Bukan senang nak buat kulit karipap kekal rangup sampai ke petang. Begini tips nya.. Ajom..
Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang ❤️
1.Sukatan marjerin
๐ฐUntuk 1 kilo tepung, gunakan 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin.
๐ฐBila minyak dan majerin kita tadi dah panas, curahkan ke atas tepung tu. Awas yer... panas yang amat ni. Sila gaul pakai sudu dulu.
2. Jenis Tepung
๐ฐPakai tepung cap sauh sahaja
3. Sukatan air
๐ฐAir 350ml untuk setiap 1 kilo tepung
4. Guna air kapur
๐ฐNi la rahsia Che Kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni.
๐ฐsetiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur
๐ฐTepung tadi kita gaulkan . Lepas tu masukkan air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi mcm ni jangan risau kalau tak licin, janji dah sebati.
๐ฐDah siap uli tu masuk kan dalam plastik, tak nak bagi kena angin.
๐ฐ4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap.
๐ฐTujuan kita buat macam ni ialah nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara Che Kelly buat kulit karipap. Orang lain mungkin lain caranya.
๐ฐGoreng panas-panas.
Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.
Selamat Mencuba ❤️
๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐
Tiada ulasan:
Catat Ulasan