Bubur Caca yang warna-warni macam cendul tu ke?! Jawapannya bukan. Bukan caca yang macam cendul tu ya. Mungkin kita boleh cuba buat bubur caca seperti zaman mak ayah tahun 90-an, 80-an ke bawah.
Versi ni salah satu versi bubur caca negeri Kelantan. Semasa emak Mak Hencik buat bubur ni, Mak Hencik tak peduli sangat. Tau-tau cedok dari periuk masukkan dalam mangkuk dan makan.
Mungkin orang lain ada resepi yang lain. Ini pula tambahan resepi dari orang tua kita. Resepi bubur caca zaman dulu-dulu.
Jom cuba!
Bubur Caca yang mudah dan sedap
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan caca
1 3/4 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air panas mendidih
2 sudu makan air kapur sederhana keruh
Air untuk merebus caca
Daun pandan disimpul
Bahan-bahan bubur Caca
Caca yang kita buat tadi
4 cawan santan
2 keping manisan kerek saiz kecik
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara membuat caca
Masukkan adunan tepung dalam acuan.
Gini rupa dia yang jatuh dalam air tengahari mendidih.
Bila caca dah timbul maksudnya ia telah masak.
Dah siap .. bolehlah dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan