Bakwan Tok Wan.. pahala dikongsi bersama..
Bakwan atau tepung dibancuh dengan air dan dicampur dengan sayuran enak dimakan panas-panas di waktu petang. Di luarnya garing dan rangup bila dimakan panas-panas. Di dalamnya pula lembut.
RESEPI BAKWAN TOK WAN
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Chanel YouTube Tok Wan
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil serbuk perasa
Sedikit karot - disagat
Daun bawang - dipotong kasar
Bawang merah - dihiris kasar
Lads merah besar - dibelah empat dan dipotong kasar.
3 batang sosej - dipanggang, dibelah dua dan dipotong kasar
Cara membuatnya.
Jom... Ke Dapur!
Bahan sayuran yang dipilih seperti karot, bawang merah, daun bawang, lada merah besar dan sosej yang telah dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan