betul-betul masak.
Kemudian baharulah ditutup api.


Dah masak...


Bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut dan ikan masin.

Makan panas-panas memang sedap. Jemput makan semua..

Bismillah..