Resepi mudah yang mesti dicuba. Terutamanya untuk ibu yang mempunyai anak ramai.. Berbaloi-baloi!
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB Nazuwa Zam Zam
Bahan-bahan
Bahan A
2 sb yis
1 sb susu pekat
1 sb gula
1/2 cwn air suam
*Mix semua & biar hingga 20min atau hingga kembang. Better guna bekas yang agak besar.
Bahan B
2 cwn tepung gandum
3 sb minyak masak/butter yang dicairkan
1 biji telur
1 st baking powder
1 st garam
1 biji kentang direbus hingga empuk & dilenyekkan
Filling Kastard
2 sb tepung kastard
1 cwn susu fresh milk
1 sb gula
1 biji telur
*Panaskan semua bahan atas api perlahan hingga agak kental. Kemudian masukkan 1sk esen vanilla & 1 sb butter. Kacau hingga sebati
Utk filling chocolate, saya guna nutella
Nota:
* Lembut & fluffy sangat kejadiannya - sesuai sangat nak diisi filling.
* Saya simpan separuh adunan dalam fridge. Bila nak guna, keluarkan adunan & uli sekali lagi. Tunggu hingga adunan kembang sebelum digoreng. Hasilnya tetap lembut macam adunan yg asal.
Cara-cara membuatnya
Buatkan tulang di tengah, kemudian tuang bancuhan yis yang telah berbuih tadi
Bila doh sudah kembang sekali ganda, tumbukkan doh untuk keluarkan angin.
Doh dibentukkan bulat.
Bila dah masak, balikkan supaya ia masak sekata.
Cara buat inti Kastard