Rasa rendang yang sedap, mestilah yang ada rasa pedas, ada bau daun kunyit dan daun limau purut. Fuhhh! Meleleh.. Ada ke yang suka rendang?
Setiap negeri ada cara memasak rendang maing-masing. Rendang tok, yang terkenal di Perak dimasak dengan gayanya tersendiri. Rendang nogori di Negeri Sembilan juga dimasak denga cara tersendiri. Rendang yang Mak Hencik nak masak ni? Mestilah dengan gaya dan citarasa tersendiri..
Rendang yang korang masak pula tu macam mana gaya? Korang pun masaklah ikut gaya dan ragam korang tersendiri..Pandai-pandailah nak adjust bahan dan kaedah mengikut gaya korang masing-masing asalkan ada rupa rendang dan rasa rendang. Sekiranya nak masak rendang, tetiba dah jadi macam sambal belacan, maka diwajibkan ke atas korang untuk cuba lagi.Hihihi
RESEPI RENDANG DAGING YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 daging lembu - dipotong kiub atau potong nipis
10 tangkai cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas
2 biji bawang putih
7 biji bawang merah kecil (waktu perintah kawalan pergerakan ni susah nak keluar, jadi Mak Hencik guna 4 biji sahaja)
3 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai - 1 batang dihiris, 1 batang diketuk
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil ketumbar
Bahan bertanda hendaklah dikisar sehingga halus
3 cawan santan
1 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak.
Mula-mula kita buat persediaan dahulu.
Antara bahan-bahan yang digunakan.
1 sudu kecil jintan manis, jintan kasar dan ketumbar dibauh bersih dan ditoskan.
Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, serai, kunyit, lengkuas, jintan manis, jintan kasar dan ketumbar.dikisar sehingga halus.
Jom kita memasaknya..
Di dalam periuk atau kuali yang sesuai, masukkan daging diikuti oleh santan, bahan kisar, 1 keping asam gelugur dan sebatang serai yang diketuk. Buka api.
Kacau rata sekali-sekala sehingga daging empuk.
Bila daging sudah empuk, perasakan rendang dengan garam dan sedikit gula.
Masukkan juga kerisik, diikuti oleh daun limau purut dan daun kunyit.
Bila kita masukkan kerisik, kuah rendang akan menjadi pekat.
Kacau lagi sehingga kuah betul-betul pekat.
Bila kuah dah elok dah kepekatannya, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam pinggan dan hidangkan. Rendang hari ni kami makan dengan nasi lemak. Selain dengan nai lemak, makan dengan nasi putih sedap. Makan dengan nasi minyak, nai beryani, nasi arab semua sedap wehhhh!
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan