Mafin pisang ni kita tambah coklat chip premium dan kacang walnut. Rasanya memang macam kat kedai bakeri weh.. Kayangan sangat! 😂😂😂
Kalau di rumah ada pisang yang dah ranum, elok sangatlah dimasak cepat-cepat supaya pisang tidak menjadi rosak dan membazir.
Biasa kita buat cekodok atau lempeng pisang. Sekali sekala kita buatkan mafin pula. Rasanya enak, segar dan tentunya tiada bahan pengawet.
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi: Facebook
5 biji pisang saiz besar, dilenyek
1 1/2 cawan tepung naik sendiri ( kalau tiada, boleh guna 1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu kecil baking powder dan 1 sudu kecil soda bikarbonat)
1/2 cawan gula petang
1/2 cawan gula, boleh kurangkan sedikit jika kurang gemar rasa manis
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar atau full cream kotak
1 biji telur
1/2 cawan walnut, dipanggang sekejap kemudian dipatah-patahkan
1/2 cawan coklat chip
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perisa pisang
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
Cara-cara membuatnya
Jom..jom kita ke dapur
💚Panggang kacang walnut dalam air fryer selama 3 minit.
💚Bila dah masak, angkat dan Ketepikan.
💚Dalam sebuah bekas, lenyek pisang sehingga hancur
💚Masukkan sebiji telur, 1/2 sudu kecil seen pisang, 1/2 cawan gula petang dan 1/2 cawan gula. Gaul rata.
💚 Masukkan 1/3 cawan susu segar, 1/3 cawan minyak jagung dan 1/2 sudu kecil garam.Gaul rata
💚Adunan yang telah digaul rata.
💚 Masukkan tepung naik sendiri bersama 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis.
💚Kaup-balikkan beberapa kali sehingga rata.
💚Ambil kacang walnut tadi dan patah-patahkan supaya menjadi kecil.
💚 Panaskan ketuhar selama 10 minit.
💚 Masukkan adunan mafin ke dalam acuan.
💚Nak bagi cantik, boleh letak 4 ke 5 biji coklat chip di atasnya.
💚Gambar menunjukkan keadaan mafin selepas 10 minit dibakar.
💚Jemput makan kawan-kawan.
💚 Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan