Sedap dimakan dengan kari kambing! Betul ke?
Ada yang suka makan dengan kari dhal, kari ayam, sambal tumis sardin, sambal bilis hatta dengan susu pekat sekali pun. Ikut suka laa. Terpulang pada cita rasa masing-masing..
Lain padang lain belalang.. Kita hormat minat dan kegemaran orang lain. Kita pun suka kan kalau orang lain hormati minat dan kegemaran kita..
Jom buat capati. Hari ni hari ke sepuluh Kawalan Pergerakan berikutan covid-19 di Malaysia. #StayAtHome
RESEPI CAPATI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung atta
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan air suam
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya.
Jom kita ke dapur.
Dalam sebuah bekas cantik, masukkan tepung atta, garam dan minyak sapi. Gaul semua sekali sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Buatkan lubang di tengahnya dan tuang secawan air.
Gaul dan uli sehingga sebati serta menjadi doh seperti di atas. ☝️☝️
Kemudian ambil kain, tutup bekas cantik yang mengandungi adunan tadi. Biarkan selama lebih kurang 30 ke 40 minit giteww.
Semasa menunggu ni, kita boleh buatkan kuah kari. Resepi kat bawah ya.
Selepas 30-40 minit berlalu, buka kain penutup tadi dan keluarkan adunan.
Bulat-bulatkan adunan sebesar bola ping pong
Ambil sebiji adunan bebola ping pong dan canaikan nipis menggunakan penorak.
Panaskan pan yang dilengser dengan sedikit minyak masak.
Masukkan capati dan tunggu sehingga ia menggelembung sedikit.
Bila sudah menggelembung, balikkan capati supaya ia masak sekata.
Apabila kedua belah sudah masak, bolehlah diangkat dan dimasukkan ke dalam pinggan hidang.
Buatlah capati sampai habis dari canai kemudian bakar atas kuali..
Resepi Kuah Kari Ringkas giler
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 biji bawang putih - ditumbuk
2 biji bawang merah - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1 tangkai lada hijau - di potong serong
3 sudu besar serbuk kari
2 cawan air
1 ketul kentang - di potong dadu
1 sudu kecil serbuk Maggi cukup rasa
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya
Jom teruskan.
1. Panaskan 3 sudu besar mintak masak.
2. Tumiskan bahan tumbuk beserta lada hijau yang dipotong serong sehingga layu.
3. Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau selalu sehingga ia kering.
4. Bila sudah kering, masukkan kentang yang dipotong dadu. Kacau seketika.
5. Masukkan air. Masukkan juga air asam Jawa.
6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk Maggi secukup rasa. (Rahsia nak bagi rasa yang sedap hihihi)
7.Tunggu sehingga kuah mendidih dan pekat.
8. Apabila sudah masak, tutup api dan boleh dihidangkan.
Untuk sarapan hari ini, jom pekena capati dan kuah kari ringkas giler..
Sekarang ni kan musim perintah kawalan pergerakan, ayam tu ada tapi simpan untuk buat lauk. Huhuhu
Walau bagaimana pun kari kosong ni tetap sedap. Kari kambing? Hahahaha
Jom makan.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan