Jumaat, 22 Mac 2019

Gulai Lemak Ayam yang Sedap

Untuk penggemar masak lemak, gulai lemak ayam ni.. Heaven! ❤️❤️❤️



Pagi tadi pergi kedai santan untuk beli santan segar. Santan segar akan menyebabkan gulai lemak kita bertambah sedap dan bertambah nasi nanti.. Lepas tu kalau dibuat selalu, mungkin akan bertambah berat badan juga. Huhuhu


GULAI LEMAK AYAM YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 ketul ayam
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 biji bawang merah besar saiz kecil
1 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
5 biji cili padi, boleh tambah atau kurangkan ikut kesukaan masing-masing
2 hiris lengkuas
1 keping asam gelugur
1 batang serai, diketuk
1 biji tomato, dipotong wedges
1 biji cili hijau, dipotong serong
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya

Jom kita menggulai lemak hari ini..

Mula-mula kita sediakan bahan dahulu..


Ayam lima ketul dibasuh bersih dan ditoskan.


Santan pekat dan asam gelugur atau asam keping.


Serai diketuk manja.


Cili padi, bawang putih, bawang merah, lengkuas dan kunyit hidup. Semua bahan ni dikisar.


Ni dia bahan yang telah dikisar.


Tomato dipotong wedges.

Jom kita memasak pula..


Langkah 1
Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar dan serai yang diketuk. Kacau sentiasa sehingga kuah mendidih.


Langkah 2
Bila kuah sudah mendidih, masukkan pula ayam dan tomato serta cili hijau. Masukkan juga garam dan gula, jika suka, secukup rasa. 

Kacau sekali-sekala sehingga kuah mendidih sekali lagi. 


Langkah 3
Biarkan kuah gulai mereneh sehingga isi ayam masak dan kuah pekat sedikit.


Langkah 4
Bila isi ayam sudah masak, rasa pun sudah sedap, bolehlah kita tutup api dan hidangkan.

Jom menghidang.


Hidangan hari ini seadanya. Alhamdulillah.

Jom kawan-kawan kita menjamu selera.

Bismillah..

🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️

Tiada ulasan:

Catat Ulasan