Selasa, 20 Julai 2021

Biskut Coklat Cip Rangup

Rangup oh rangup sungguh! 

Resepi ni antara resepi chocolate chip cookies yang paling sedap. Orang kata sedapnya tu sampai tak boleh bawa bincang. 😂😂😂  Sesuai dijadikan goodies untuk majlis istimewa!


Selain boleh dihidangkan di hari istimewa seperti hari Raya, ia juga boleh dijadikan kudapan minum petang atau semasa menonton tv. 


RESEPI BISKUT COKLAT CHIP 
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Bahan A - semua bahan ini dkacau rata menggunakan spatula. 

200g mentega (satu buku mentega 250g tu just bahagi 5, then ambil 4 bahagian, Mak Hencik malas nak timbang hi3)
3/4 cawan gula perang
1 cawan gula halus, kalau tak suka manis boleh kurang kepada 3/4 cawan
1 cawan minyak jagung, guna minyak masak pun boleh
1 biji telur
1 sudu besar esen vanila
1/2 sudu kecil garam, Mak Hencik guna sudu metrik tu

Bahan B - bahan kering ni diayak

2 1/4 cawan tepung gandum
2 3/4 cawan tepung red rose
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil serbuk cream of tartar
1/2 sudu kecil emplex
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan C

1 cawan badam cincang, atau boleh guna jenis kekacang lain yang digemari.
1 cawan Coklat chip

Jom kita mulakan.


🌸Dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A seperti mentega, minyak masak, gula perang, gula, esen vanilla, sedikit garam dan sebiji telur.

🌸Kacau sehingga sebati menggunakan spatula. Tak perlu guna mixer ya. Ketepikan.


🌸Dalam bekas lain, ayak bahan B iaitu bahan kering seperti tepung gandum, tepung red rose, cream of tartar, emplex, soda bikarbonat dan susu tepung.

🌸Kemudian masukkan bahan B ke dalam bekas bahan A tadi. Kacau sehingga rata menggunakan spatula.


🌸Akhir sekali masukkan badam cincang dan coklat chip. Mak Hencik takde stok chocolate chip, jadi Mak Hencik patah-patahkan Coklat coin jenama Beryl's.


🌸Gaul lagi sehingga rata dan sebati.


🌸 Masukkan ke dalam piping bag.

🌸Tips: boleh simpan dalam peti sejuk bahagian bawah selama sekurang-kurangnya 1 jam. 

🌸Mak Hencik simpan semalaman. 


🌸Sediakan dulang pembakar yang digris dengan mentega dan dialas dengan baking paper.

🌸Sejam kemudian, bolehlah gunting muncung piping bag dan paipkan bulat-bulat ke atas dulang pembakar.
.
🌸 Sekiranya adunan disimpan dalam peti sejuk, biarkn adunan lembut sedikit sebelum dipaip ke atas dulang pembakar.

🌸Semasa kita memaipkan adunan, masa ni kita dah boleh panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.


🌸Bila dah siap, maka bolehlah dibakar dalam oven pada suhu 180™C  selama 18 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.


🌸Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


🌸 Inilah hasilnya. Sedapnya dengan rangupnya memang tak boleh bawa bincang.

🌸 Jemput makan.. Bismillah..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan