Rasa lemak, manis dan masin, rasa yang sempurna. ohhh sedapnya!
Bila Pak Hencik tengok Mak Hencik ambil 2 batang jagung, dia minta Mak Hencik tambah lagi sebatang. Jadilah semuanya tiga batang..
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 batang jagung
1/2 cawan air rebusan jagung
1 cawan susu cair
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
Jom..jom.. jom kita ke dapur
Kopek kulit dan bersihkan rambut kuningnya. Supaya senang nak makan nanti, Mak Hencik potong jer 3 terus.
Setelah dibasuh bersih, rebus bersama sedikit air selama 10 minit.
Secawan air rebusan jagung disimpan. Selebihnya boleh buang semua..
Bila dah masak tutup api.
Jemput berbuka, kawan-kawan..
Bismillah..
(Next time Mak Hencik nak rebus sekali jer.. ada saper pernah Cuba buat?)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan