Rabu, 2 Jun 2021

Cara buat cakoi mudah giler

 Garing di luar, lembut di dalam. Mmmm.. memang padu!


Setiap orang ada pengalaman q zaman kanak-kanak. Makan cakoi ni mengingatkan Mak Hencik kepada zaman kanak-kanak.

Abah selalu bawa balik cakoi untuk sarapan pagi. Cakoinya panjang dan saiznya lebih kurang sama dengan lengan budak tadika.

Rasanya.. adoila.. sedapnya. Tambah-tambah jika dimakan semasa masih panas. Rangup di luar dan lembut di dalam. Berlubang-lubang rongga cakoi..


RESEPI CAKOI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan A

3/4 cawan air suam
1 sudu besar serbuk yis segera
2 sudu besar gula

Bahan B

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam

1/2kg minyak untuk menggoreng

Mari kita ke dapur.


💛Di dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A iaitu 3/4 cawan air suam, 1 sudu besar serbuk yis dan 2 sudu besar gula.

 ðŸ’›Kacau hingga rata dan dibiarkan selama 15 minit, iaitu sehingga kembang dan berbuih. 


💛Di dalam sebuah bekas lain, masukkan semua bahan B seperti 2 cawan tepung gandum, 2 sudu besar minyak masak dan 1/2 sudu kecil garam. 

💛Gaul dengan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.


💛Bila campuran yis sudah kembang atau berbuih, tuang ke dalam bekas yang mengandungi campuran tepung gandum tadi.

💛Uli perlahan-lahan sehingga adunan tidak melekat di tangan.


💛Ambil kain maslin dan tutup adunan ini. Biarkan adunan kembang sekali ganda. Mungkin ia mengambil masa lebih kurang 30 ke 40 minit.


💛Adunan ni nampaknya dah kembang 


💛Keluarkan dari bekas dan letakkan di atas plastik pencanai yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum.

💛Tumbukkan adunan supaya udara keluar. Lepas tu uli sekejap. 


💛 Sediakan lidi dan celupkan di dalam gelas yang berisi air.


💛Ambil separuh daripada adunan tadi dan canaikan.

💛Ambil pisau plastik dan potong menjadi bentuk segi empat tepat.

💛Potong adunan berbentuk segiempat tepat tadi kepada saiz sebesar 1 jari. 

💛Mak Hencik dapat 8 potong.


💛Ambik lidi yang dicelup air tadi dan gariskan di atas adunan yang dipotong tu berselang-seli.


💛Lepas tu, angkat sekeping adunan yang ada garisan lidi dan lekatkan pada sekeping lagi adunan yang tiada garisan tadi.


💛Buat sampai habis.


💛Lepas tu panaskan minyak.


💛 Bila minyak sudah panas, ambil sepasang adunan tadi dan tarik kedua hujungnya sehingga ia menjadi panjang.

💛Lepas tu kita lepaskan ke dalam minyak panas.

💛 Perlahankan api supaya cakoi tidak hangus.


💛 Kita akan dapati cakoi akan terus kembang. Apabila cakoi sudah kekuningan, balikkan dia supaya ia masak sekata.


💛Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Ulanglah menggoreng cakoi sehingga habisss..

💛Dah habis semua, hidangkan dalam pinggan yang cantik. Tapi Mak Hencik dan keluarga hari ni makan dalam bekas sejat macam tu ajer.. hahaha

💛Jom.. jom.. jom..

💛 Bismillah..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan