Rabu, 31 Julai 2019

Talam Pandan yang Sedap dan Mudah

Guna daun pandan supaya rasa dan aroma kuih talam pandan seperti rasa asli kuih tempatan tradisi Melayu zaman-berzaman. Wow! Tentunya enak terkenang-kenang.. ❤️



Walaupun nampak banyak langkah untuk menyediakan kuih talam ni, hakikatnya ia bukanlah susah mana pun. Kalau tak percaya, cubalah...


TALAM PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Lina Sahedin via FB Aneka Resepi Kuih Muih

Bahan-bahan lapisan bawah (pandan hijau)

1 cawan air daun pandan (10 helai daun pandan dikisar dengan 1 cawan air dikisar, kemudian ditapis)
1 cawan gula
3 cawan santan (1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar membukit tepung ubi
1 sudu kecil pewarna hijau
Secubit garam

Bahan-bahan lapisan atas (santan putih)

1 cawan tepung beras
2 sudu membukit tepung gandum
3 cawan santan (1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara menyediakannya

Jom mulakan.


Langkah 1
Sediakan loyang 10"X10". Segi empat ke.. Bulat ke.. Tak kisah Apa-apa bentuk pun. Sapu minyak di dasar loyang dan alaskan dengan plastik. Letakkan dalam pengukus elektrik. Biarkan dulu. Suis tu jangan on dulu ya..


Langkah 2
Dalam bekas hijau, masukkan air daun pandan, santan, tepung gandum, tepung ubi dan sedikit garam. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati.


Tapis terus ke dalam kuali yang terletak di atas dapur.


Langkah 3
Di dalam kuali, masukkan pula gula. Kemudian buka api kecil. Kacau selalu sehingga gula hancur. Lepas tu terus tutup api.

Proses kacau atas api ni ambil masa sekejap sahaja. Apabila ada wap kecil tu dah boleh tutup api dah.


Langkah 4
Perlahan-lahan tuang bancuhan pandan ni ke dalam loyang yang tersedia di dalam pengukus tadi.


Langkah 5
Tutup pengukus dengan tudung yang di balut dengan kain. Letak masa 20 minit.

Kalau tak balut dengan kain, tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tak menitis ke dalam kuih talam.

Sementara itu kita sediakan lapisan atas pula.


Langkah 6
Dalam bekas hijau, masukkan santan, tepung beras, tepung gandum dan 1 sudu kecil garam.


Kacau adunan sehingga sebati. Tapis. 


Langkah 7
Masukkan adunan santan ke dalam kuali dan letakkan di atas dapur. Buka api sambil dikacau selalu. Bila sahaja naik wap, terus tutup api.  Biarkan dulu kat situ.

Proses atas api ni ambil masa yang sekejap sahaja. Adunan tu masih cair lagi tau.


Langkah 8
Kita kembali kepada lapisan pandan tadi. Buka tutup pengukus dan ambil sebatang garpu.


Seluruh bahagian pandan hijau tu kita gores sedikit guna garpu tadi. Tujuannya supaya lapisan putih santan yang akan kita tuang nanti akan melekat pada lapisan bawah.


Langkah 9
Sekarang kita tuang adunan santan ke atas lapisan pandan tadi dengan cermat.


Langkah 10
Kita kukus selama 20 minit.


Langkah 11
Apabila sudah berbunyi 'ting', cepat-cepatlah kita buka tudung kukusan. Lepas tu kita sambung mengukus selama 5 minit tanpa menutup pengukus. Tujuannya supaya lambat basi.

Setelah cukup 5 minit, tutup suis pengukus elektrik. Kemudian keluarkan dari pengukus dan sejuk kan di bawah saji.


Kuih talam ni boleh dipotong apabila  ia betul-betul sejuk, paling kurang 3 jam. Seeloknya semalaman orang kata.. Huhuhu


Untuk potongan yang cantik, gunalah pisau plastik.


Boleh juga beli pembaris talam di kedai bakeri atau online. Kalau tak ada, potong jer la macam Mak Hencik.. Ikut gerak hati.. 😂😂😂


Lepas potong, letak dalam pinggan. Hmmmm.. Apa lagi. Jemput.makan kawan-kawan..

Bismillah..

2 ulasan:

  1. Jazakillahukhair utk respinya. Peberet pakcik ni. Nk suruh org rmh buatkan nanti!😋😋

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba lah pakcik. Mak Hencik pun share resepi dari FB tu. Terima kasih kita ucapkan kepada penyumbang resepi.

      Padam