Apa beza antara kuih Tepung Kapur Dan Kuih Kaswi? Ada beza ke tidak?
Ada beza Kuih Kaswi dibuat dari tepung gandum dan tepung ubi kayu. Manakala Tepung kapur pula diperbuat dari tepung gandum sahaja.
Ada lagi perbezaan lain?
Tiada. Tiada lagi perbezaan lain. Selain dari tepung yang digunakan, bahan-bahan yang lain adalah sama.
Jadi, jika nak buat kuih kaswi, tiba-tiba baru perasan tepung ubi dah habis, maka buatlah kuih Tepung Kapur. (Macam saya hari ni lerrr.. hihihi)
Lagi satu, jika suka rasa yang lembut, pilihlah kuih Tepung Kapur. Sebaliknya jika suka kuih yang kenyal-kenyal sikit, pilihlah Kuih Kaswi.
Jom kita ke dapur.
RESEPI KUIH TEPUNG KAPUR
Bahan-bahan
Bahan A
1 cawan gula
1 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
Semua bahan dimasak sehingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.
Bahan B
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
2 sudu besar kicap
2 sudu besar air kapur
Semua bahan B dicampur sehingga sebati. Ketepikan.
Bahan C
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam
Bahan di atas dicampur dan dikukus sebentar. Ketepikan
Cara-cara membuatnya
5. Gaul sehingga rata.
6. Ambil acuan yang sesuai. Mak Hencik guna loyang 10"x3"x3". Sapu dengan minyak masak kemudian alas dengan plastik.
(Cadangan lain saiz loyang ialah 10"x10")
7. Tuang dalam loyang.
9. Bila sudah masak, sejukkan dahulu.
10. Kukus kelapa parut putih yang telah dicampur dengan sedikit garam selamat 5 minit.
12. Potong ikut suka kita. Kikiki
13. Salut dengan kelapa parut putih yang telah dikukus tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan