Rabu, 22 Disember 2021

Bomboloni Kastard

Resepi mudah yang mesti dicuba. Terutamanya untuk ibu yang mempunyai anak ramai.. Berbaloi-baloi!


Resepi Bomboloni Kastard
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB Nazuwa Zam Zam

Bahan-bahan

Bahan A
2 sb yis
1 sb susu pekat
1 sb gula
1/2 cwn air suam
*Mix semua & biar hingga 20min atau hingga kembang. Better guna bekas yang agak besar.

Bahan B
2 cwn tepung gandum
3 sb minyak masak/butter yang dicairkan
1 biji telur
1 st baking powder
1 st garam
1 biji kentang direbus hingga empuk & dilenyekkan

Filling Kastard
2 sb tepung kastard
1 cwn susu fresh milk
1 sb gula
1 biji telur
*Panaskan semua bahan atas api perlahan hingga agak kental. Kemudian masukkan 1sk esen vanilla & 1 sb butter. Kacau hingga sebati

Utk filling chocolate, saya guna nutella 

Nota: 
* Lembut & fluffy sangat kejadiannya - sesuai sangat nak diisi filling. 
* Saya simpan separuh adunan dalam fridge. Bila nak guna, keluarkan adunan & uli sekali lagi. Tunggu hingga adunan kembang sebelum digoreng.  Hasilnya tetap lembut macam adunan yg asal.

Cara-cara membuatnya


Rebus kentang dan lenyek semasa masih panas.


Masukkan yis ke dalam air suam bersama gula, tunggu sehingga berbuih dan kembang.


Sediakan tepung gandum. 

Buatkan tulang di tengah, kemudian tuang bancuhan yis yang telah berbuih tadi  


Uli sehingga rata dan tidak melekat di tangan.


Tutup dengan kain maslin dan biarkan doh kembang selama lebih kurang 30 minit.


Bila doh sudah kembang sekali ganda, tumbukkan doh untuk keluarkan angin.

Doh dibentukkan bulat.


Tabur dulu dengan tepung gandum supaya tidak melekat apabila diangkat untuk digoreng nanti.


Panaskan minyak masak, goreng doh sehingga kekuningan.

Bila dah masak, balikkan supaya ia masak sekata.


Dah masak, angkat dan toskan minyak.


Ambil pisau saiz kecil, buatkan lubang pada bomboloni.


Tabur bomboloni dengan gula aising. Sedia untuk dipicit inci. Kalau bomboloni coklat, boleh guna Nutella.

Cara buat inti Kastard


Masukkan semua bahan kecuali mentega ke dalam pan.  Buka api dan kacau sehingga pekat.


Bila dah pekat, masukkan mentega. Tutup api 


Kacau sehingga rata dan tunggu biar sejuk.


Bila dah sejuk, masukkan ke dalam piping plastik 


Kembali Kepada doh yang telah dililubangkan.


Dan dibedakkan dengan gula aising atau gula kastor sebelum dipicitkan inti kegemaran.


Ni dah siap dipaipkan inti Kastard. Jemput makan semua..

Bismillah..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan