Ahad, 14 Oktober 2018

Resepi Karipap Pusing

Nampak cantik ajer ku tengok karipap pusing ni yang orang lain buat. Kalau aku buat sendiri cantik juga ke tidak? Jom kita cuba buat.. Ermmm.. nampaknya Mak Hencik kena praktis lagi dengan lebih tekun nii.. 😅😅😅



Tak apa nanti lain kali kita buat lagi. Mudah-mudahan hasilnya akan berubah.. berubah menjadi bertambah cantik. Jangan pula berubah menjadi bertambah buruk pula.. hihihi

Practice makes perfect! 💪💪💪💪


RESEPI KARIPAP PUSING
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi :  FB Mas Cotek

Bahan-bahan

Doh A iaitu doh tepung

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/4 cawan minyak masak - dipanaskan
1/2 cawan air

Doh B iaitu adunan minyak

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin
2 sudu besar shortening

Cara-cara membuatnya

Jooooommmmmmm...


Mula-mula kita buat intinya dahulu.

Bahan-bahan inti kentang

5 biji kentang dipotong dadu dan direbus sehingga empuk. Toskan air.
1 cawan ayam cincang
1 biji bawang merah besar, dihiris
1 biji bawang putih, dihiris
1 hiris halia, dimayang halus
3 sudu besar rempah kari daging
3 tangkai daun sup, dihiris
1 cawan air
1 ketul kiub ayam
Sedikit tepung gandum
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Kacau sehingga kekuningan.

2. Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau seketika sehingga air kering.

3. Kemudian masukkan isi ayam atau daging, jika suka. Kalau tak suka tak payah bubuh. Kacau rata.

4. Masukkan air. Masukkan bahan perasa seperti garam dan gula. Masukkan juga kiub ayam yang dihancurkan. Kacau sekali-sekala.

5. Apabila kuah sudah pekat, masukkan daun sup. Kacau lagi.

6. Akhir sekali tabur tepung gandum untuk memekatkan inti. Sebelum tu, cuba rasa dulu inti kita tu. Nak manis ke.. Nak masin ke.. Nak pedas ke..

7. Dah siap, tutup api.

8. Sejukkan..

Sekarang jom buat kulitnya pula..


Buat adunan B iaitu adunan minyak. Masukkan semua bahan dan gaul sebati.


Buat adunan A iaitu adunan tepung. Gaul semua bahan sehingga membentuk adunan yang lembut.

Sebenarnya nak buat yang mana dulu tu tak kisah pun.. asalkan ada dua adunan tu, minyak dan tepung.


Bulatkan 6 biji adunan minyak.


Bulatkan 6 biji adunan tepung.


Ambil sebiji adunan tepung, leperkan sedikit dan masukkan adunan minyak.  Tutup cantik-cantik supaya tidak terbuka dan gentel bulat.


Buat sampai habis.


Ambil sebiji bebola, leperkan dan gelek sehingga nipis. Kemudian sapu di atasnya sedikit air menggunakan berus.


Lepas tu gulung.


Ini yang baru siap gulung.


Ambil yang kita siap gulung tadi dan leperkan sedikit. Tekan-tekan sikit guna tangan jer.


Gelek lagi supaya nipis. Sekali lagi sapukan air dengan berus di atasnya.


Kemudian gulung.


Ini yang sudah siap gulung. Buat semua ya.


Ini enam gulung dari enam biji bebola.


Ambil satu gulung dan potong 5 hingga 7 keping. Mak Hencik buat 5 potong sebab nak tebal sikit.


Mak Hencik potong semua sekali enam-enam gulung tu.


Ambil sekeping. Penyekkan sikit guna tangan supaya senang digelek.


Gelek sikit mengikut ketebalan yang dikehendaki.


Letakkan inti.


Sapu sedikit air di tepinya kemudian tutup karipap.


Kelim tepinya. Siap sebiji.


Ni proses nak bagi cepat siap. Gelek banyak-banyak, kemudian susun dan letak inti. Sapu air tepinya, tutup karipap dan kelim. Buat sampai habis.


Seterusnya panaskan minyak dan gorenglah sehingga warna bertukar ke warna keperangan atau sehingga masak.


Angkat dan toskan minyak. Dapat banyak biji juga. Jadi, Mak Hencik goreng separa masak. Nanti masukkan dalam bekas plastik dan bekukan dalam peti sejuk.


Yang 👆👆 pula untuk kita mengisi tembolok kita sendiri.. 😅😅

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Khamis, 4 Oktober 2018

Udang Celup Tepung Kembung Ala Thai

Udang celup tepung, yang garing dan rangup. Dicicah pula dalam sos pencicah yang sedap. Mmm.. nikmatnya! 🤗🤗🤗



Apabila udang ni masuk ke dalam mulut.. oh ho ho ho.. bayangkan rasanya.. Rangup tepungnya kriuk kriuk.. Lembut isi udangnya.. Sosnya pula membangkitkan rasa yang sempurna, pedas.. manis.. saling lengkap-melengkapi.. chewahhh!! 😂😂😂



RESEPI UDANG CELUP TEPUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

15 ekor udang saiz besar
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3/4 cawan air, atau secukupnya
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untuk menggoreng terendam atau menggoreng minyak penuh.

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. buat udang celup tepung kembung!



Langkah 1
Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum, baking powder dan sedikit garam. Gaul rata.

Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Bancuhannya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

Akhir sekali masukkan beberapa titis pewarna kuning. Kacau lagi sehingga warnanya sebati. Tutup adunan dan biarkan seketika.



Langkah 2
Udang dibersihkan, dibuang kulit kecuali bahagian ekor.

Lap udang dengan tisu dapur untuk menyerap air udang. Nanti bila goreng nanti, tidak meletup-letup dalam kuali.



Langkah 3
Panaskan minyak sampai betul- betul panas. Minyak pula bubuh banyak sikit sebab kita nak goreng terendam.



Langkah 4
Bila minyak dah cukup panas, celup udang dalam bancuhan tepung tadi dan mulalah menggoreng.



Caplunggg!



Gorenglah udang sehingga tepung berwarna kekuningan. Balikkan supaya udang masak sekata.



Langkah 5
Bila udang sudah masak di mana warnanya kuning keperangan, bolehlah diangkat. Toskan minyak.



Ini pusingan kedua.. Gorenglah sampai habis..



Hidangkan di dalam bekas yang sesuai dengan jiwa raga kita.. atau mana-mana pinggan hidang yang kita ada.. huhu

Jemput makan kawan-kawan. Sedap nih udang celup tepung kembung dicicah dengan sos pencicah. Panas-panas lagi ni, garing dan rangup lagi!

Bismillah..

Sabtu, 29 September 2018

Pau Goreng Kacang Merah

Pau goreng yang sangat mudah dibuat, mudah dimakan dan mudah habis! Habis cerita.. 😃😃😃



Biasa di kampung, kami panggil benda alah 👆👆 roti goreng. Bila berpindah ke sini, barulah kami tahu namanya tak sama. Orang belah sini memanggilnya dengan nama panggilan pau goreng. Ada yang panggil nama lain tak selain pau goreng atau roti goreng?



RESEPI PAU GORENG KACANG MERAH
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan
(Menghasilkan 32 biji saiz sedang)

5 cawan tepung gandum
5 sudu besar minyak
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam

*4 sudu besar gula, boleh tambah atau kurangkan ikut selera
*2 sudu besar susu pekat manis
*1 sudu besar yis
*1 1/4 cawan air suam
Semua bahan bertanda * dicampur, dikacau sehingga sebati dan dibiarkan sehingga berbuih.

Inti kacang merah secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom kita memasak..



Kita sediakan larutan yis. Ambil satu bekas, masukkan satu suku cawan air, 4 sudu besar gula, 2 sudu besar susu pekat manis, dan 1 sudu besar yis. Kacau sehingga sebati. Kemudian, biarkan sehingga ia berbuih dan kembang. 👆👆 Mungkin 15 hingga 30 minit kottt.



Sementara itu, di dalam mangkuk adunan atau bekas yang sesuai, masukkan tepung gandum, minyak masak, bread softener, baking powder dan sedikit garam. Ratakan menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.

Kemudian buatkan lubang di tengah-tengah tepung. Selepas itu barulah tuang larutan yis yang sudah kembang dan berbuih tadi.



Uli sehingga membentuk adunan seperti  👆👆. Kalau adunan lembik, sila tambah sikit tepung dan jika lebih tepung, tambahlah sedikit air. Kalau dah elok, jangan gatai tambah apa-apa lagi. Doh tu tak perlu licin, sekadar tidak melekat di tangan.



Kemudian tutup mangkuk adunan dengan kain maslin. Mak Hencik tutup dengan tuala 'good morning' jer. 😃😃😃

Biarkan sehingga adunan kembang.



Ini contoh adunan tadi, yang telah kembang semangkuk. 😆😆😆



Kemudian penyekkan adunan,  untuk buang angin katanya..



Bahagikan doh kepada bentuk yang kecil.



Sediakan inti kacang merah. Yang ini Mak Hencik beli siap di kedai bakeri, senang. Bulat-bulatkan supaya senang diproses nanti.



Ambil sebiji doh kecil, leperkan di tapak tangan dan letakkan sebiji inti kacang merah.



Tutup roti dengan cermat supaya tidak terbuka dan gentel supaya bulat.



Kemudian tekan doh bulat tadi supaya leper sedikit.



Susun doh yang telah siap dan biarkan ia kembang sekali lagi. Mungkin ambil masa 15 minit. Seeloknya doh itu ditutup.



Bila doh sudah kembang, bolehlah panaskan minyak untuk menggoreng.



Bila sudah keperangan, bolehlah balikkan pau goreng tersebut.



Bila sudah masak, angkat pau goreng dan toskan minyak.

Gorenglah sampai habis..



Haaaa... dapat sebekas penuh. Ni ada lagi dalam kuali ni.. yang selebihnya Mak Hencik goreng sehingga sedikit kekuningan. Kemudian Mak Hencik masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk beku. Nanti boleh digoreng lagi apabila diperlukan.



Sementara itu marilah kita menjamah pau goreng yang kita buat tadi. Masih panas lagi ni. Jom makan!

Bismillah..

Selasa, 25 September 2018

Kuih Kaswi Pandan yang Gedik

Kuih kaswi pandan ini disedia menggunakan tepung gandum sebagai bahan utama, sedikit tepung ubi dan sedikit tepung beras. Ada yang pernah cuba?




Mak Hencik pernah terbaca mengenai petua membuat kuih kaswi yang sedap ialah dengan memasukkan kapur makan. Kapur makan tau bukan air kapur. Jadi Mak Hencik pun apa lagi.. cubalah..

Bila dah masak, sejukkan dan potong cantik-cantik, salut dengan kelapa bagai diri pun rasa sangat teruja kerana rupanya yang cantik. Bila masuk dalam mulut, alamak!!! Pahit dan rasa kapur yang kuat. Taubat tak nak buat lagi. 😭😭😭

Tapi resepi ni memberi penawar kepada hatiku yang kecewa. Rasa dan aroma pandan yang sedap, lembut secukupnya cuma termanis sedikit. Tapi itu masalah yang boleh ditambah baik. Lain kali kita boleh kurangkan sukatan gula.



RESEPI KUIH KASWI PANDAN
oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Blog Sinar Kehidupanku

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
2 cawan air pandan (ambil 10 helai daun pandan, potong kecil dan kisar bersama 2 cawan air. Tapis)
1 cawan gula ( akan datang Mak Hencik akan kurangkan sukatan gula kepada 3/4 cawan kerana 1 cawan gula ni terlalu manis bagi Mak Hencik)
1 sudu besar air kapur
1 sudu kecil pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam

Bahan salut

1/2 biji kelapa parut putih dicampur dengan sedikit garam

Cara-cara menyediakannya

Jom jom jom



Langkah 1
Ambil acuan yang sesuai, oles dengan minyak masak di dalamnya serta masukkan dalam pengukus. Panaskan acuan dalam pengukus terlebih dahulu supaya kuih mudah dikeluarkan. Mak Hencik tak tutup ya.



Langkah 2
Ambil pengisar, masukkan air daun pandan, tepung gandum, tepung ubi, tepung beras, air kapur, gula, garam, pewarna hijau dan pandan paste. Kisar sehingga sebati.



Langkah 3
Tuang bahan kisar ke dalam acuan di dalam pengukus.



Langkah 4
Letak aluminium foil di atasnya supaya wap air tidak menitis ke dalam kuih.



Kemudian barulah tutup dengan penutup. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.


Langkah 5
Apabila kuih sudah masak, buka penutup dan kukus lagi dalam keadaan terbuka selama 10 minit. Tujuannya supaya kuih kaswi kering dan cantik. Yang keduanya supaya tahan lama.


Langkah 6
Apabila permukaan kuih kaswi sudah kering, keluarkan dari acuan dan sejukkan dulu sebelum dipotong dengan pisau plastik. Guna pisau potong kek tu jer.
😂😂😂



Langkah 7
Sementara menunggu kuih kaswi sejuk, kita kukus kelapa parut putih yang telah digaul dengan sedikit garam dalam keadaan tidak ditutup lebih kurang 10 minit.

Lepas tu angkat.



Langkah 8
Apabila sudah sejuk bolehlah dipotong mengikut bentuk yang disukai.



Langkah 9
Masukkan kepingan kaswi ke dalam kelapa parut dan gaul rata supaya kuih kaswi disalut dengan kelapa parut.



Sudah sedia untuk disajikan bersama keluarga tersayang.

Jemput makan semua..

Bismillah..