Ini namanya.. kuih Som Som Sagu yang super mudah untuk dibuat, enak pula rasanya.
Puas saya cari resepi kuih ni sebabnya saya tak tau nama dia apa. Dok Google kuih Sagu, pastu keluar kuih lain. Last-last tu baru keluar nama kuih ni.. Kuih Som-Som Sagu..
KUIH SOM-SOM SAGU GULA MERAHOleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan Som-som
1 cawan sagu merah
3 cawan air
1/4 cawan gula
Sedikit pewarna merah
2 helai daun pandan disimpul
Bahan-bahan Santan
1 cawan santan pekat / 250 ml santan kotak
3 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan disimpul
Bahan-bahan Gula Merah
1 1/2 cawan air
4 kerek kecil manisan / 1 cawan gula merah
1/4 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
Cara-cara membuatnya
Jom..
1. Panaskan 3 cawan air bersama 1/4 gula dan daun pandan yang disimpul. Masak sehingga gula larut.
Ni adalah sagu yang telah dibasuh bersih. Kita boleh guna sagu putih, merah atau hijau. Mak Hencik guna sagu merah kerana sagu tu jer yang ada. Hihihi
2. Masukkan sedikit pewarna merah. (Kalau guna sagu hijau, masukkan warna hijau ya. Jika guna sagu putih, boleh pilih nak kaler apa pun)
3. Keluarkan daun pandan.
4. Masukkan biji sagu. Kacau sekali sekala sehingga meletup-letup dan masak.
5. Dah masak, tutup api.
6. Sediakan bekas, dalam 10-11 bekas. Masukkan sagu yang telah masak tadi. Ketepikan.
7. Masukkan 1 cawan santan pekat ke dalam periuk. (Mak Hencik guna 1 kotak kecil 250ml santan) Tambah lagi 3 cawan air.
8. Masukkan 1/2 cawan tepung beras, 1/2 sudu kecil garam dan daun pandan yang disimpul. Kacau rata supaya tidak berketul.
9. Buka api, kacau perlahan-lahan sehingga santan menjadi pekat
10. Bila dah pekat macam ni, bolehlah tutup api.
11. Kemudian sendukkan ke dalam bekas yang beisi sagu merah tadi.
Ginilah rupa dia guys, dah jadi 2 lapis.
12. Ketepikan
13. Dalam periuk, masukkan 1 cawan setengah air, 1/4 cawan gula, 4 keping manisan, daun pandan dan sedikit garam.
14. Buka api dan masak sehingga gula merah hancur. Bila dah hancur segala, tutuplah api.
16. Sendukkan ke dalam bekas yang berisi sagu merah dan santan tadi. 17. Dah boleh dimakan..
Bismillah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan