Satu masuk dalam mulut. Cair. Habis.
Aikkk.. naper tu.. ohhh.. rupanya sebab sedap sangat..!🙈🙈🙈
Rasanya pun tiada bezanya, cuma is lebih lembut sebab ia nipis. Kepada penggemar biskut semperit, bolehlah cuba versi pandan bentuk papan juga.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
250gm buku mentega
1 cawan gula halus
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit coklat rice warna-warni jika suka, sebagai hiasan
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom.. kita ke dapur.
💛Kacau sehingga rata menggunakan spatula atau senduk kayu.
💛Bila sudah rata masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit diikuti dengan tepung jagung dan tepung gandum. Akhir sekali bubuhkan tepung beras.
💛Sediakan loyang yang disapu dengan sedikit mentega atau alas jer dengan backing paper..
💛Kalau buat panjang-panjang lagi cepat siap. Hihihi
💛 Kalau suka, bolehlah ditabur coklat rice warna-warni sebagai hiasan. Tak nak letak pun takper.
💛Panaskan oven suhu 180°C selama 10 minit.
💛Kemudian bakar selama 15 ke 20 minit, ikut ragam oven memasing.
💛Bila nak makan, bolehlah ambik dan makan..
💛 Bismillah.. mmm.. rangup!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan