Sabtu, 25 Mei 2024

Cekodok Jagung Yang lembut dan sedap

 Cekodok jagung?! Lembut di dalam, rangup di luar.

Kalau ada jagung, pastu tak tau nak buat apa.. bolehlah buat cekodok ni. Ada orang panggil cucur jagung, ada pula panggil jemput-jemput jagung.. haaa korang panggil apa? Ada nama lain tak?

Kesahnya jagung ni dibawa oleh anak-anak buah dari Cameron Highland. Semalam mereka pergi melawat kawasan untuk program Kem Kokurikulum. Pagi ni, dengan senyum manis sampai ke telinga si Lydia bawakan jagung-jagung ni.. tanda kasih-sayang dari team katanya. Intan, Pojan the driver, Ielah, Lydia, AC, Husna Sakura.. Terima kasih, team. You are always marvellous!

Jom buat cekodok jagung.



CEKODOK JAGUNG 

Oleh Dapur Cempakasari 


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung goreng ayam 

1 sudu kecil garam

1 sudu besar gula

1 sudu kecil baking powder 

1/2 sudu kecil serbuk yis

1 batang jagung - dihiris halus

1 cawan air atau secukupnya

Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara membuatnya.


🎊Jagung dihiris halus. Nak hiris besar pun tiada masalah. Ikut suka hangpa laa.
Ketepikan.


🎊Dalam bekas hijau, masukkan 2 cawan tepung gandum, 1/2 cawan tepung goreng ayam, sedikit garam, 1 sudu besar gula, 1 sudu kecil baking powder, 1/2 sudu kecil yis segera dan air. 

🎊Air masuk sikit-sikit sambil kacau dengan senduk kayu ke, senduk besi ke, apa jenis senduk nak guna takde masalah. Ikut suka hangpa la.

🎊Adunannya mesti pekat dan boleh disudukan membentuk bulat, tak jatuh meleper sangat.

🎊Biarkan adunan dalam 15 minit.


🎊Bila nak goreng, masukkan jagung hiris tadi. Gaul sampai sebati.


🎊Panaskan minyak masak.

🎊Sudukan ke dalam minyak panas. Gorengla sampai masak.


🎊Siap goreng, toskan minyak.

🎊Bolehlah makan. Buatlah air teh ke teh o ke Horlicks ke Milo ke.. apa jenis air takde masalah. Ikut suka hangpa laa.

Jom kawan-kawan.. Bismillah..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan