Isnin, 19 Februari 2018

Bihun Soto Ayam Begedil bebola daging

Soto yang sedap pastinya datang dari kuahnya yang ummmppphhh.. Makan pula panas-panas bersama keluarga tercinta.. Malatop u.. ♨👅💦💦



Tengah-tengah syok memasukkan bihun soto ke dalam mangkuk, barulah terperasan sesuatu yang utama tetapi tiada di meja hidangan. Arghhhh.. Arghhhh.. Apalah nasib bihun soto ku hari ini.. Tauge dan tauhu tak ada. Tertinggal dekat pasar pagi tadi agaknya. Al maklumlah plastik sudah banyak di kiri dan kanan tangan ni, letaklah sekejap untuk pilih cili. Bila dapat si cili merah yang menawan tu, maka terlupalah kepada si tauge dan tauhu. Huhu

Wahai perut, kau terimalah hidangan ini seadanya. Terimalah dengan perut terbuka segala kekurangan yang ada pada bihun soto hari ini ya. Sebagai hamba yang beriman dan bertaqwa, kau hendaklah redha dan pasrah di atas apa yang terjadi. Tauge dan tauhu itu adalah bukan rezekimu wahai perutku..


RESEPI BIHUN SOTO AYAM BERGEDIL BEBOLA DAGING
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Kuah Soto

#2 keping dada ayam yang besar
#10 biji bawang putih - diketuk
#1 inci halia - diketuk
#2 batang serai - diketuk
#2 liter air
Bahan bertanda # di atas direbus bersama sehingga mendidih dan isi ayam masak.

*5 biji bawang putih
*1 biji bawang merah sederhana besar
*1 sudu besar jintan manis
*1 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar ketumbar
Bahan bertanda * dikisar halus 
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
1 sudu kecil lada putih - ditumbuk halus

Cara-cara membuatnya

Lai Lai ke dapur lo..




Bawang putih, halia dan serai hendaklah diketuk.


Rebus isi ayam bersama serai, bawang putih dan halia yang diketuk. Apabila kuah sudah mendidih dan isi ayam sudah masak, keluarkan isi ayam. Toskan ayam dan biarkan ia sejuk.



Bawang merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih dan ketumbar dikisar sehingga hancur.


Panaskan minyak.


Tumiskan bahan kisar sehingga garing. Kacau selalu supaya garing sekata dan tidak hangus. Mmm.. wangi baunya..



Apabila bahan tumisan sudah garing, masukkan ke dalam periuk yang mengandungi air rebusan ayam yang mendidih. Kacau seketika.



Rempah soto yang Mak Hencik guna.


Tuang sahaja ke dalam periuk tadi. Kacau rata.



Akhir sekali masukkan daun limau purut yang diramas manja, kiub ayam, garam dan gula secukupnya. Biarkan ia mendidih seketika kemudian bolehlah tutup api.
Selesai masak kuah soto. Biarkan dulu seketika.

Cara buat ayam carik




1. Ayam yang ditos tadi dibubuh garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut. Bila dah masak, angkat dan sejukkan.
3. Bila dah sejuk, tumbuk ayam tersebut dan carikkan isinya. Siap.

RESEPI BERGEDIL BEBOLA DAGING
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

5 biji kentang saiz besar
5 tangkai daun sup atau secukupnya
1/3 cawan bawang goreng
sedikit garam
sedikit gula
2 biji telur untuk disadur pada bergedil
minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya


Kentang dipotong kecil dan digoreng sehingga masak. Tak perlu garing tau. Tujuan digoreng ialah supaya lambat basi.


Apabila sudah masak, angkat kentang dan toskan minyak. 


Kentang hendaklah dilenyek semasa masih panas. Malang bagi Mak Hencik, tadi tak terus lenyek sebab buat benda lain. Akibatnya bila sudah sejuk rupanya kentang tu susah untuk dilenyek. Makanya Mak Hencik pun ambillah lesung batu dengan semangat perwira untuk menghancur-lumatkan kentang sejuk tadi. Rasa nak menangis Mak Hencik kena menumbuk kentang tersebut. Semangat perwira tadi dah bertukar jadi semangat taik ayam pulak. Huhuhu 

Masukkan kentang yang sudah siap dilenyek di dalam bekas atau mangkuk adunan.


Selepas tumbuk kentang, kita tumbuk pula bebola daging yang sudah digoreng tanpa minyak di dalam kuali biasa. Boleh guna kuali megik juga kalau ada. Tumbuk sampai lumat.
Kemudian masukkan ke dalam bekas yang mengandungi kentang lenyek tadi.


Di dalam bekas atau mangkuk adunan yang mengandungi kentang lenyek, bebola daging tumbuk, masukkan bawang goreng dan daun sup yang telah dihiris halus. Masukkan juga serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta sedikit garam dan gula. Kemudian gaul sebati. Buat sampai rasa sedap dengan lidah kita. Dah kita yang nak makan.. Ada ko kesahh? Huhuhu

Bawang goreng tu seeloknya digoreng sendiri kerana aromanya jauh lebih wangi dari bawang goreng siap dalam plastik tu. Apa-apa pun terpulang kepada kita juga nak guna yang mana. Dah kita yang nak makan.. Ada ko kesahh? Huhuhu



Bentukkan bulat dan leperkan. Buat sampai habis.


Pecahkan telur dan godek sikit guna garpu. Sementara itu, kita boleh panaskan minyak secukupnya di dalam kuali untuk menggoreng bergedil.


Bila minyak sudah panas, celupkan bebola kentang leper ke dalam telur yang digodek manja tadi. Lepas tu hantarkan dia ke dalam kuali yang mengandungi minyak panas tadi. hati-hati guys. 


Bila sudah nampak kekuningan, balikkan bergedil tersebut.


Bila sudah keperangan, angkat dan toskan minyak. Sekejap jer goreng bergedil ni sebab kentang pun tadi sudah masak.


Masukkan bergedil ke dalam pinggan hidangan.


Untuk hidangan bihun soto ayam bergedil daging hari ini kita ada kuah soto, ayam goreng kunyit yang dicarik halus, kicap pedas, bawang goreng, daun sup hiris dan bergedil bebola daging.


Oh ho ho ho.. bihun jangan dilupa. Bihun ni dicelur terlebih dahulu dalam air panas. Bila sudah lembut dan lemah longlai bolehlah ditos airnya dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan yang paling bergaya. Hihihi


Ini dia rupa masakan yang kita berhempas pulas bersilat di dapur tadi. Bihun Soto Ayam Bergedil Daging yang ummmmppphhh dapnya. Dapnya. Jemput makan kawan-kawan semua. Jemput, jemput.

Bismillah..

Ahad, 18 Februari 2018

Resepi Grilled Chicken Chop dengan Coleslaw Epal Yang Sedap

Apa yang pelik pasal gambar grilled chicken chop ni ya.. macam ada yang tak kena jer. Oh ho ho ho.. tapi rasa memang kena dengan anak tekak ni..  😂😂

Budak-budak zaman sekarang ni memang suka masakan barat, tak macam zaman Mak Hencik dulu. Hari-hari makan nasi lauk kampung sahaja. Mana kenal dengan keju-keju ni. Mozarella, Cheddar, Mascarpone ker apa. Manalah Mak Hencik tahu.. Berbeza sangat dengan anak-anak zaman sains dan teknologi ini, zaman gajet. Burger adalah sesuatu yang lumrah. Cheese sudah jadi hidangan biasa. Pizza Hut, McD dan KFC dan restoran makanan segera yang lain berada di sebelah rumah sahaja. Itulah kehidupan.. Setiap zaman pasti berbeza.. Untukmu anak-anak, mama ikutkan ajer..


RESEPI GRILLED CHICKEN CHOP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Brown Sauce

2 biji bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang Holland - dicincang
2 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan air
1 cawan susu segar
1/8 cawan kicap manis
1/3 cawan sos lada hitam
1 sudu besar gula
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar

Cara membuatnya Brown Sauce




Cincang bawang putih dan bawang holand.


Panaskan kuali, masukkan mentega. Hati-hati, jangan sampai hangus.


Masukkan bawang putih dan bawang holand. Kacau sehingga layu. Kacau biasa-biasa ajer. tak payah tunjuk rajin dulu. Banyak lagi benda lain nak buat lepas ni.


Sediakan tepung gandum.

Masukkan tepung gandum dan kacau rata. Haa.. yang ni kena rajin. Tepung tu bergentel sikit, itu biasa dong!


Apabila tepung gandum sudah keperangan, masukkan air dan kacau sehingga tidak bergentel. Yang ini kena tunjuk rajin, kacau betul-betul jangan sampai bergentel.


Kemudian masukkan susu segar. Kacau lagi.


 Sediakan gula dan kiub pati ayam.


Sediakan serbuk lada putih dan serbuk lada hitam kasar.


Masukkan gula, kiub pati ayam, sos tiram, kicap dan sos lada hitam.

Kalau suka warna gelap, tambah kicap tu ya. Kalau suka warna cerah, tak payah bubuh kicap.


Masukkan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kasar. Kacau kacau sedikit. Biarkan sehingga mendidih.


Apabila sudah mendidih, pekat pun sedang-sedang, rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.


Masukkan dalam mangkuk, letak bawah saji. 😆😆

Bahan-bahan Jagung Rebus

6 batang jagung - dipotong 3
1 sudu kecil atau secukupnya  garam
3 sudu besar atau secukupnya gula
Air secukupnya

Cara-cara



Masukkan jagung dalam periuk, masukkan air sehingga tenggelam jagung. Masukkan sedikit garam dan sedikit gula. Rebus sehingga masak.

Bila masak, keluarkan jagung dan toskan air nya.  Kemudian susun dalam pinggan hidangan. 😊😊

Mak Hencik beli jagung ni kat Pasar Pagi Salak. Selonggok RM10, ada 6 batang jagung saiz besar jugaklah.




Masukkan jagung yang telah siap direbus di dalam pinggan hidangan. Letak bawah saji.      😆😆

Bahan-bahan Coleslaw Epal

2 cawan kobis - disagat
1 cawan karot - disagat
1 biji epal merah - disagat
5 sudu besar atau secukupnya mayonaise
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
sedikit jus lemon dari 1/2 biji lemon

Cara-cara membuatnya 



Sagat karot dan kobis.


Sagat epal merah. Nak guna epal hijau pun ok juga. 


Masukkan mayonaise, sedikit garam dan susu pekat manis. Perah sedikit jus lemon.


Gaul rata dan masukkan ke bekas bertutup lalu dimasukkan ke dalam peti sejuk sebentar. Dok diam-diam di situ. Satgi kita ambik awak ya. 
😊😊

Bahan-bahan perap Ayam Grilled

4 ketul dada ayam - dihiris nipis, dibersihkan dan ditos.
*1/2 cawan sos lada hitam
*1/3 cawan sos tiram
*1 sudu kecil serbuk lada putih
*1 sudu kecil serbuk lada hitam 
Campurkan semua bahan yang bertanda*
Sedikit mentega untuk disapu pada kuali

Cara-cara menyediakannya




Isi ayam dipotong nipis, dibasuh bersih dan ditoskan airnya. Kemudian kepingan ayam diketuk dengan tukul bergerigi tu. Apatah nama dia. Hihi. Isi ayam akan menjadi nipis dan rata sekata.


Di dalam bekas kecil, campurkan sos tiram, sos lada hitam, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam. Gaul sebati.

Kalau rasa terlampau rajin, perap jer dengan bbq sos. Hahaha. Atau sos perapan ayam yang boleh dibeli di kedai sejuk beku. Mak Hencik tengok ramai orang berniaga beli sos perapan segera ni tau. Ada yang jenis serbuk juga. Pilihlah nak yang mana. Try dulu. Kalau sedap boleh beli lagi. Kalau tak sedap gi beli yang lain pula nanti. Hahaha


Bancuhan sos lada hitam


Ambil sedikit bancuhan sos lada hitam tadi dan lumurkan di atas setiap kepingan ayam. Sapu di kedua belah kepingan ayam. Perlukan kesabaran juga nak membuat benda alah nih. Kalau rasa penat cepat-cepat mengucap dan beristighfar. Jangan malas tau..buat sampai habis. Bila dan siap, perap seketika. Tapi, kalau nak cepat haa terus bakar sahaja. Aku yang nak makan. Apa ko kesah?! Huhu


Cara Mak Hencik ni senang dan ringkas sahaja. Ambil kuali ajaib ke, kuali mistik ke, kuali leper ke.. apa-apa kuali ler semua boleh kecuali kuali tembus.. kita nak grilled atas kuali jer. 

Kalau nak berniaga, saiz kepingan ayam mestilah sama. Tapi oleh kerana kita masak sendiri, nak makan sendiri bab saiz ni kita boleh ambil lebih kurang. 😀😀



Mula-mula sapu mentega sikit atas kuali. Lepas tu letakkan beberapa ketul ayam. Sekejap jer bakar atas kuali ni. Bila dah bertukar ke warna keperangan, bolehlah dibalikkan kepingan ayam tu. Bila dah masak angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidangan. Buatlah sampai habis. 😊😊

Jangan malas-malas. Kalau rasa malas, gi beli kedai dari awal tadi.

Grilled Meatball 



Dok melilau tengok nak beli meatball keluaran Ramly tapi hampa. Jadi Mak Hencik petik yang di atas tu. 👆👆. Ok juga sedapnya. Boleh beli lagi.


Jadi, kita bakar dalam kuali juga bebola daging ni. Selalu balik-balikkan supaya masak sekata dan tak hangus. Dah masak angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidangan. 
😊😊

Akhirnya... semua sudah tersedia. Ayam grilled, meatball, brown sause, jagung rebus dan coleslaw epal. Dah boleh menghidang ni. Jommmmmmm..


Inilah hasil masakan kita pada hari ini. Kos yang sangat berpatutan dengan rasa yang sungguh lazat. Setanding dengan masakan kat restoran makanan barat nih. Air pula kita buat jus mangga. 

Jemput, jemput makan semua..

Bismillah..