Sabtu, 20 Julai 2024

Tips Karipap Kekal Rangup

Bukan senang nak buat kulit karipap kekal rangup sampai ke petang. Begini tips nya.. Ajom..







Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang ❤️

1.Sukatan marjerin

๐ŸฐUntuk 1 kilo tepung, gunakan 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin.

๐ŸฐBila minyak dan majerin kita tadi dah panas, curahkan ke atas tepung tu.  Awas yer... panas yang amat ni. Sila gaul pakai sudu dulu.

2. Jenis Tepung
๐ŸฐPakai tepung cap sauh sahaja

3. Sukatan air
๐ŸฐAir 350ml untuk setiap 1 kilo tepung

4. Guna air kapur

๐ŸฐNi la rahsia Che Kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. 

๐Ÿฐsetiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur

๐ŸฐTepung tadi kita gaulkan . Lepas tu masukkan air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi mcm ni jangan risau kalau tak licin, janji dah sebati.

๐ŸฐDah siap uli tu masuk kan dalam plastik,  tak nak bagi kena angin.

๐Ÿฐ4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap.

๐ŸฐTujuan kita buat macam ni ialah nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara Che Kelly buat kulit karipap. Orang lain mungkin lain  caranya.

๐ŸฐGoreng panas-panas. 
Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.

Selamat Mencuba ❤️ 

๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“



 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan