Seminggu dua ni tak tahu nak masak apa. Budak-budak ni pun tak berapa nak makan nasi. Termenung panjang tepi peti ais sambil dok memikir nak masak apa lah pula hari ni.. 🤔🤔🤔
Ooo ooo.. Baru dua tiga hari lepas Mak Cik Hajjah jiran Mak Hencik telah memberi buah belimbing buluh. Jadi, marilah kita gunakannya hari ini. Kita masak gulai udang dengan belimbing buluh.
GULAI UDANG BELIMBING BULUH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
8 ekor udang saiz besar
*1 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*1/2 inci kunyit atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*3 tangkai cili kering, buang biji, gunting, basuh dan rendam air panas.
*1 hiris lengkuas
Bahan bertanda * dikisar halus
8 biji buah belimbing buluh, dibelah dua.
1 biji cili hijau
1 cawan santan pekat dicampur dengan 2 cawan air.
Garam dan gula secukupnya.
Cara-cara menyediakannya
Jom.. Jom.. Jom kita menggulai hari ini..
Udang dibuang muncung dan dibersihkan.
Buah belimbing buluh.
Buah belimbing buluh yang telah dibelah dua.
Didihkan santan bersama bahan kisar dan buah belimbing buluh. Kacau selalu supaya santan tidak berketul.
Bila sudah mendidih, masukkan udang. Kacau lagi dengan rajin ya!
Masukkan juga cili hijau, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi ya. 😂😂😂
Bila ekor udang dah bertemu dengan kepala, maksudnya udang tu dah masak.
Bila sudah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Jom makan! Gulai udang belimbing buluh, ayam masak kicap dan ayam goreng celup tepung.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan