Makan capati sebagai sarapan di pagi hari buat mengalas perut. Kandungan sihat dengan lemak yang minima sesuai untuk dinikmati oleh semua golongan.
Biasanya pagi-pagi kita makan nasi lemak kan, tapi hari ni kita tukar selera pula. Tambahan pula Pak Hencik tidak ada bersama pagi ni kerana malam tadi dah berangkat ke Beijing.
RESEPI CAPATI GANDUM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 1/2 air panas mendidih
3 sudu besar marjerin
1 sudu besar garam
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom kita ke dapur.
🟡Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
🟡 Buatkan lubang di tengah.
🟡Kacau menggunakan sudip. Jangan guna tangan ya sebab sangat panas.
🟡 Rehatkan selama 15 minit.
🟡Bahagikan kepada 8-9 biji bebola.
🟡 Sediakan alas dan torak untuk mencanai. Canai sehingga nipis. Jika melekat, tabur sedikit tepung gandum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan