Khamis, 4 Oktober 2018

Udang Celup Tepung Kembung Ala Thai

Udang celup tepung, yang garing dan rangup. Dicicah pula dalam sos pencicah yang sedap. Mmm.. nikmatnya! 🤗🤗🤗



Apabila udang ni masuk ke dalam mulut.. oh ho ho ho.. bayangkan rasanya.. Rangup tepungnya kriuk kriuk.. Lembut isi udangnya.. Sosnya pula membangkitkan rasa yang sempurna, pedas.. manis.. saling lengkap-melengkapi.. chewahhh!! 😂😂😂



RESEPI UDANG CELUP TEPUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

15 ekor udang saiz besar
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3/4 cawan air, atau secukupnya
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untuk menggoreng terendam atau menggoreng minyak penuh.

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. buat udang celup tepung kembung!



Langkah 1
Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum, baking powder dan sedikit garam. Gaul rata.

Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Bancuhannya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

Akhir sekali masukkan beberapa titis pewarna kuning. Kacau lagi sehingga warnanya sebati. Tutup adunan dan biarkan seketika.



Langkah 2
Udang dibersihkan, dibuang kulit kecuali bahagian ekor.

Lap udang dengan tisu dapur untuk menyerap air udang. Nanti bila goreng nanti, tidak meletup-letup dalam kuali.



Langkah 3
Panaskan minyak sampai betul- betul panas. Minyak pula bubuh banyak sikit sebab kita nak goreng terendam.



Langkah 4
Bila minyak dah cukup panas, celup udang dalam bancuhan tepung tadi dan mulalah menggoreng.



Caplunggg!



Gorenglah udang sehingga tepung berwarna kekuningan. Balikkan supaya udang masak sekata.



Langkah 5
Bila udang sudah masak di mana warnanya kuning keperangan, bolehlah diangkat. Toskan minyak.



Ini pusingan kedua.. Gorenglah sampai habis..



Hidangkan di dalam bekas yang sesuai dengan jiwa raga kita.. atau mana-mana pinggan hidang yang kita ada.. huhu

Jemput makan kawan-kawan. Sedap nih udang celup tepung kembung dicicah dengan sos pencicah. Panas-panas lagi ni, garing dan rangup lagi!

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan