Ahad, 2 Disember 2018

Karipap Sardin Frozen

Kudapan petang yang paling popular di rumah ini ialah karipap. Ada yang sama tak dengan kita?


Jadi hari ini kita cubalah buat karipap pula. Karipap ni jenis yang tak pandai jaga muka, jadi banyaklah juga jerawat yang timbul. Orang kata caranya cuma tambah minyak. Jadi, nak cuba la ni. 😁😁😁

Kita buat satu adunan ni, kemudian kita frozenkan. Kalau nak makan kita goreng lagi sekali. Makan panas-panas ni sedap!

Kalau orang datang pun senang. Tinggal goreng jerrr. 😀😀😀


KARIPAP SARDIN BERJERAWAT
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan inti sardin

1 tin besar Sardin atau mackerel
2 biji bawang putih, dihiris
1/2 biji bawang merah besar, dihiris
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
2 sudu besar cili kering kisar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan-bahan  doh karipap

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar marjerin
1/2  cawan air atau secukupnya
1 sudu kecil serbuk ikan bilis
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita buat kepap!

Mula-mula kita buat inti Sardin dahulu..


Bawang putih dan bawang merah besar yang dihiris.


Sardin dalam tin, ambil sikit jer sosnya. Yang lebih ditong-sampahkan.


Sardin tadi lenyek sehingga hancur.


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak. Tunis cili kering kisar, bawang putih hiris dan bawang merah hiris.


Langkah 2
Bila bahan tumis sudah garing, masukkan sardin lenyek. Gaul sehingga rata.


Langkah 3
Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan sedikit serbuk ikan bilis.


Langkah 4
Kacau sehingga kering. Tutup api.


Masukkan dalam mangkuk, sejakkan. Siap inti sardin karipap!

Mari buat kulitnya pula. Jom!

Langkah 1
Sediakan tepung gandum dalam bekas.

Langkah 2
Panaskan minyak masak dan marjerin.


Langkah 3
Tuang minyak panas tadi ke atas tepung.


Guna sudip kayu untuk menggaul sebab minyak tu sangat panas. Awas ya.. Bila dah sejuk sikit, barulah guna jari.


Gaul sehingga menjadi serbuk roti. Kemudian buatkan lubang di tengahnya.


Langkah 4
Tuangkan air dan uli sehingga membentuk doh yang lembut.


Jadilah akhirnya 👆👆


Masa untuk mengelim pula. Jom terus kan misi. 💪💪


Langkah 5
Bulatkan doh sebesar bola ping pong.


Langkah 6
Nipiskan menggunakan torak atau peralatan yang sesuai.


Buat sampai habis.


Langkah 7
Ambil acuan karipap, letakkan satu keping doh nipis di atasnya. Masukkan inti sardin ke dalamnya. Sapu air di kelilingnya kemudian tutup acuan dengan cermat.


Boleh kelim tangan lagi sekali tepinya tu kalau suka.

Buat sampai habis.


Langkah 8
Panaskan minyak dan goreng. Pastikan minyak betul-betul panas baru digoreng.


Oleh kerana nak frozenkan karipap ni, kita goreng sekejap sahaja. Tujuannya agar karipap ni tak melekat apabila diletakkan bersama.


Bila sudah kuning-kuning sikit, terus diangkat.


Goreng sampai habis.

Tips: selain dari digoreng sekejap karipap untuk disejukbeku ni juga boleh dibakar dalam oven sekejap.


Okey dah siap karipap jerawat sardin. Jom bungkus sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk beku.

Bismillah..

Sabtu, 1 Disember 2018

Resepi Portuguese Egg Tart

Menariknya tengok rupa dia di Wall FB. Jom cuba!


Tapi kenapa ler Mak Hencik punya ni berkedut seribu apabila sudah sejuk? Padahal Mak Hencik sudah buat betul-betul mengikut cara yang telah diberikan. Tolong....! Tolonglah tuan hamba ini.

Jom buat korang. Pastikan korang punya tat lebih cantik. 💪💪💐


RESEPI PORTUEGESE EGG TART @Tat Telur Portugis
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping puff pastry sheet readymade

4 biji telur
1/2 cawan air
1 cawan susu cair atau susu sejat atau susu segar, Mak Hencik guna susu segar
1 cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita mengetart hari ni..


Cawan kertas berlilin dan puff pastry ready made yang dibeli di Giant.


Tekap guna cupcake berlilin, potong guna pisau.


Masukkan ke dalam bekas cupcake tadi dan tekan rapat-rapat. Buat sampai habis dalam 3 keping puff pastry sheet gitu yang Mak Hencik guna.

Time cuti sekolah ni, buat dengan anak-anak, sambil main dengan diorang.. Cepat siap sebab ramai pembantu. Tapi tang rupanya tu burukla sikit.. 😁😁😁


Di dalam bekas, masukkan susu segar, telur, esen vanilla, gula dan tepung jagung. Kacau sedikit sehingga sebati.


Tapis bancuhan telur tadi.

Masa ni dah boleh panaskan oven 200°C selama 10 minit.


Kemudian tuang ke dalam cup cake tadi sehingga hampir penuh. Kalau penuh sangat nanti melimpah pula apabila dibakar nanti.


Bakar pada suhu 200°C selama 30 minit atau ikutlah ragam oven masing-masing.


Ni kejadian semasa tat dibakar.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven.


Baru keluar dari oven, belum berkedut lagi. Satu untuk kamu..


Satu untuk diri ku..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Khamis, 29 November 2018

Udang Goreng Kunyit

Masakan ringkas yang sesuai untuk kita yang sibuk.


Seorang surirumah mahu pun wanita bekerjaya tentunya sibuk sepanjang hari. Dari pagi sampai tengahari, dari tengahari sampai ke malam, penuh dengan pelbagai agenda yang tersusun rapi.

Dah siap berkemas rumah, menyapu, mengelap sana-sini, hari pun sudah tinggi. Yang bekerja pula, sampai sahaja di rumah, hari pun sudah tinggi. Jadi kita pun masaklah yang simple sahaja. Janji sodap! 😋😋😋


RESEPI UDANG GORENG KUNYIT
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 ekor udang saiz sederhana
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 inci kunyit
Bahan bertandang * ditumbuk halus
1 sudu besar sos tiram
1 biji lada hijau, di potong serong
1/2 biji bawang besar Holland, di pouting wedges
Sedikit garam, serbuk ikan bilis dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom memasak..!


Udang disiang, dibasuh bersih dan ditoskan.


Antara bahan yang digunakan seperti bawang putih, bawang merah besar, kunyit, lada hijau dan bawang besar Holland.


Tumbuk bawang putih, bawang merah besar dan kunyit sehingga lumat.


Masukkan bahan tumbuk ke dalam besen yang mengandungi udang. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa ikan bilis. Gaul sehingga sebati.


Bawang besar Holland dipotong wedges dan lada hijau dipotong serong.


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak masak.


Langkah 2
Masukkan udang yang telah digaul dengan bahan-bahan tumbuk tadi. K


Kacau seketika.


Langkah 3
Bila udang sudah hampir masak, masukkan sos tiram dan sedikit gula sekiranya suka.

Masukkan juga bawang besar Holland dan lada hijau.


Gaul sehingga rata. Siap!


Jom menikmati hidangan hari ini.

Bismillah..