Lepas sahur tadi Maryam dan Faruq tidak tidur sebab nak menolong membuat biskut raya. Adoiii buruklah nanti rupa biskut raya ku tu.. huhu
RESEPI BISKUT NESTUM RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
250g mentega
3/4 cawan gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan nestum - sukat dulu, kemudian kisar
Hiasan - terpulang kepada empunya diri masing-masing
1 ketul kiub coklat perisa strawberi
Putih telur + setitis pewarna kuning
Cara-cara membuatnya.
Jommmm kita bakar-membakar hari ni.. 💪💪💪💪
Mentega, nestum, gula kastor, kuning telur, tepung gandum dan tepung jagung.
Nestum dikisar sedikit
Nestum yang telah dikisar
Langkah 1
Dalam bekas yang sesuai, masukkan mentega dan gula. Putar sehingga rata.
Masukkan kuning telur dan esen vanila, putar lagi.
Langkah 2
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang diayak. Kacau guna sudip kayu.
Masukkan pula nestum yang telah dikisar. Boleh gaul dengan tangan.
Adun sehingga membentuk doh yang lembut dan boleh dibentuk.
Langkah 3
Canai doh mengikut ketebalan yang dikehendaki.
Anak-anak buat dalam 0.5cm.
Hambikkk ko! Dua otang buat, dua corak. Kah3.
Buat sampai habis. Kemudian sapu putih telur yang telah dicampur dengan pewarna kuning supaya kelihatan menawan. Hihihi
Langkah 4
Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit, suhu 170°C. Bakar biskut selama 18 minit atau ikut ragam oven masing-masing.
Sesudah masak keluarkan dari oven dan sejukkan.
Langkah 5
Cairkan seketul kiub coklat perisa yang digemari menggunakan kaedah double boiler dan masukkan ke dalam piping bag.
Mak Hencik guna bungkusan plastik jer. Haha
Langkah 6
Rapatkan biskut nestum tadi supaya memudahkan kita nak paipkan coklat kat atasnya.
Coklat cair tu tunggu sejuk sikit. Kalau sejuk banyak mengeras balik asal pula dia. Huhu
Paipkanlah plastik coklat tadi semenarik yang mungkin. Kah3
Okey.. dah siap dah. Tunggu sat supaya coklat tu beku, barulah kita simpankan dia di dalam bekas kedap udara.
🌼Terima kasih ya Allah
🌼Kau Maha Pemberi Rezeki
Tiada ulasan:
Catat Ulasan