Khamis, 26 Mac 2020

Colek Malas Kelantan

Nama si cucur ni ialah colek malas. Malas?



Malas?
Ya malas. Apa maasalahnya ya? Ada apa-apa masalah? Nama dia malas. Tiada masalah apa pun. Yang jadi masalahnya ialah bila kita ni yang selalu jadi malas. Nak buat apa pun tak Jadi kerja bila malas nih.. 😂😂😂

Adapun si colek malas ni adalah makanan orang marhain sahaja. Ia bukan makanan orang kaya.. Atau orang berada.. Atau orang ada-ada.. Atau golongan beruang.. Huhuhu


RESEPI COLEK MALAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
1 sudu besar yis segera
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
4 batang kangkung - dihiris kasar
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur.


Dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan kecuali kang kung hiris.

Kacau dengan sudip kayu atau spatula sehingga rata dan sebati. Adunannya jadi macam kenyal-kenyal sikit.


Lepas tu tutup bekas adunan dengan kain yang sesuai. Biarkan sehingga adunan kembang, dalam 30-40 minit.


Sambil menunggu adunan kembang, kita hiris kasar 4-5 batang kang kung.


Apabila adunan sudah kembang, baharulah kita masukkan kang kung yang dihiris kasar tadi.


Kacau hingga rata dan sebati.

Sekarang bolehlah kita panaskan minyak untuk menggoreng.


Kita kena gunakan satu senduk bulat bersaiz sedang. Rendam senduk tu ke dalam air.


Bila minyak sudah panas, ambil senduk dan cedokkan adunan. Dengan cermat masukkan ke dalam minyak panas.

Biarkan sehingga kulit cucur malas tu keperangan.


Senduk tadi rendam ke dalam bekas yang mengandungi air.


Bila cucur malas dah keperangan, balikkan ia supaya kedua-dua belah masak sekata.


Dah masak, angkat dan toskan minyak.

Gorenglah sampai habiiiiiissss.. Hi3


Dapatlah dalam 9 biji cucur malas sebesar penumbuk.

Cara menghidang pula..


Oleh kerana colek malas ni saiznya besar, maka kita wajib potong-potong dia..


Kita potong lah dia agak-agak saiz yang boleh masuk ke dalam mulut manis kita ni.. 😂 😂 😂

Cucur malas ni dimakan dengan sos pencicah yang rasanya manis, masam dan sedikit pedas. Tang pedas tu bolehlah tambah ikut citarasa sendiri.. Nama sos tu ialah colek!

Jom buat sos colek malas pula..

Resepi Sos Colek Malas
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan air
1 keping nisan kerek Kelantan saiz kecil
2 sudu besar gula
1/8 cawan cuka
1 sudu besar cili kering kisar
Sedikit garam

1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air - bancuhan tepung jagung

Sedikit kacang tanah tumbuk untuk menambah kesedapan sos.

Cara-cara membuatnya


Di atas dapur, letakkan periuk kecil. Masukkan 1 cawan air, 2 sudu besar gula, 1 keping nisan kerek kecil, sedikit garam dan 1 sudu besar cili kering kisar.

Didihkan sehingga nisan kerek hancur. Sambil tu kacau sekali-sekala.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bancuhkan tepung jagung sambil dikacau sehingga sebati dan kuah menjadi pekat sedikit.


Apabila rasa sudah sempurna, kepekatan sederhana, bolehlah tutup api.


Masukkan sos colek ke dalam mangkuk kecil dan taburkan dengan kacang tanah hancur.


Dah siap hidang dah ni.. dan sudah boleh dinikmati..

Jom sahabat semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan