Rangup oh rangup sungguh!
Resepi ni antara resepi chocolate chip cookies yang paling sedap. Orang kata sedapnya tu sampai tak boleh bawa bincang. 😂😂😂 Sesuai dijadikan goodies untuk majlis istimewa!
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
Bahan A - semua bahan ini dkacau rata menggunakan spatula.
200g mentega (satu buku mentega 250g tu just bahagi 5, then ambil 4 bahagian, Mak Hencik malas nak timbang hi3)
3/4 cawan gula perang
1 cawan gula halus, kalau tak suka manis boleh kurang kepada 3/4 cawan
1 cawan minyak jagung, guna minyak masak pun boleh
1 biji telur
1 sudu besar esen vanila
1/2 sudu kecil garam, Mak Hencik guna sudu metrik tu
Bahan B - bahan kering ni diayak
2 1/4 cawan tepung gandum
2 3/4 cawan tepung red rose
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil serbuk cream of tartar
1/2 sudu kecil emplex
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan C
1 cawan badam cincang, atau boleh guna jenis kekacang lain yang digemari.
1 cawan Coklat chip
Jom kita mulakan.
🌸Kacau sehingga sebati menggunakan spatula. Tak perlu guna mixer ya. Ketepikan.
🌸Dalam bekas lain, ayak bahan B iaitu bahan kering seperti tepung gandum, tepung red rose, cream of tartar, emplex, soda bikarbonat dan susu tepung.
🌸Kemudian masukkan bahan B ke dalam bekas bahan A tadi. Kacau sehingga rata menggunakan spatula.
🌸Tips: boleh simpan dalam peti sejuk bahagian bawah selama sekurang-kurangnya 1 jam.
🌸Mak Hencik simpan semalaman.
🌸Sejam kemudian, bolehlah gunting muncung piping bag dan paipkan bulat-bulat ke atas dulang pembakar.
.
🌸 Sekiranya adunan disimpan dalam peti sejuk, biarkn adunan lembut sedikit sebelum dipaip ke atas dulang pembakar.
🌸Semasa kita memaipkan adunan, masa ni kita dah boleh panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.
🌸 Jemput makan.. Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan