RESEPI BISKUT FLORENTiNE
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB
Bahan-bahan
200g tepung florenta
250g badam keping
100g bij labu
100g biji kuaci
20g bijan hitam
Cara-cara membuatnya
Jom..
Antara bahan-bahan yang digunakan. Bijan hitam, biji kuaci, biji labu, badam keping dan tepung florenta.
Tepung florenta ni beli di kedai bakeri. Dah siap ada gula.
Jom mulakan..
Bakar badam keping, kuaci, biji labu dan bijan hitam dalam oven selama 5 minit pada suhu 160°C.
Dah siap, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.
Apabila bahan kekacang tadi sudah sejuk, bolehlah kita teruskan operasi.
Dalam bekas adunan, masukkan tepung florenta, badam slice, kuaci, biji labu dan bijan hitam. Gaul sehingga rata.
Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 160°C.
Sambil tu kita boleh teruskan misi kita..
Masukkan kurang lebih 1 sudu besar ke dalam cup berlilin tu. Kalau nampak tebal, adjustlah. Kurangkan sikit. Jangan terlalu tebal.
Pilih cup yang berlilin ker apa. Dia macam licin sikit kat dalamnya tu. Jadi, dia tak melekat.
Contoh cup yang diguna. ππ
Semua ni anak-anaklah yang sibuk nak membantu. Jadi, biar depa lah yang buat. Bila budak-budak yang buat, faham-faham sahajalah. Ada tebal..ada yang nipis. Huhu
Bila dah siap semua, bolehlah dimasukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160°C selama 8-10 minit. Selalu intai jendela oven tu ya. Maklumlah lain oven lain ragamnya. Huhu
Dulang pertama tadi rasanya 10 minit, bila buat yang kedua macam nak hangusla pulak. Tak sempurna betul diriku ini. Huhu
Dah nampak perang sikit, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.
Tekan sikit bawah cup tu, dia akan tanggal sendiri.
Okebai!
πΌterima kasih Allah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan