Rabu, 3 November 2021

Laksa Goreng Oh Sedapnya

Laksa goreng.. Pelik ke?

Kalau belum pernah makan, memang agak pelik sebab laksa ni makan dengan kuah. Kuah lemak.. kuah utara.. kuah selatan..


Pernah beberapa kali juga terbaca menu laksa goreng ni di laman sosial. Lepas tu office mate, Dinda Liza pun selalu buatkan juga. Katanya sedap dan depa anak-beranak pun suka. Katanya lagi rasanya kenyal-kenyal macam makanan Korea. Hahhh! Ke Korea pulak..๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


RESEPI LAKSA GORENG

oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

1/2 paket laksa kering, dicelur sehingga lembut.

5 ulas bawang putih, ditumbuk

2 sudu besar cili kering kisar, Mak Hencik guna sambal nasi lemak readymade

10 biji meatball, dipotong empat

3 batang sosej dihiris nipis

1 tangkai lada besar hijau, dipotong serong

3 sudu besar minyak untuk menumis

1 sudu kecil serbuk perasa megi

Garam dan sedikit gula.


Cara-cara membuatnya.

Jom kita memasak hari ni.

๐Ÿ’ŸLaksa kering dicelur sehingga lembut. Kalau nak bagi cepat lembut, eloknya kita rendam dulu laksa kering tu dalam dua ke tiga jam. Nanti bila dah celur, kejap jer dia jadi lembut.

๐Ÿ’ŸDah lembut laksanya, keluarkan dari periuk dan toskan air.

๐Ÿ’ŸSiapkan bahan-bahan lain seperti bawang putih tumbuk, cili kering kisar, lada besar potong serong, sosej dan meatball potong-potong. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

๐Ÿ’ŸMak Hencik gantikan cili kering kisar tu dengan sambal nasi lemak yang memang siap masak, disimpan dari peti sejuk. Memang lebih sedap rasa laksa goreng ni.

Bahan-bahan semua dah siap, jom mulakan..

๐Ÿ’ŸPanaskan minyak, tumis bawang putih dan cili kering kisar atau sambal nasi lemak sehingga garing.

๐Ÿ’ŸMasukkan meatball. Biarkan selama beberapa minit sambil dikacau. 


๐Ÿ’ŸAgak-agak meatball dah masak, masukkan pula sosej yang dihiris tadi. Kacau lagi dan tunggu sehingga sosej masak.


๐Ÿ’ŸMasukkan sedikit air sebab tadi Mak Hencik tengok dah kering sangat, takut hangus pula. Air dalam dua tiga sudu jer.

Pastu masukkan laksa yang ditoskan tadi. Gaul sehingga rata.

๐Ÿ’ŸEh eh lupa pula. Sekarang masukkan serbuk perasa megi, garam dan secubit gula untuk seimbangkan rasa. Kalau tak suka letak gula, takyah boh la ya.. ikut citarasa masing-masing ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

๐Ÿ’ŸDah gaul rata, rasa pun dah sedap segala, bolehlah tutup api dan hidangkan.

๐Ÿ’ŸNi diaaa.. laksa goreng dah siap dah..



๐Ÿ’ŸCer cubit sikit rasa . Owhhh sedapnya..


๐Ÿ’ŸDah siap..! Jom sarapan bersama wahai kawan-kawan comelll.

๐Ÿ’ŸBismillah..๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Tiada ulasan:

Catat Ulasan