Jumaat, 9 Ogos 2019

Talam Gula Merah

Lembut dan lemak!


Antara kuih yang mudah di sediakan ialah kuih talam. Untuk talam gula merah, ada satu langkah tambahan iaitu masak air gula merah. Tapi jangan risau.. Ia ambil sedikit sahaja masa.



Langkah yang lain adalah sama sahaja. Yang penting ada pengukus!



TALAM GULA MERAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Lapisan bawah (Lapisan gula merah)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar membukit tepung ubi
2 cawan santan
Sedikit garam

*1 cawan gula merah
*1/2 cawan gula
*3 cawan air
Bahan bertanda * di masak menjadi air gula dan sejukkan.


Lapisan atas (Lapisan santan)

1 cawan tepung beras
2 sudu besar membukit tepung ubi
3 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil atau secukupnya garam

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom kita menalam.



Mula-mula satukan air, gula merah dan gula di dalam periuk. Panaskan sehingga gula dan gula merah hancur. Sejukkan.

Lepas tu sediakan pengukus. Mak Hencik guna pengukus elektrik.



Ambil loyang 10"X 10", oles dengan minyak dan alas dengan plastik. Letakkan dalam pengukus. Biarkan dahulu. Suis jangan on dulu ya.



Apabila air gula telah sejuk, tuang ke dalam bekas biru. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung ubi dan santan. Kacau sehingga rata menggunakan whisk. Tapis.



Masukkan ke dalam kuali atau periuk yang sesuai, panaskan sehingga naik wap sambil dikacau.



Bila sudah naik wap, tutup api dan terus tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah tersedia di dalam pengukus tadi.



Tutup pengukus dengan penutup yang dibalut kain supaya air tidak menitis ke dalam adunan.  Atau boleh juga tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 25 minit.

Sementara itu kita buat lapisan atas pula.



Di dalam bekas, kita masukkan santan, tepung gandum, tepung ubi dan sedikit garam. Kacau sehingga rata dan tidak berbintil.

Lepas tu kita tapis dan masukkan ke dalam kuali atau periuk yang sesuai. Panaskan sambil dikacau sehingga naik wap. Bila sudah naik wap, terus tutup api. Biarkan dulu.

Sesudah 25 minit, kita kembali ke pengukus. Buka penutup kukusan.



Lapisan bawah sudah masak. Ambil garpu dan gores bahagian atas lapisan gula merah. Tujuannya supaya lapisan bawan akan melekat dengan lapisan atas nanti.



Selepas selesai menggores, ambil adunan santan tadi dan tuang ke atasnya.



Kukus lagi sekali selama 25.minit.



Sesudah 25 minit, lapisan atas sudah pun masak. Tapi kita kukus lagi 5 minit tanpa penutup supaya kuih talam lambat basi.



Selepas itu, keluarkan dari pengukus dan biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari loyang. 


Pastikan kuih talam betul-betul sejuk sebelum dipotong dengan pisau plastik. Biasanya dalam 3 jam baru ia betul-betul sejuk.

Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan