Khamis, 29 Julai 2021

Biskut Butter Abu Ain (yang kacak)

Nak resepi biskut yang sedap tapi mudah nak buat? Ni haa.. boleh try biskut butter ni. Ada rasa macam biskut butter yang dalam tin tu. Dan yang penting ianya sedap dan rangup!


Kali pertama buat biskut ni ialah pada hari raya Aidil Fitri dua tahun lepas. Oleh kerana rupanya tak berapa menarik, anak-anak pun tak makan. Lagi satu mungkin sebab first time buat dan yang keduanya mungkin banyak lagi biskut-biskut lain yang ada yang dah biasa buat dan sedap rasanya.



Saya pun bawa ke tempat kerja. Kawan-kawan ofis cuba makan, terus minta resepi. Sedap kata mereka, rasa macam biskut dalam tin. 😁😁



RESEPI BISKUT BUTTER ABU AIN (YANG KACAK)
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal: Khairul Hakimin Muhammad

Bahan-bahan

250gm butter @ mentega 
1 cawan gula  halus
2 1/2 cawan tepung gandum. (Mak Hencik tambah lagi 1/2 cawan)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Piping bag

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. jom kita membiskut!


💝Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan 

💝Dalam sebuah bekas lain, masukkan butter @ mentega, 2 biji telur dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.


💝Tambahkan tepung gandum yang diayak tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan spatula atau sudip kayu sehingga sebati.

💝Adunan memang sangat lembut atau dengan kata lain - lembik.


💝Bila bahan sudah bergaul mesra, masukkan ke dalam piping bag.

💝 Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper.

💝Masa ni dah boleh panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.

💝Paipkan adunan ke dalam dulang.

💝Tips: simpan dalam peti sejuk selama 1 jam untuk hasil yang lebih rangup.


💗Jika simpan dalam peti sejuk, tunggu adunan lembut sedikit supaya senang dipaip ke dalam dulang pembakar.

💗Jarakkan sedikit antara biskut tu kerana ia akan kembang sekali ganda semasa dibakar.


💗Bakar pada suhu 170°C selama 18 minit atau ikut ragam oven masing-masing.

💗 Apabila sudah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

💗Semasa masih panas, biskut akan ada rasa lembut di bahagian tengahnya. Walau bagaimana pun, apabila biskut sudah betul-betul sejuk, ia akan menjadi keras dan sangat rangup apabila dikunyah.

💗Jemput makan. Bismillah.. mmm memang sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan