7 Tips Kurangkan Tahap Kepedasan dalam masakan.
1. GULA ATAU MADU
Untuk kurangkan rasa pijar pedas, tambahkan beberapa sudu gula atau madu dalam masakan.
2. LEMON, CUKA, ASAM JAWA
Makanan masam mengurangkan kepedasan. Cuka, asam jawa, asam keping, atau jus lemon antara yang boleh dimasukkan dalam masakan. Namun jangan terlalu banyak sehingga merosakkan rasa lauk.
3. KENTANG
Masukkan sebiji kentang dan masak bersama sehingga empuk. Kentang mampu menyerap kembali rasa pedas dan dapat membetulkan rasa makanan.
4. BAWANG BESAR
Hirisan bawang besar mampu mengurangkan rasa pedas pada sambal. Namun jumlahnya bergantung kepada jenis masakan juga.
5. TOMATO
Untuk mengurangkan kepedasan pada sambal belacan anda boleh memasukkan sebiji tomato ke dalamnya.
6. LEBIHKAN SAYUR
Untuk makanan berkuah seperti tom yam lebihkan sayuran di dalamnya untuk mengurangkan pedas. Nanas boleh juga digunakan untuk mengurangkan rasa pedas ini.
7. CARA PILIH CILI
Memilih cili juga membantu untuk mengurangkan rasa pedas. Pilih cili kering berbentuk lurus dan berkilat dan bukannya jenis kerinting.
Boleh try salah satu ye, Kak selalu guna tomato untuk kurang kan pedas😊
Tiada ulasan:
Catat Ulasan